De aardlekschakelaar is een onmisbaar onderdeel van iedere meterkast. Met een aardlekschakelaar voorkomt u dat u een hevige schok krijgt bij het aanraken van een elektrisch apparaat waarbinnen sprake is van lekstroom. Op het moment dat de aardlekschakelaar lekstroom detecteert, dan schakelt deze de stroomvoorziening in huis direct uit. Het maakt dat elektrische apparaten spanningsloos worden, waarmee de kans op een schok minimaal is. Sommige meterkasten zijn uitgevoerd met een aardlekautomaat, in plaats van een aardlekschakelaar. In beide gevallen is het testen hiervan cruciaal. Op deze pagina leest u meer over een aardlekschakelaar testen.

Hoe werkt een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar controleert de hoeveelheid elektriciteit die aan het stroomcircuit in uw woning geleverd wordt. Vervolgens vergelijkt de aardlekschakelaar dit met hetgeen via de meterkast weer naar buiten stroomt. Uw woning is immers onderdeel van een veel groter stroomcircuit. Op het moment dat de uitgaande stroom te sterk afwijkt van de binnenkomende stroom, is er sprake van lekstroom. De aardlekschakelaar of aardlekautomaat schakelt bij het detecteren hiervan alle elektrische apparatuur in huis uit.

Wat moet je doen als de aardlekschakelaar kapot is?

Het toont aan hoe belangrijk het regelmatig testen van de aardlekschakelaar is. Mocht bij een aardlekschakelaar testen blijken dat deze kapot is, dan is het raadzaam om snel te schakelen en te zoeken naar een oplossing.

Oorzaken defecte aardlekschakelaar

  • Mogelijk bevindt er zich nog ergens lekstroom of een kortsluiting in elektrische apparaten binnen uw woning. Dit maakt het dat onmogelijk is om de aardlekschakelaar of aardlekautomaat weer om te zetten.
  • Onderdelen van de aardlekschakelaar kunnen ernstig versleten zijn geraakt door ouderdom of verkeerd uitgevoerd onderhoud aan de meterkast.

Oplossingen voor problemen met de aardlekschakelaar

Probeer te achterhalen wat het probleem met de aardlekschakelaar veroorzaakt. Dit doet u door alle groepen in de meterkast uit te schakelen. Probeer vervolgens of u de aardlekschakelaar om kunt zetten. Wanneer dit niet lukt, is het onderdeel zeer waarschijnlijk defect. Lukt het wel, dan bevindt de oorzaak zich binnen een van de groepen. Trek alle elektrische apparaten uit het stopcontact en schakel deze samen met de groep in de meterkast stuk voor stuk in. Zodra de aardlekschakelaar omspringt, heeft u de oorzaak gevonden.

Tips om een defect te voorkomen

Laat regelmatig onderhoud aan de meterkast uitvoeren door een professionele elektricien. Deze kan hierbij direct kijken wat de staat van uw aardlekschakelaar is en deze waar nodig voor u vervangen of onderhouden. Zorg er daarbij voor dat verouderde elektrische apparaten tijdig vervangen worden. Denk aan een oude waterkoker, een oud koffiezetapparaat, enzovoorts. Ook verouderde verlichting kan gevoelig zijn voor lekstroom.

Kapotte aardlekschakelaar vervangen

Op het moment dat de aardlekschakelaar niet meer naar behoren functioneert, kunt u deze laten vervangen. Mogelijk is het onderdeel ernstig versleten. Ook bij een andere aanpassing aan de meterkast, zoals het uitbreiden van het aantal groepen, kan het vervangen van de aardlekschakelaar interessant zijn. Het is een geschikt moment om over te stappen op een aardlekautomaat. Een aardlekautomaat biedt het voordeel, dat deze niet alleen kijkt naar de aanwezigheid van lekstroom in het stroomcircuit binnen uw woning. Er wordt ook gekeken naar kortsluitingen en overstroom.

Hoe kies je de juiste aardlekschakelaar?

Het kan verstandig zijn om u bij het vervangen van een kapotte aardlekschakelaar te laten informeren door een elektricien. De aardlekautomaat kan bijvoorbeeld het overwegen waard zijn. Niet alleen kijkt een aardlekautomaat naar verschillende problemen in het stroomcircuit. Ook zal deze enkel de groep uitschakelen, waarbinnen het probleem zich bevindt. Een klassieke aardlekschakelaar schakelt alle groepen in de meterkast uit, welke verbonden zijn met de aardlekschakelaar. Het maakt het vinden van een defect aan elektrische apparatuur in huis lastiger.

Nadeel van een aardlekautomaat ten opzichte van een aardlekschakelaar, is het feit dat deze een groep soms lange tijd onopgemerkt uitschakelt als u deze groep nauwelijks gebruikt. Dat is geen fijn idee! Daarbij zal niet direct duidelijk zijn of er sprake is van overstroom, lekstroom of een kortsluiting.

Aardlekschakelaar testen in huis

Door de aardlekschakelaar regelmatig te testen, bent u ervan verzekerd dat het elektrische circuit in huis tijdig onderbroken wordt bij lekstroom. Het kan ernstig letsel, als gevolg van een schok, voorkomen. Zou u de aardlekschakelaar niet testen, dan merkt u het defect pas op het moment dat u een elektrisch geladen onderdeel aanraakt. Ook zou er in het geval van een kortsluiting brand in huis kunnen ontstaan. Daar waar een aardlekautomaat testen u hiervoor behoedt! De aardlekautomaat zal de stroom in de getroffen groep immers direct afsluiten, wanneer deze een kortsluiting opmerkt.

Aardlekschakelaar testen

Tip: een aardlekschakelaar testen dient u zeker eens per jaar te doen. Het kan zeker bij oudere meterkasten slim zijn om de frequentie te verhogen naar eens per driekwart jaar. U wilt voorkomen dat het stroomcircuit niet onderbroken wordt bij lekstroom.

Hoe werkt een aardlekschakelaar testen?

Het testen van de aardlekschakelaar is niet ingewikkeld! Gebruik onderstaande stappen om een test in uw eigen woning uit te kunnen voeren.

Stap 1.

Zoek naar de testknop op uw aardlekschakelaar, welke doorgaans aangegeven wordt met een ‘T’ of ‘TEST’. Zoals is te zien op het plaatje hierboven.

Stap 2.

Druk de knop enige tijd in, totdat de stroomvoorziening in huis automatisch uitgeschakeld wordt. Gebeurt dit niet, dan is de aardlekschakelaar mogelijk defect.

Stap 3.

Zet de aardlekschakelaar vervolgens weer om, zodat de stroomvoorziening hersteld wordt. Mocht dit niet lukken, dan is de aardlekschakelaar mogelijk defect.

Stap 4.

Controleer na het testen van de aardlekschakelaar altijd of de stroomvoorziening weer naar behoren werkt. Doe dit voor alle groepen in de meterkast.

Hulp bij een aardlekschakelaar testen of vervangen

Voor het vervangen van een kapotte of versleten aardlekschakelaar of aardlekautomaat doet u er verstandig aan, de hulp van een professionele elektricien in te schakelen. Het kan letsel voorkomen, evenals dat het problemen in de toekomst tegengaat. Denk aan een kortsluiting in de meterkast, stroomstoringen, enzovoorts. Kies voor de hulp van een elektricien van Volton, wanneer u geholpen wilt worden bij het onderhoud aan de aardlekschakelaar. Uiteraard helpen we u ook graag bij een aardlekautomaat of aardlekschakelaar testen, wanneer u dit wenst. Zo verzekert u zichzelf van een veilige woning! Dus aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Schakel direct een elektricien in.