Schrikt u ook ieder jaar weer van de eindafrekening van uw energieleverancier? Veel consumenten proberen na het binnenkrijgen van de energierekening op verschillende manieren te besparen op de energierekening. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de temperatuur in huis, het verbeteren van de isolatie, het vervangen van oude elektrische apparaten, enzovoorts. Als u namelijk miner verbruikt van een voorziening dan hoeft u ook minder af te rekenen. Volton geeft u verschillende tips geven waardoor u stroom kunt besparen in huis. Veel mensen denken dat zuinig leven ook betekent sober leven. Het zal u echter verbazen dat de meeste maatregelen die u kunt nemen om zuiniger te leven u niet of nauwelijks op comfort hoeft in te leveren.

1. Apparaten niet onnodig op stand-by laten staan

Een simpele maatregel om zuiniger met elektriciteit om te gaan is apparaten niet onnodig op stand-by laten staan. Televisies en computers verbruiken nog altijd elektriciteit wanneer deze op stand-by staan. Door voortaan even de tijd te nemen om de televisie, computer of laptop volledig uit te schakelen zal u een stukje zuiniger door het leven gaan. Het is een maatregel die maar een kleine moeite kost en waar u verder niks van merkt.

2. Huishoudelijke apparaten met een energielabel-A aanschaffen

Een grote hoeveelheid energie in huis wordt verbruikt door de huishoudelijke apparaten die we dagelijks gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wasmachine, droger een vaatwasser. Wat u kunt doen om op dit energieverbruik te besparen is apparaten kopen met een energielabel-A. Wasmachines, drogers en vaatwassers die voorzien zijn van dit label vervullen namelijk dezelfde taak met minder energie. De apparaten gaan zuiniger met elektriciteit om maar ook met water.

3. Gloeilampen en spaarlampen vervangen door LED lampen

Vooral in de winter hebben we in Nederland het grootste gedeelte van de dag de verlichting in huis aan staan. Dit is natuurlijk noodzakelijk wanneer het al zeer vroeg donker wordt. Het gevolg is dat we een grote hoeveelheid elektriciteit verbruiken om onze huizen te verlichten. Een maatregel is het gebruik van LED lampen. Deze verbruiken veel minder elektriciteit dan gloeilampen en ook minder dan spaarlampen.

4. Stroom besparen door het aanschaffen van een buitenlamp met bewegingssensor

buitenverlichting met sensor

U kunt ook bezuinigen op verlichting door een buitenlamp met bewegingssensor te gebruiken en niet één lamp die de hele nacht door blijft branden. Daarnaast draagt deze buitenlamp met bewegingssensor bij aan de veiligheid voor uzelf en uw huis.

5. Maak uw lichten uit om stroom te besparen

Als u een ruimte in huis verlaat dan moet u niet vergeten om de lichten van deze ruimte uit te maken. Vergeet dit ook vooral niet als u uw huis verlaat. Deze lampen hoeven dan niet onnodig te branden, want zo bespaart u niet op uw stroom.

6. Was op lage temperaturen om stroom te besparen

U kunt uw was op 30 graden wassen. Op deze temperatuur wordt de meeste was ook gewoon schoon. De wasmachine hoeft hierbij minder hard te werken om water te verwarmen en dit bespaart u stroom. Veel wasmachines met energie A-label hebben een eco-stand. Deze was op lagere temperaturen, maar het programma duurt dan wel iets langer.

7. Laat uw was drogen op een waslijn of droogrek

In de lente en de zomer is het echt niet nodig om een droger te gebruiken. U kunt uw was gewoon laten drogen op een waslijn of droogrek in de zon. Dit bespaart u al snel veel stroom en daarbij kan uw schone was lekker luchten.

8. Vergeet uw opladers niet uit het stopcontact te halen

Stroom besparen oplader

Tegenwoordig heeft u zoveel elektrische apparaten in huis met opladers. Wist u dat als uw mobiel is opgeladen, uw oplader even goed nog stroom verbruikt. Het is dus belangrijk om deze oplader eruit te halen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld elektrische tandenborstel opladers en andere adapters.

9. Gebruik voor meerdere apparaten een stekkerblok met schakelaar

U kunt ook stroom besparen door apparatuur zoals uw computer aan te sluiten op een stekkerblok met schakelaar. Wanneer u uw computer niet meer gebruikt kunt u de stroom uitschakelen. Wellicht heeft u een extra bureaulamp bij uw computer staan. Deze lamp kunt u ook aansluiten op het stekkerblok. Dan gaat deze automatisch mee uit.

10. Zonnepanelen laten installeren op uw dak om stroom te besparen

Zonnepanelen kunt u gebruiken voor het opwarmen van het water in de boiler, voor de verlichting in uw woning of voor het gebruik van andere elektrische apparaten. Zeker in de zomer kunt u hiermee flink op de energiekosten besparen. Stelt u zich eens voor dat het warme water in uw woning voortaan volledig wordt geleverd met de zonne-energie van uw zonnepanelen.

 

Schakel direct een elektricien in.