De meeste elektrische installaties zijn tegenwoordig zo ingericht dat de stroom bij kortsluiting direct wordt uitgeschakeld. Hierdoor wordt de kans op brand een stuk kleiner. Toch is het nooit helemaal uit te sluiten dat er geen brand ontstaat als gevolg van kortsluiting. U kunt echter wel het één en ander doen om de kans op brand door kortsluiting tot een minimum te beperken. Hierdoor wordt uw woning een stuk veiliger en hoeft u minder bang te zijn voor brand. Veel mensen willen hun woning wel beschermen tegen brand als gevolg van kortsluiting, maar weten niet hoe zij dit moeten doen. Daarom vertellen wij u hier hoe u brand door kortsluiting kunt voorkomen.

Rekening houden met apparaten

Tegenwoordig worden veel elektrische apparaten ingebouwd. Dit gebeurt met name in keukens. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een oven, magnetron, koelkast en vaatwasser. Wanneer er kortsluiting ontstaat in één van deze apparaten, worden de elektriciteitskabels een stuk warmer dan normaal. Indien er niet voldoende ventilatie is, wordt de kans op brand in dat geval een stuk groter. Om de kans op brand door kortsluiting te beperken, is het dan ook verstandig om te zorgen voor voldoende ventilatiemogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld met speciale ventilatieroosters. Wanneer u dergelijke roosters heeft, dient u deze vrij te houden. Zet hier dus geen andere spullen op, maar laat dit gewoon vrij.

brand door kortsluiting voorkomen

Apparaten met CE-markering

De bedrading van elektrische apparaten is lang niet altijd even goed. Sommige apparaten zijn daarom ook een stuk gevoeliger voor kortsluiting dan anderen. Indien u op het punt staat een nieuw elektrisch apparaat te kopen, doet u er goed aan te kijken naar de CE-markering. Een apparaat dat over de markering beschikt, voldoet aan de geldende regels binnen Europa. Wanneer u apparaten met deze markering aanschaft, is de kans op brand als gevolg van kortsluiting dus een stuk kleiner dan bij apparaten zonder deze markering.

Zorg voor een veilige aanleg

Naast kortsluiting door apparaten komt het ook geregeld voor dat sluiting zit in de elektrische installatie zelf. Dit wordt meestal veroorzaakt door het verkeerd aanleggen van elektra. Wanneer alles goed aangelegd wordt, is de kans op kortsluiting immers een stuk kleiner. Een verkeerde aansluiting van elektra kan in het ergste geval resulteren in brand. Moet er nieuwe elektra aangelegd worden in uw woning? Ga dit dan ook niet zelf doen, maar schakel hier een elektricien voor in. Zeker wanneer u aanpassingen moet doen in uw meterkast. Door een elektricien in te schakelen weet u zeker dat alles naar behoren aangesloten wordt en hoeft u niet bang te zijn dat er brand ontstaat als gevolg van kortsluiting.

Schakel direct een elektricien in.