Elektrische installaties werken over het algemeen gewoon goed, maar er zijn verschillende oorzaken waardoor een elektrische installatie uit kan vallen of zelfs kapot kan gaan. In een woning kan dit bijzonder vervelend zijn, want apparaten als een koelkast en diepvries kunnen in dat geval niet meer gebruikt worden. Maar wat te denken van een bedrijf? Wanneer hier de elektrische installatie sneuvelt als gevolg van bijvoorbeeld blikseminslag, kunnen alle elektrische apparaten niet gebruikt worden en dat is voor bedrijven een groot probleem. Daarom hebben bedrijven die afhankelijk zijn van elektrische apparatuur vaak ook een noodstroomvoorziening. Maar wat is noodstroom eigenlijk? Wij vertellen u alles wat u hierover moet weten.
Geen stroomuitval
Het doel van een noodstroomvoorziening is een bedrijf of organisatie te behoeden voor stroomuitval. Zodra de primaire voeding uitvalt, wordt doorgaans de noodstroom ingeschakeld. Op deze manier kan de productie van het bedrijf of de organisatie toch gewoon doorgaan. Bij woonhuizen is doorgaans geen noodstroom beschikbaar wanneer de elektrische installatie het begeven heeft. Uiteraard is een woonhuis ook afhankelijk van stroom, maar de gevolgen zijn niet cruciaal wanneer hier de stroom uitvalt. Daar is bij een bedrijf of organisatie vaak wel sprake van.
Mogelijkheden van noodstroom
De meeste bedrijven en organisaties maken bij stroomuitval gebruik van een noodstroomaggregaat om toch elektriciteit te kunnen gebruiken. Dit apparaat kan vaak een groot vermogen leveren voor een langere periode. Dit is echter alleen het geval wanneer de dieselvoorraad voldoende is. Nadeel van noodstroom via een aggregaat is dat het een aantal seconden duurt voordat het apparaat draait. Een noodstroomaggregaat neemt dus niet direct de stroom over wanneer de primaire stroomvoorziening uitvalt. Dit is op te lossen met een Uninterruptible Power Supply (USP). Zodra de stroom uitvalt, levert de USP de stroom. Dit doet het net zo lang tot de noodstroomaggregaat werkt. Veel bedrijven en organisaties combineren beide, zodat zij niet zonder stroom komen te zitten.
Elektricien inschakelen
Wilt u noodstroom bij uw bedrijf of organisatie? Dan is het verstandig om een elektricien in te schakelen voor het aanleggen hiervan. Ga niet zelf noodstroom aanleggen, zeker niet wanneer u hier geen ervaring mee heeft. Het is namelijk van belang dat de noodstroomvoorziening op de juiste wijze aangelegd wordt, want anders heeft u niet de beschikking over stroom wanneer de primaire voorziening uitvalt. Een elektricien weet precies hoe de installatie aangelegd moet worden om deze op het moment van de waarheid ook naar behoren te laten werken.