Een 3-fasen-aansluiting wordt tegenwoordig in steeds meer huizen gebruikt om apparaten als laadpalen, kookplaten en zonnepanelen van stroom te voorzien. Maar wat is een 3-fasen-aansluiting precies? En hoe verschilt die van een 1-fase-aansluiting? Oh, en hoe zit het met krachtstroom?
Geen zorgen: in dit artikel beantwoorden we al uw vragen over 3-fasen-aansluitingen!
Wat is een 3-fasen-aansluiting?
Ieder huis is op het elektriciteitsnet aangesloten met een zogeheten aansluiting. Deze aansluiting zit in uw meterkast. De meeste oude huizen hebben een 1-fase-aansluiting. Dat betekent dat er één stroomkabel met 230 volt het huis binnenkomt, die een vermogen heeft van 10 tot 35 ampère (A).
Soms is die ene fase niet voldoende. Als u bijvoorbeeld van plan bent een laadpaal te installeren, een kookplaat te nemen, of een sauna te bouwen, gaat u bovengemiddeld veel stroom gebruiken. Met een 1-fasige aansluiting zullen dan constant de stoppen doorslaan.
Daarom worden de meest nieuwbouwhuizen tegenwoordig met een 3-fasen-aansluiting gebouwd. Hierbij komen er 3 kabels met elk 230 volt en 25 tot 50 ampère binnen. Een hoog energiegebruik is met een 3-fasen-aansluiting dus geen probleem.
Veel gezinnen besluiten tegenwoordig om hun 1-fase-aansluiting om te zetten naar een 3-fasige-aansluiting. Dit proces heet verzwaren. Doordat de vraag hiernaar de laatste jaren hoog is, duurt het vaak lang voordat uw netbeheerder uw meterkast kan verzwaren.
Wat voor stroomaansluiting heb ik?
Als uw huis voor 2010 gebouwd is, heeft u hoogstwaarschijnlijk een 1-fase-aansluiting. Modernere huizen hebben vaak een 3-fasen-aansluiting. Dat komt omdat we tegenwoordig minder gas en meer elektriciteit gebruiken.
U kunt uw aansluiting in de meterkast vinden. Voor een 1-fasige aansluiting staat er meestal ‘230V’. Als u een 3-fasen-aansluiting heeft, zal er bijvoorbeeld ‘3x230V’ staan. Als u dit zeker wilt weten, kunt u contact opnemen met uw netbeheerder (bijvoorbeeld Stedin of Enexis).
Is krachtstroom hetzelfde als een 3-fasen-aansluiting?
Nee, krachtstroom is niet hetzelfde als een 3-fasen-aansluiting. Beide woorden worden vaak wel door elkaar gebruikt. Als iemand u dus aangeraden heeft om krachstroom aan te leggen, bedoelde hij waarschijnlijk een 3-fasen-aansluiting.
Krachtstroom is in normale woningen bijna nooit nodig. Als u toch krachtstroom nodig heeft in uw huis, moet u daarvoor wel een 3-fasen-aansluiting hebben.
Heb ik een 3-fasen-aansluiting nodig?
Het ligt er maar net aan wat voor apparatuur u gaat gebruiken. Als de stoppen eens in de zoveel tijd doorslaan, is dat zeker geen aanleiding om uw meterkast te verzwaren.
Een 3-fasen-aansluiting is pas nodig als de apparaten in uw woning meer dan 8kW (kilowatt) gebruiken. Bepaalde apparaten slurpen erg veel energie op. Een warmtepomp gebruikt bijvoorbeeld wel 6kW (of meer!).
Hieronder leggen we uit bij wat voor apparaten u een 3-fasen-aansluiting nodig heeft.
Heb ik een 3-fasen-aansluiting nodig voor zonnepanelen?
In sommige gevallen heeft u een 3-fasen-aansluiting nodig voor zonnepanelen. Als uw zonnepanelen een vermogen hebben dat hoger ligt dan 5750 watt, heeft u drie fasen nodig.
In andere gevallen is een 1-fasige aansluiting voldoende. Het ligt er dan wel aan hoeveel ampère uw 1-fasige aansluiting heeft. Als uw aansluiting 25A of minder heeft, kan het nodig zijn om hem naar 35A te verzwaren.
Wij raden altijd aan om bij de installateur of netbeheerder te informeren of u uw meterkast voor zonnepanelen moet aanpassen.
Heb ik een 3-fasen-aansluiting nodig voor een warmtepomp?
Ja, als u een warmtepomp neemt, heeft u hoogstwaarschijnlijk een 3-fasen-aansluiting nodig. Een warmtepomp heeft namelijk een vermogen van zo’n 6 kW nodig om uw hele woning te verwarmen. Een hybride warmtepomp gebruikt daarentegen ongeveer 3kW; hierbij kan een 1-fase-aansluiting dus voldoen.
Heb ik een 3-fasen-aansluiting nodig voor een laadpaal?
Als uw laadpaal het enige zware apparaat is—en u dus bijvoorbeeld geen warmtepomp heeft—is een 3-fasige aansluiting niet nodig voor een laadpaal. Het opladen duurt met een 1-fase-aansluiting wel erg lang. Met een 3-fasige aansluiting kan het laden tot drie keer zo snel gaan!
Als u uw elektrische auto veel gebruikt, is het dus zeker aan te raden om een 3-fasige aansluiting te nemen.
Heb ik een 3-fasen-aansluiting nodig voor een inductiekookplaat?
Bij inductiekookplaten ligt het iets ingewikkelder. Als u een kookplaat heeft met een stekker die in een normaal, 2-polig stopcontact kan, is een 1-fasige aansluiting voldoende. U kunt de kookplaat gewoon inpluggen en hem gebruiken. Dit soort kookplaten hebben wel een lager vermogen; u kunt dus niet met vol vermogen op alle kookpitjes koken.
Er zijn daarnaast 2-fasige inductiekookplaten. Daarvoor heeft u een ander soort stopcontact nodig: het Perilex-stopcontact. De installateur kan deze voor u aanleggen. U heeft geen 3-fasige aansluiting nodig.
Voor de zwaardere inductiekookplaten, die bijvoorbeeld vijf kookpitjes hebben, heeft u waarschijnlijk een Perilex-stopcontact én een 3-fasen-aansluiting nodig. Dit soort kookplaten vragen namelijk om erg veel vermogen.
Is 3-fasen-stroom duurder?
Nee, 3-fasen-stroom is niet persé duurder dan 1-fase-stroom. Als u verschillende apparaten gebruikt die veel stroom verbruiken, bijvoorbeeld een inductiekookplaat en een warmtepomp, kan uw energierekening natuurlijk wel hoger uitkomen.
Hoe vraag ik een 3-fasen-aansluiting aan?
Als u uw meterkast wilt verzwaren, moet u daarvoor altijd een aanvraag doen bij uw netbeheerder. Tegenwoordig kunt u dat online doen via www.mijnaansluiting.nl. Deze website is opgericht door alle Nederlandse netbeheerders.
Hoeveel kost het om mijn groepenkast om te zetten naar 3-fasen?
Het aanleggen van een 3-fasen-aansluiting kost tussen de 700 en 1100 euro. Een deel daarvan is een eenmalig bedrag dat u aan de netbeheerder moet betalen; het andere deel gaat naar de installateur.
Als uw aansluiting uit 3x25A bestaat, betaalt u geen extra maandelijkse netwerkkosten. Als het vermogen zwaarder dan dat is, wordt uw maandbedrag hoger.
Als u al 3-fasen-aansluiting heeft en alleen de capaciteit wilt verhogen, betaalt u daarvoor 200 tot 300 euro.
Hoe lang duurt het verzwaren van mijn meterkast?
Het verzwaren van een meterkast is momenteel een vrij langdurig proces. Dat komt doordat er wegens de energietransitie een erg hoge vraag naar zwaardere aansluitingen is. Bij de meeste netbeheerders duurt het na uw aanvraag minstens 6 maanden voordat de meterkast verzwaard wordt.
De installatie zelf is gelukkig vrij kort; deze is dezelfde dag nog klaar.
Vakman nodig?
Is het gelukt om uw meterkast te verzwaren en heeft u een vakman nodig om uw laadpaal, inductiekookplaat of zonnepanelen aan te leggen? Neem dan via Volton contact op met een lokale elektricien. Onze aangesloten vakmannen zijn overal in Nederland aanwezig. Vind dus hier uw plaatsnaam en schakel direct een elektricien in!