Om de stroom in uw woning op een veilige manier binnen te laten komen in uw meterkast, is er altijd een hoofdzekering ingebouwd. Deze zekering is een extra slot op de deur om de algemene veiligheid op het elektriciteitsnetwerk in een woning te garanderen. Een hoofdzekering heeft altijd dezelfde werking, maar toch komen ze voor in verschillende uitvoeringen. De standaard aansluitwaarde van een hoofdzekering is 25 Ampère.

Groter vermogen

Wilt u een groter vermogen in uw woning? Dan kunt u meerdere hoofdzekeringen plaatsen. Een gemiddelde woning beschikt doorgaans over één tot drie hoofdzekeringen van 25 Ampère. Het is echter ook mogelijk om hoofdzekeringen van 35, 50, 63 of 80 Ampère aan te laten sluiten. In hele uitzonderlijke gevallen is het zelfs mogelijk om een hoofdzekering van meer dan 80 Ampère aan te laten sluiten, maar dit gebeurt hoofdzakelijk bij bedrijven met machines die veel stroom verbruiken.

Stroomverbruik

In de meeste gevallen wordt voor de grootte van de hoofdzekering gekeken naar het stroomverbruik van een huishouden. Zo hebben huizen met een verbruik van 0 tot 15.000 kWh per jaar drie hoofdzekeringen van 25 Ampère, gebouwen met een verbruik van 15.000 tot 25.000 kWh drie zekeringen van 35 Ampère en panden die op jaarbasis 25.000 tot 40.000 kWh aan stroom verbruiken beschikken over drie hoofdzekeringen van elk 50 Ampère. Bedrijven die veel stroom verbruiken, worden vaak voorzien van drie hoofdzekeringen van 63 of 80 Ampère of soms zelfs nog groter.

Grotere hoofdzekering

Woningen die beschikken over een zwembad, sauna of warmtepomp, verbruiken vaak meer energie. De kans is aanwezig dat de hoofdzekering dit niet kan trekken en dus vervangen moet worden. Doe dit niet zelf, maar schakel hiervoor de netbeheerder in. Hij kan uw hoofdzekeringen vervangen door zwaardere exemplaren, zodat de eerdergenoemde apparaten gewoon hun werk kunnen doen. Voor een grotere zekering moet wel meer voor betaald worden dan bij een kleinere hoofdzekering het geval is.

Wilt u meer weten over de hoofdzekering? Neem dan contact op met een van onze elektriciens.

Schakel direct een elektricien in.