Doordat we tegenwoordig meer en meer elektrische apparaten bezitten, worden stopcontacten veelvuldig gebruikt. Het komt soms zelfs voor dat mensen te weinig stopcontacten hebben om al hun apparaten te gebruiken. Heb jij hier ook last van? Dat is natuurlijk geen pretje. Je moet dan namelijk geregeld de stekkers verwisselen om apparaten te gebruiken. Om dit probleem te verhelpen, kun je extra stopcontacten plaatsen. Kom jij naast stopcontacten ook nog eens lichtschakelaars te kort? Dan kun je kiezen voor een normaal stopcontact met een schakelaar. Het voordeel van zo’n stopcontact is dat je er niet alleen een stekker in kunt steken, maar ook licht mee kunt bedienen. Klinkt jou dit als muziek in de oren? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk zo’n stopcontact. Maar hoe sluit je eigenlijk een normaal stopcontact met schakelaar aan? Wij vertellen het je in onderstaande tekst!

Wat zijn de benodigdheden voor het aansluiten van een stopcontact?

Ga jij zelf aan de slag met het aansluiten van een normaal stopcontact met schakelaar? Dan zijn een aantal dingen onmisbaar. Te beginnen natuurlijk met de wandcontactdoos zelf. Uiteraard zijn er ook een aantal gereedschappen die van pas komen bij het aansluiten van een stopcontact. Wat te denken van een spanningsmeter bijvoorbeeld? Voor jij begint met het aansluiten van het stopcontact moet je zeker weten dat er geen stroom meer op de bedrading staat. Hiervoor gebruik je een spanningsmeter. Geeft de spanningsmeter geen spanning aan? Dan kun jij rustig beginnen met het aansluiten van het stopcontact. Verder is een striptang ook makkelijk om te gebruiken bij de aansluiting. De kans is namelijk groot dat jij een deel van de kabel moet strippen. Met behulp van een striptang is dit een fluitje van een cent. Tot slot mag een schroevendraaier ook niet ontbreken. Hiermee kun jij de wandcontactdoos namelijk op de muur bevestigen. Gebruik bij voorkeur een geïsoleerde schroevendraaier. Met zo’n schroevendraaier kun jij veilig werken aan elektrische installaties.

Locaties van (nieuwe) stopcontacten

Vroeger werden veel stopcontacten op een standaard hoogte van 105 centimeter geplaatst. Dit geldt eveneens voor lichtschakelaars. Door deze hoogte valt een stopcontact vrijwel altijd op. Niet iedereen vindt het mooi dat wandcontactdozen in het oog springen. Daarom kiezen mensen er steeds vaker voor om een stopcontact lager op de muur te plaatsen. Ga jij een nieuw stopcontact met schakelaar plaatsen? Dan doe je er goed aan deze op de standaard hoogte van 105 centimeter te plaatsen. Waarom? Omdat jij zodoende bij de schakelaar kunt zonder te bukken. Het is natuurlijk niet bepaald handig wanneer jij telkens moet bukken om de verlichting in te schakelen. Pas daarnaast op met de ruimte waar jij jouw nieuwe stopcontact met schakelaar plaatst. In ruimtes waar veel water gebruikt wordt, moet je stopcontacten op een tactische plek plaatsen. Kies er bijvoorbeeld niet voor om een wandcontactdoos in de buurt van jouw douche in te bouwen. Dit zorgt hoe dan ook voor problemen. Ook in de keuken moet je oppassen met de plek van jouw stopcontact.

Stappenplan voor het aansluiten/vervangen van een stopcontact met schakelaar

Heb jij te weinig stopcontacten? Dan moeten er nieuwe geplaatst worden om jouw elektrische apparaten te kunnen gebruiken. Wij leggen jou hieronder stap voor stap uit hoe je een nieuw stopcontact met schakelaar plaatst.

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voor je gaat werken met elektra, dien je de stroom uit te schakelen. Hierdoor kun jij de werkzaamheden uitvoeren zonder zelf een stroomschok te krijgen. Je schakelt de stroom simpelweg uit door de betreffende groep uit te schakelen. Controleer vervolgens altijd eerst met een spanningsmeter of de stroom daadwerkelijk van de installatie is voor jij begint.

Stap 2: Strip de kabels

Nadat jij de stroom hebt uitgeschakeld, strip je de kabels. Als het goed is komen er vier gekleurde kabels uit jouw wandcontactdoos: een blauwe, een bruine, een zwarte en een geelgroene. Zorg ervoor dat je de kabels ver genoeg stript. Het is niet aan te raden dat ze buiten de aansluiting blootliggen.

Stap 3: Sluit de kabels aan

Nu jij de kabels gestript hebt, kun je ze aansluiten op het stopcontact. De blauwe en bruine draad bevestig jij onder de middelste twee schroeven. Sluit één draad aan op iedere schroef. Draai de schroef aan om de kabels vast te zetten. De geelgroene aardedraad bevestig jij onder het onderste schroefje van het stopcontact. De zwarte draad sluit je tot slot aan op het schroefje helemaal linksboven.

Stap 4: Bevestig de wandcontactdoos op de muur

Na het aansluiten van de draden plaats jij het stopcontact in de inbouwdoos. Draai deze met de schroefjes vast, zodat de wandcontactdoos geen kant meer op kan. Bevestig tot slot de kap van het stopcontact over de aansluiting en draai de schroefjes vast.

Schakel direct een elektricien in.