In de meeste woningen in Nederland is de groepenkast te vinden in de meterkast. Vaak de kleinste ruimte van een gebouw, maar meestal wel de belangrijkste. In de meterkast komt namelijk de stroom van buiten uw woning binnen. De groepenkast zorgt er op zijn beurt voor dat de binnenkomende elektriciteit wordt verdeeld over de verschillende groepen. Alle elektrische apparaten in uw woning zijn aangesloten op een groep, maar niet alles is aangesloten op één en dezelfde groep. Dit zou er namelijk voor zorgen dat er niet veel elektrische apparaten gelijktijdig gebruikt kunnen worden en dat kan in sommige situaties uiterst vervelend zijn. Dit maakt dan ook dat een groepenkast een bijzonder complex is. Om u enigszins wegwijs te maken in deze complexe elektrische installatie, vertellen wij u hier alles wat u moet weten over de groepenkast.
Hoe ziet een groepenkast eruit?
Een groepenkast is er in allerlei soorten en maten. In oudere huizen bestaat een groepenkast vaak uit enkele groepen die voorzien zijn van stoppen. Zodra de stop doorslaat, moet deze vervangen worden door een nieuwe. Een dergelijke installatie komt echter steeds minder vaak voor. Nieuwere huizen hebben namelijk vaak een groepenkast die bestaat uit automaten met een schakelaar. Wanneer hier de stroom uitvalt, is het alleen een kwestie van het omzetten van de schakelaar. Bij een groepenkast ziet u dus altijd een aantal groepen met daarbij stoppen of schakelaars. De bedrading zit allemaal weggewerkt in de installatie zelf en hier ziet u nauwelijks iets van terug.
Uit hoeveel groepen bestaat een groepenkast
Iedere groepenkast is anders. Het is dan ook niet op voorhand te zeggen uit hoeveel groepen een groepenkast bestaat. Zo heeft een kleinere woning bijvoorbeeld veel minder ruimte voor elektrische apparaten dan een grote woning en dit resulteert dan ook automatisch in een kleinere groepenkast. Wanneer u in een kleine woning woont en over veel elektrische apparaten beschikt, dient u deze zo goed mogelijk te verdelen over de aanwezige groepen. Indien er namelijk teveel elektrische apparaten op dezelfde groep worden aangesloten, valt de stroom uit zodra meerdere van deze apparaten gelijktijdig gebruikt worden. Is dit bij u het geval? Dan moet uw groepenkast uitgebreid worden.
Wij adviseren u graag over het indelen van groepen om stroomuitval te voorkomen.
Groepenkast uitbreiden
Het uitbreiden van uw groepenkast wordt aangeraden wanneer het bij uw huidige installatie niet mogelijk is om meerdere elektrische apparaten gelijktijdig te gebruiken. Wanneer u een extra groep toevoegt, kunt u een aantal apparaten van een andere groep halen en achter deze nieuwe groep plaatsen. Hierdoor wordt het wel mogelijk om de elektrische apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Wilt u weten of het mogelijk is om uw groepenkast uit te breiden? Dan kunt u vrij simpel een blik werpen in de meterkast. Achter iedere aardlekschakelaar mogen namelijk maximaal vier groepen zitten. Wanneer dit bij u nog niet het geval is, kunt u uw groepenkast uitbreiden.
Zware apparaten aansluiten op een groepenkast
Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun keuken te verbouwen. De nieuwe keuken wordt vaak een stuk moderner dan de oude. Dit houdt meestal ook in dat er meer elektrische apparaten ingebouwd worden. De elektrische apparaten die tegenwoordig in een keuken gebruikt worden, vragen vaak veel stroom. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een vaatwasser, magnetron, oven en inductiekookplaat. Het is dan ook niet verstandig om deze apparaten allemaal op dezelfde groep aan te sluiten. Dit kunt u wel doen, maar bij gebruik valt dan vaak de stroom uit. Dit komt doordat er teveel stroom gevraagd wordt. Voor een inductiekookplaat wordt zelfs een aparte groep gemaakt. Een inductiekookplaat werkt namelijk op krachtstroom en hier moet een speciale aansluiting voor gemaakt worden.
Zelf groepenkast aansluiten of uitbreiden
Zoals gezegd is een groepenkast een bijzonder complexe installatie. Alles moet naar behoren aangesloten worden om alle elektrische apparaten ook van stroom te kunnen voorzien. Eén klein foutje kan er al in resulteren dat de groep niet werkt. Desondanks is het zeker wel mogelijk om zelf uw groepenkast uit te breiden of aan te sluiten. Verkijk u echter niet op deze klus, want er gaat veel tijd in zitten en daarnaast moet u bijzonder geconcentreerd blijven. Bovendien is enige kennis van zaken wel handig, want het aansluiten van een groepenkast is niet in een handomdraai gedaan.
Het aansluiten van de groepenkast kunt u het beste aan een elektricien overlaten.
Logisch indelen groepenkast
Voordat u begint met het zelf uitbreiden of aansluiten van uw groepenkast, is het verstandig om een indeling te maken. Wanneer u uw groepenkast logisch indeelt, is de kans namelijk klein dat de stroom constant uitvalt vanwege een te grote vraag naar elektriciteit van de apparaten. Bij het indelen van de groepenkast is het onder meer zaak om rekening te houden met de elektrische apparaten die u in de verschillende ruimtes van uw woning wilt gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om alle elektrische apparaten uit de keuken aan te sluiten op dezelfde groep. Maak een logische verdeling, zodat u niet constant te maken krijgt met stroomuitval.
Elektricien helpt u met groepenkast
Wilt u uw groepenkast vervangen maar komt u er zelf niet uit? Of lijkt het u gewoonweg niet verstandig om uw groepenkast zelf uit te breiden? Dan kunt u onze elektricien inschakelen om dit voor u op te lossen. Onze elektriciens hebben stuk voor stuk ruime ervaring en weten dan ook precies wat zij moeten doen om uw groepenkast uit te breiden of te vervangen.