Is uw woning voor 1975 gebouwd en heeft u nog nooit uw stoppenkast vervangen? Dan dient u deze zo spoedig mogelijk te vervangen. Een stoppenkast van voor het jaar 1975 beschikt namelijk nog niet over een aardlekschakelaar en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is vandaag de dag zelfs verplicht dat uw groepenkast voorzien is van een aardlekschakelaar. Het vervangen van uw stoppenkast door een moderne groepenkast kunt u zelf doen, maar alleen wanneer u geen verzegelde groepenkast heeft.

Wat houdt een verzegelde groepenkast in?

Heeft u een groepenkast aangeschaft, maar is deze verzegeld? Dan mag u hier zelf niet mee aan het werk gaan. De verzegeling is een soort van veiligheid. Alleen een erkende elektricien mag de groepenkast bij een verzegeling in uw meterkast aansluiten. Een groepenkast wordt over het algemeen verzegeld om te waken voor de verkeerde installatie ervan. Zo wordt de kans op een gevaarlijke situatie een stuk kleiner.

Waarom is een groepenkast verzegeld?

Werken met elektriciteit kan in sommige gevallen behoorlijk gevaarlijk zijn. Dit geldt met name voor mensen die nog nooit eerder met elektriciteit gewerkt hebben. Een groepenkast is het belangrijkste elektrische apparaat in uw woning en het is dan ook zaak dat deze goed geïnstalleerd wordt. Daarom zijn sommige groepenkasten verzegeld.

Moet u een elektricien inschakelen?

Indien u uw oude stoppenkast wilt vervangen door een verzegelde groepenkast, is het altijd noodzakelijk om een elektricien in te schakelen. Dit geldt ook wanneer u uw huidige groepenkast wilt laten vervangen door een modernere variant. Het vervangen van een stoppen- of groepenkast is bijzonder complex, waardoor een elektricien de enige aangewezen persoon is om deze klus uit te voeren. Hij weet precies hoe de boel aangesloten moet worden om het ook veilig en goed te laten werken en de kans bestaat dat u zelf niet weet hoe u moet handelen bij het aansluiten van een verzegelde groepenkast.

Schakel direct een elektricien in.