Vroeger bestond een meterkast vrijwel alleen uit 1-fase aansluitingen. Bij deze aansluiting komt er een elektriciteitskabel met twee draden uw meterkast binnen. Het gaat hierbij om de fasedraad en de nuldraad. Zo’n aansluiting is voldoende om de meeste elektrische apparaten te gebruiken. Toch zien we steeds vaker een 2-fase aansluiting terug in meterkasten. Bent u niet bekend met deze aansluiting? Dan zit u hier goed. In deze tekst vertellen wij u namelijk alles over een 2-fase aansluiting in de meterkast.

Wanneer heb ik een 2-fase aansluiting in de meterkast nodig?

Lang niet iedereen heeft een 2-fase aansluiting in de meterkast nodig. Toch is dit tegenwoordig steeds vaker het geval. Dit komt voornamelijk doordat we in huis zwaardere elektrische apparaten gebruiken. Voor sommige zware apparaten heeft u een 2-fase aansluiting nodig. Gebruikt u een dubbele oven? Dan ontkomt u vaak niet aan zo’n aansluiting. Ook wanneer u kookt op inductie komt u vaak niet onder een 2-fase aansluiting in de meterkast uit.

Sommige mensen sluiten een dubbele oven of inductiekookplaat aan op een 1-fase aansluiting. Dit zorgt vaak voor problemen. De aansluitwaarde ligt namelijk boven de 3,6 kilowatt. Een standaard aansluiting voldoet hierdoor niet aan de stroomvraag. Als gevolg hiervan valt de stroom uit bij gebruik van het zware apparaat. Dit voorkomt u met een 2-fase aansluiting in de meterakst. Twijfelt u of u een 2-fase aansluiting nodig heeft? Neem dan contact op met een elektricien. Hij schat dit snel voor u in. Bekijk ook even deze handige korte video van Coolblue.

Wat is een 2-fase aansluiting precies?

Doet de term 2-fase aansluiting bij u geen belletje rinkelen? Denk dan niet direct dat deze aansluiting niet aanwezig is in uw woning. Nee, want mogelijk heeft uw meterkast al wel zo’n speciale fase. Werp hiervoor een blik in uw meterkast. Zijn er enkel losse groepen met een eigen schakelaar aanwezig? Dan heeft uw meterkast alleen 1-fase aansluitingen. Ziet u twee groepen die aan elkaar verbonden zijn? En bedient u deze met dezelfde schakelaar? Dan heeft u een 2-fase aansluiting in de meterkast.

Bij een 2-fase aansluiting worden er twee groepen aan elkaar gekoppeld. De betreffende groep kan hierdoor aan een grotere stroomvraag voldoen. Zodoende sluit u er zonder problemen een dubbele oven of een ander zwaar apparaat op aan. Voor een 2-fase aansluiting in de meterkast wordt vaak een speciaal stopcontact gebruikt. Dit stopcontact staat ook wel bekend als een perilex-aansluiting. Deze aansluiting heeft niet de gebruikelijke twee openingen voor een stekker, maar bevat vier openingen. U kunt dus ook aan het stopcontact zien of u een 2-fase aansluiting in de meterkast heeft.

Waarom het niet hetzelfde is als krachtstroom

Een 2-fase aansluiting levert meer stroom dan een 1-fase aansluiting. Veel mensen denken daarom dat het hier om krachtstroom gaat. Dit vermoeden wordt versterkt doordat er een speciale stekker aan het apparaat zit. Toch is er geen sprake van krachtstroom bij dit type aansluiting in de meterkast. De perilex-aansluiting bestaat bij een 2-fase aansluiting namelijk uit twee nuldraden,  twee fasedraden en één aardedraad.

2 fase aansluiting meterkast

De verwarring ontstaat waarschijnlijk doordat u bij krachtstroom ook een perilex-aansluiting gebruikt. Toch zijn er wezenlijke verschillen. Zo bevat een perilex-stekker bij krachtstroom namelijk drie fasedraden, één nuldraad en één aardedraad. We spreken daarom pas van krachtstroom bij een 3-fase aansluiting. Zo’n aansluiting heeft u vaak nodig voor extra zware apparaten, zoals een jacuzzi en een sauna. In de meterkast herkent u een 3-fase aansluiting aan een geheel aparte groep.

Laat een 2-fase aansluiting maken in uw meterkast door de elektriciens van Volton!

Wilt u krachtstroom in huis? Dan kost dit u flink wat geld. Het plaatsen van zo’n aansluiting is namelijk ingewikkeld. Gelukkig biedt een 2-fase aansluiting in de meterkast vaak uitkomst. Zo kunt u met deze aansluiting meestal ook probleemloos gebruikmaken van een dubbele oven of inductiekookplaat. Is er nog geen 2-fase aansluiting aanwezig? Ga hier dan niet zelf mee aan de slag, maar laat dit over aan de elektriciens van Volton. Wij sluiten de 2-fase aansluiting op de juiste manier aan, waardoor u deze probleemloos gebruikt.

Schakel direct een elektricien in.