Wanneer u de meterkast in uw woning opent, zult u versteld staan van de aansluitingen binnen deze groepenkast. Heeft u enig idee welke aansluitingen er binnen uw meterkast te vinden zijn? In dit artikel beschrijft een elektricien van Elektricien Aan Huis welke aansluitingen u waar vindt in uw meterkast. Onze elektricien waarschuwt consumenten dat het sterk af te raden is om zelf klussen aan de groepenkast uit te voeren. De kans op complicaties is in zo’n geval groot. Denk bijvoorbeeld aan een kortsluiting, die ontstaat op het moment dat de groepen in de meterkast op een verkeerde wijze worden aangesloten.

Tip: bent u van plan om zelf elektraklussen aan uw meterkast uit te voeren? Zorg er in dat geval voor dat u zich vooraf goed heeft voorbereid. Lees u in op de klussen die u uit wilt voeren en zorg dat u over de juiste materialen en gereedschappen beschikt.

Elementen van de meterkast in huis

In het midden van uw meterkast vindt u vaak de verschillende elektragroepen en bijbehorende zekeringen. Vanuit dit element wordt de binnenkomende stroom over de verschillende ruimtes in huis verdeeld. Onder deze groepenkast vindt u de elektrameter, waarop u de meterstanden af kunt lezen. Eens per jaar zult u deze meterstand aan uw leverancier moeten doorgeven, voor het opstellen van de eindafrekening. Bij een slimme meter is dit niet langer noodzakelijk.

Naast de elektrameter zit er in sommige gevallen een gasverbruiksmeter in uw meterkast, waarop het gasverbruik af te lezen is. Ook vindt u hier de hoofdkraan voor de gastoevoer. In het geval van een gaslekkage kunt u deze kraan dichtdraaien. Onderin de meterkast zitten de watermeter en de hoofdkraan voor de toevoer van water richting uw woning. In sommige gevallen zit de watermeter niet in uw meterkast, maar in het kastje onder uw gootsteen in de keuken.

Verschillende groepen in de meterkast

Zoals reeds beschreven werd vindt u de verschillende groepen in uw meterkast. Nadat de stop uit de meterkast gesprongen is, kunt u deze hier vervangen en omzetten. In veel gevallen zal de stroomstoring in een bepaalde ruimte hiermee opgelost zijn. Mocht het vervangen van de stop niet voor een oplossing zorgen, dan kunt u een van onze elektriciens inschakelen voor hulp.

Schakel ons direct in.