Het woord ‘krachtstroom’ doet bij veel mensen wel een belletje rinkelen. Wanneer er echter gevraagd wordt wat het precies is en wanneer het gebruikt wordt, weten veel mensen het antwoord niet. Het grootste verschil tussen krachtstroom en de ‘gewone’ elektriciteit is dat er bij krachtstroom meer vermogen geleverd wordt. Hierdoor is het mogelijk om ‘zware’ apparaten constant te laten werken, zonder dat de stroomtoevoer overbelast wordt. Wanneer u meer informatie wilt over krachtstroom, doet u er goed aan om verder te lezen. In deze tekst vertellen wij u namelijk alles wat u moet weten over krachtstroom.

Wat is krachtstroom precies?

Krachtstroom wordt gebruik voor apparaten die veel stroom vragen. Wanneer u een zwaar apparaat aansluit op uw 230 volt-netwerk, valt de stroom iedere keer uit. Daardoor kan het apparaat niet goed functioneren. Met krachtstroom kunt u dit probleem verhelpen. In dat geval wordt er namelijk 400 volt geleverd aan elektrische apparaten. U kunt alleen over krachtstroom beschikken wanneer u een 3-fasenaansluiting in uw meterkast heeft. Dit is echter niet in ieder huis aanwezig. Wanneer u het wilt gebruiken, moet het aangelegd worden in uw meterkast. Dit kunt u nooit zo maar doen, maar moet altijd aangevraagd worden bij uw energieleverancier.

Waar wordt krachtstroom voor gebruikt?

krachtstroomZoals gezegd wordt krachtstroom gebruikt om ‘zware’ elektrische apparaten te laten werken. Dit maakt dat het met name bij bedrijven gebruikt wordt. In woonhuizen is het doorgaans niet noodzakelijk om krachtstroom te gebruiken. Huishoudelijke apparaten gebruiken immers nooit 400 volt, waardoor krachtstroom overbodig is. In woonhuizen wordt er doorgaans dan ook een 1-faseaansluiting gebruikt. Toch wordt er in steeds meer nieuwbouwhuizen een 3-fasenaansluiting geplaatst.

3-fasenaansluiting

Bent u benieuwd of u een 1-fase of een 3-fasenaanslutiing heeft? Dit kunt u simpelweg zien door een blik te werken op uw groepenkast. Wanneer er twee draden uit de onderzijde van de groepenkast komen, heeft u een 1-faseaansluiting. Wanneer dit er drie zijn, heeft u een 3-fasenaansluiting. Het verschil tussen de twee aansluitingen is dat een 3-fasenaansluiting beschikt over een vermogen van 3 x 25 Ampère of meer. Iedere fase levert in dat geval 230 volt en dat is bij een 1-faseaansluiting het totale vermogen.

Het voordeel van een 3-fasenaansluiting

Vandaag de dag komen er steeds meer elektrische apparaten op de markt met een grote stroomvraag. Voor een deel van deze apparaten is het noodzakelijk om een 3-fasenaansluiting aan te laten leggen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een inductiekookplaat. Wanneer u wilt koken op inductie, is het verstandig een 3-fasenaansluiting te plaatsen. Dit hoeft niet per se, maar is wel verstandig. Wanneer u dit niet doet, kunt u waarschijnlijk maar twee à drie pitten gelijktijdig gebruiken en dat kan soms bijzonder vervelend zijn. Ook voor een apparaten als een sauna is het noodzakelijk om een krachtstroomaansluiting in uw meterkast te laten plaatsen.

Steeds meer apparaten hebben krachtstroom nodig.

Verschillende perilex-aansluitingen

Om een ‘zwaar’ elektrisch apparaat aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk, is doorgaans een perilex-stopcontact noodzakelijk. Dit is een ander stopcontact dan de ‘gewone’ stopcontacten die u doorgaans gebruikt voor uw andere elektrische apparaten. Perilex-aansluitingen zijn er in verschillende varianten. Beschikt u al over een perilex-aansluiting en gaat u een nieuw elektrisch apparaat kopen? Let dan goed op het soort stekker dat aan het apparaat zit. Doordat er verschil zit in de perilex-aansluitingen, kan het zomaar zijn dat uw nieuwe apparaat niet aangesloten kan worden op het huidige perilex-stopcontact.

Hoe sluit u krachtstroom aan?

groepen meterkast krachtstroomBij het aansluiten van krachtstroom komt vaak heel wat meer kijken dan de meeste mensen denken. Het is niet alleen een kwestie van even een paar kabeltjes aansluiten en klaar. Nee, er komt heel wat meer bij kijken dan dat. Wanneer u over krachtstroom wilt beschikken in uw woning, moet u in eerste instantie een aanvraag doen bij uw energieleverancier. Dit bedrijf kan ervoor zorgen dat de capaciteit verhoogd wordt en het ook daadwerkelijk mogelijk is om krachtstroom aan te leggen. Wanneer dit goedgekeurd is, moet u een speciale groep plaatsen in de meterkast. Om de elektrische apparaten te laten werken, moet er ook een speciaal stopcontact aanwezig zijn. Dit is in woonhuizen vaak een perilex-stopcontact. Is dit niet aanwezig? Dan zult u deze aan moeten leggen om het krachtstroomapparaat te kunnen gebruiken.

Een perilex-stopcontact is nodig om krachtstroom te kunnen gebruiken

Elektricien kan u van dienst zijn

Heeft u geen ervaring met het aansluiten van krachtstroom maar wilt u het wel in uw woning hebben? Dan is het verstandig een elektricien in te schakelen. Doordat het aansluiten van krachtstroom bijzonder complex is, bestaat de kans dat u het op de verkeerde wijze aansluit wanneer u besluit om het zelf te doen. Daarnaast kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan omdat u bezig bent met elektriciteit. Een elektricien kan ervoor zorgen dat de krachtstroom op de juiste wijze aangesloten wordt. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn voor gevaarlijke situaties en kunt u ervan op aan dat de elektrische apparaten die werken op krachtstroom ook gewoon werken. Twijfel dan ook niet wanneer u hier geen ervaring mee heeft en laat het aansluiten van krachtstroom aan een elektricien over!

Waar kan Elektricien Aan Huis u helpen?