Last van kortsluiting?

1. Probleem?

Heeft u een storing, kortsluiting of andere elektraproblemen?

2. Zoek en bel

Zoek op uw woonplaats en vind direct een elektricien in uw regio.

3. Oplossing

Er komt direct een vakman die voor een professionele oplossing zorgt.

Kortsluiting bezorgt veel mensen hoofdbrekens. Wanneer er kortsluiting opduikt in uw woning, heeft u namelijk geen beschikking meer over elektriciteit. Meestal wordt de stroom niet in het gehele huis uitgeschakeld, maar betreft het slechts een gedeelte. Voor sommige apparaten is het geen ramp wanneer zij enige tijd niet over stroom beschikken, maar dit is bijvoorbeeld wel het geval bij een diepvries, koelkast of cv-ketel. Indien deze apparaten geen stroom meer krijgen, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben. Kortsluiting is dan ook een probleem dat veel mensen zo snel mogelijk willen verhelpen. Wanneer u dit nooit eerder zelf gedaan heeft, kan dit echter een bijzonder lastige opgave zijn. Daarom vertellen wij in deze tekst alles wat u moet weten over kortsluiting

Het ontstaan

Aardlekschakelaar installatie

De elektriciteit wordt doorgaans via de verschillende groepen in een meterkast over uw woning verdeeld. Op deze manier is het mogelijk om overal in uw woning elektrische apparaten te kunnen gebruiken. De stroomtoevoer verloopt doorgaans altijd in dezelfde richting. Wanneer er echter sprake is van kortsluiting, is dit niet het geval. De stroomdraden van een elektrisch apparaat komen in dat geval met elkaar in aanraking, waardoor de stroom als het ware ‘vrij’ is. Dit zorgt voor een verhoogde toevoer, waardoor de aardlekschakelaar omslaat en de stroom dus uitvalt.

Hoe krijgt u kortsluiting?

Elektrische apparaten zijn in veel gevallen de oorzaak van een storing, maar dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. Een verhoogde stroomtoevoer kan ook door andere factoren ontstaan. Eén van die factoren is blikseminslag. Wanneer de bliksem inslaat in uw woning, ontstaat er een verhoogde lading. Dit resulteert er vaak in dat de aardlekschakelaars omslaan en de stroom dus wordt uitgeschakeld. Op deze manier wordt voorkomen dat de elektrische apparaten in uw woning kapot gaan. Daarnaast wordt zo het risico op een brand beperkt. Kortsluiting kan ook in de elektrische installatie zelf ontstaan. Het is niet verstandig om dit zelf op te lossen. Laat dit lekker over aan een elektricien wanneer u zeker wilt weten dat de kortsluiting op de juiste manier verholpen wordt.

Oorzaak opsporen

Een groot aantal mensen slaagt erin om zelf kortsluiting te verhelpen wanneer zij hiermee te maken krijgen. Indien de storing door een elektrisch apparaat veroorzaakt wordt, is dit ook vrij simpel. Alleen moet u natuurlijk wel eerst bepalen of het ook daadwerkelijk door een elektrisch apparaat komt. En wanneer dit daadwerkelijk het geval is, moet u het betreffende apparaat ook nog eens opsporen. Dit lijkt misschien lastig en veel werk, maar dat is eigenlijk helemaal niet het geval. Wanneer u eenmaal weet hoe u te werk moet gaan, zult u zien dat u de oorzaak van de sluiting binnen de kortste keren heeft opgespoord.

Wat doet u zodra u de oorzaak heeft opgespoord?

kortsluiting

Is het u gelukt om de bron van de kortsluiting te vinden? Dan heeft u inmiddels waarschijnlijk alweer beschikking over stroom in uw woning. Indien de kortsluiting door een elektrisch apparaat veroorzaakt werd, doet u er goed aan dit apparaat weg te gooien. Waarschijnlijk zit er een defect in het apparaat zelf, waardoor de kortsluiting veroorzaakt wordt. Wilt u het apparaat nog niet weggooien? Schakel dan eens een elektricien in om te kijken of hij het probleem kan verhelpen. Indien u toch besluit het apparaat te blijven gebruiken, zult u zien dat de stroom nog veel vaker uitvalt en loopt u ook nog eens het risico op gevaarlijke situaties. Niet doen dus!

Wat zijn de gevaren van kortsluiting in een apparaat?

Doordat veel mensen niet weten wat kortsluiting precies is, worden de gevaren vaak onderschat. Veel mensen zijn zich namelijk niet bewust van de gevolgen. Wanneer er bijvoorbeeld schade is ontstaan aan een stekker, denken veel mensen dit met behulp van een stukje tape wel te kunnen verhelpen. In sommige gevallen lukt dit ook, maar de vraag is hoe lang dit goed gaat. Na een tijdje ontstaat namelijk vaak hetzelfde probleem weer. Doordat de elektriciteitskabels bij kortsluiting een stuk warmer worden dan normaal, is het niet verstandig om met tape te werken. Het tape kan dan namelijk gaan smelten en zorgen voor brand. Wanneer u inderdaad een defect heeft aan de stekker van het apparaat, is het dan ook verstandig om het apparaat te vervangen door een nieuw exemplaar. Daarnaast kunt u er een nieuwe stekker aan laten zetten door een elektricien.

Kortsluiting in elektrische installatie

Naast kortsluiting in een elektrisch apparaat, kan het ook voorkomen dat de storing in de meterkast zelf zit. Dit resulteert er vaak in dat u het probleem zelf niet op kunt sporen en dus ook niet kunt verhelpen. Ga nooit zelf de elektrische installatie uit elkaar halen. Een dergelijke installatie is namelijk bijzonder complex. Wanneer u hier toch zelf mee gaat werken, brengt dit grote gevaren met zich mee. Heeft u kortsluiting in uw elektrische installatie? Schakel dan gewoon een elektricien in. Zo weet u zeker dat het probleem op de juiste wijze verholpen wordt. Daarnaast loopt u zelf ook niet het risico om gevaar te lopen en weet u dat alles op de juiste wijze aangesloten wordt, waardoor de kans op gevaarlijke situaties tot een minimum beperkt wordt.

Kies voor ons:

  • Ook voor spoed
  • 24/7 te bereiken
  • Wij komen direct
  • Overal in Nederland
  • De beste service
  • Elektra experts

Over Volton:

Volton is actief in heel Nederland en helpt u als klant met al uw elektra problemen. Onze elektriciens zijn altijd beschikbaar. 24 uur per dag, zelfs in het weekend, staan de elektriciens van Volton voor u paraat!

Schakel ons direct in.