Wilt u meer veiligheid voor uw elektra of meterkast? Dan biedt het laten slaan van een aardpen uitkomst. Want met een aardpen beschermt u de meterkast of groepenkast tegen kortsluiting en overbelasting. In deze blog leest u meer over de functie van een aardpen, hoe het werkt en wat er kan gebeuren als u geen aardpen hebt. Ook leest u meer over het installeren van een aardpen.
Waarom is een aardpen belangrijk voor uw meterkast en wat is de functie?
Een aardpen is een massief stalen staaf met een massief koperen geleider die zorgt voor een verbinding tussen het lichtnet en de aarde. Bij een kortsluiting of blikseminslag moet de stroom namelijk ergens naartoe geleid worden. De aardpen wordt in de grond geslagen en zorgt ervoor dat de overtollige stroom de aarde in wordt geleid. Zo voorkomt de aardpen een brand door de elektrische lading. Vaak worden er een aantal aardpennen op elkaar aangebracht en in de grond geplaatst. Dit moet wel diep genoeg gedaan worden, want ze moeten een vereiste diepte behalen waarop stroom het beste de grond in geleid kan worden.
Een aardpen slaan is verplicht sinds de jaren ‘70
Vroeger kon een wooneigenaar zelf bepalen of hij wel of niet een aardpen liet slaan. Maar sinds de jaren ’70 is het wettelijk verplicht om een aardpen in de grond te slaan om zo de groepenkast te beschermen tegen kortsluiting, blikseminslag of overbelasting. Samen met de aangesloten aardlekschakelaar in uw groepenkast zorgt de aardpen ervoor dat de stroom op het moment van een overbelasting dat de stoppen doorslaan. Alle nieuwgebouwde woningen hebben tegenwoordig een aardpen, bij oudere woningen of panden is dit niet altijd het geval. Het slaan van een aardpen is een van de belangrijkst veiligheidsmaatregelen die u moet nemen om uw huis of pand te beschermen tegen de gevolgen van een kortsluiting of blikseminslag.
Schakel een elektricien in om een aardpen in verbinding met de meterkast te plaatsen
Het is niet eenvoudig om een aardpen zelf aan te brengen, deze moet namelijk in verbinding met de meterkast worden geplaatst. De pen kan ook niet zomaar een aantal meter de grond in geslagen worden, soms moet een aardpen dieper dan 10 meter de aarde in worden gebracht. Daarom is het verstandig om deze installatie te laten uitvoeren door een erkende elektricien. Een goede elektricien zal eerst de bodemgrond goed onderzoeken en vervolgens de lengte en dikte van de pen bepalen. Ook weet hij hoe diep de pen de grond in geslagen moet worden. Uiteindelijk zal hij de pen middels een draad verbinden met de meterkast.
Hoe werkt een aardpen?
Aarding van elektra is de verbinding van installaties en apparaten met de aarde zodat de spanning of elektriciteit de aarde in kan wegvloeien. Met een aardpen voorkomt u een gevaarlijke spanning op uw installaties in huis en de apparaten die u hierop heeft aangesloten. In het geval van een blikseminslag of kortsluiting zorgt aardpen voor de juiste transportatie. Een aardpen werkt altijd in samenwerking met een aardlekschakelaar. Als de schakelaar een defect in het stroomcircuit ontdekt, schakelt de schakelaar de aangesloten groep uit en geleidt de energie weg via de aardpen. Daarom is het belangrijk om naast de pen ook altijd een aardlekschakelaar aan te sluiten.
De installatie van een aardpen
Een aardpen is onderdeel van uw elektrische installatie en meterkast, maar u hoopt er natuurlijk liever nooit gebruik van te hoeven maken. Zo’n pen is van cruciaal belang en is al decennia verplicht. Het voordeel van het installeren van een aardpen is dat als het eenmaal in de grond is geplaatst het geheel automatisch werkt. Als u een aardpen wilt installeren, een aardpen slaan of een controle wilt laten uitvoeren. Dan is het verstandig om dit vakkundig en veilig uit te laten voeren door een elektricien. Hij slaat de pen volgens de wettelijke eisen en normen en verbind het op juiste en veilige wijze met de aardlekschakelaar.
Wat kan er gebeuren als ik geen aardpen heb?
Een aardpen slaan is dus een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen die u kunt nemen om uw woning te beveiligen tegen de gevolgen van een blikseminslag of kortsluiting in uw elektrische apparatuur. Elektriciteit in een stroomcircuit gaat normaal van plus naar min. Als er iets verkeerd gaat in het stroomcircuit, dan wil de elektriciteit vluchten. De elektriciteit gaat in de meeste gevallen naar het aardoppervlak. Denk maar aan de bliksem bij een onweersbui. Als er een aardpen is geslagen, kan de stroom uw woning veilig verlaten via de pen die de aarde in gaat. Op die manier wordt de stroom veilig afgevoerd.