De wereld van de elektra is bijzonder lastig, zeker wanneer u hier geen verstand van heeft. Veel mensen denken dan ook dat alleen elektriciens elektra aanleggen. Dit is echter niet het geval. In veel gevallen kunt u zelf ook elektra aanleggen. Onderschat dit klusje echter niet, want er komt veel bij kijken. Vat het vooral niet te lichtzinnig op, want dan zult u zien dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Tijdens het aanleggen van de elektra kunt u bijvoorbeeld een schok krijgen en bij verkeerd aanleggen van elektra is de kans op een brand groot. Om te voorkomen dat u tegen problemen aanloopt, krijgt u hieronder nuttige informatie voor wat betreft het aanleggen van elektra.
Zorg voor een goede voorbereiding
Heeft u geen ervaring met het aanleggen van elektra? Ga dan nooit onvoorbereid aan de slag. Lees u in eerste instantie in over het aanleggen van elektra en weet vooral waar u aan begint. Onderschat de klus vooral niet, want elektra aanleggen is niet bepaald makkelijk. Weet u niet wat u te wachten staat? Dan bestaat de kans dat u de elektra op de verkeerde manier aansluit. Dit kan grote gevolgen hebben, dus sluit uw elektra altijd op de juiste manier aan.
Schakel de stroom altijd uit
Indien u zelf elektra aansluit, komt veiligheid natuurlijk altijd op de eerste plaats. Aangezien u werkt met stroom, bestaat de kans dat u een flinke opdonder krijgt. Sluit dan ook altijd eerst de stroomtoevoer af voordat u begint met werken. Gaat u slechts in één bepaalde ruimte aan de slag? Dan hoeft u enkel de groep uit te schakelen waar deze ruimte op is aangesloten. Bent u alsnog bang dat het mis gaat? Schakel dan gewoon de hoofdschakelaar uit. In dat geval wordt de spanning van uw gehele elektrische installatie gehaald. Controleer vervolgens altijd even of de stroom ook daadwerkelijk is uitgeschakeld. Doe dit niet met u handen, maar gebruik hiervoor een speciale spanningsmeter. Hiermee meet u op een veilige manier of de stroom ook daadwerkelijk van de installatie of de betreffende groep af is.
Werk altijd met veilig gereedschap
Heeft u met een spanningsmeter geconstateerd dat er geen stroom meer aanwezig is? Dat betekent niet dat het werken al veilig genoeg is. Nee, bij het aanleggen van elektra is goed geïsoleerd gereedschap ook van groot belang. Zorg bijvoorbeeld dat u beschikt over een juiste schroevendraaier. Ook ander gereedschap dat u gebruikt moet geïsoleerd zijn om veilig mee te werken. Gebruik niet alleen veilig gereedschap, maar draag ook veilige kleding. Draag, bij voorkeur, altijd schoenen met een rubberen zool, zodat er geen gevaarlijke situatie ontstaat wanneer u toch een schok krijgt.
Koop het juiste materiaal
Indien u nieuwe elektriciteitspunten plaatst, moet u over het juiste materiaal beschikken. De kabels verwerkt u altijd in een pvc-buis. Gaat u een stopcontact of schakelaar plaatsen? Koop dan tevens een wandcontactdoos die u achter dit elektriciteitspunt plaatst. Laat u altijd informeren wanneer u niet weet welk materiaal u moet gebruiken. Indien u buiten stroom aanlegt, is het helemaal belangrijk dat u het juiste materiaal koopt. Door de wisselende weersomstandigheden ontstaan buiten vaak gevaarlijke situaties, maar dit voorkomt u met behulp van het juiste materiaal.
Leg elektra op de juiste wijze aan
Gaat u zelf elektra aanleggen in uw woning? Leg dit dan altijd op een veilige manier aan. Verwerk de leidingen bij voorkeur in de muur, zodat deze goed beschermd worden. Plaats de leidingen met behulp van een frees in de muur. Start niet direct met frezen, maar teken eerst alles uit. Zo voorkomt u dat u verkeerd freest en maakt u geen onnodige gaten in uw muur. Zorg er daarnaast altijd voor dat elektra niet bereikbaar is voor kleine kinderen. Een kind probeert alles uit en dat resulteert regelmatig in grote problemen, met name op gebied van elektra.
Blijf van de elektrische installatie af
Een stopcontact of lichtschakelaar aansluiten is vrij eenvoudig. Ook buiten legt u vaak zonder veel moeite elektra aan. Wilt u echter uw stoppenkast vervangen of een nieuwe groep plaatsen? Weet dan waar u aan begint. Plaats een nieuwe groep alleen zelf wanneer u dit eerder gedaan heeft. Bij een dergelijke aansluiting komt namelijk heel wat meer kijken dan bij het aansluiten van een stopcontact of lichtschakelaar. Gaat u uw complete elektrische installatie vervangen of moet u aanpassingen doen aan de installatie? Doe dit dan nooit, maar dan ook nooit, zelf. Een elektrische installatie is altijd verzegeld en dat is niet voor niets. Deze apparaten zijn namelijk dusdanig complex dat u hiervoor een professional inschakelt.
Schakel bij twijfel een elektricien in
Bij aanpassingen aan uw elektrische installatie schakelt u dus altijd een elektricien in, maar dit kan in veel meer gevallen. Heeft u bijvoorbeeld geen ervaring of lijkt het u niet verstandig om zelf elektra aan te leggen? Neem ook dan contact op met een elektricien. Hij neemt u het werk maar wat graag uit handen. Bel ook vooral een elektricien wanneer u niet weet of u de elektra op de juiste wijze heeft aangesloten. Zo voorkomt u dat u in een later stadium te maken krijgt met bijvoorbeeld brand of een andere gevaarlijke situatie. Een elektricien legt uw elektra binnen no-time op de juiste wijze aan, waardoor u zeker weet dat de kans op gevaarlijke situaties tot een minimum beperkt wordt.