In het donker kan het betrekkelijk lastig zijn om jouw sleutelgat te vinden. Hierdoor doe jij er mogelijk best lang over om jouw deur open te krijgen. Dit is natuurlijk niet makkelijk, zeker niet wanneer het bijvoorbeeld slecht weer is. Wil jij jouw deur in de duisternis binnen een handomdraai geopend hebben? Dan doe je er goed aan buitenverlichting met sensor te plaatsen. Deze verlichting springt namelijk aan zodra er beweging gedetecteerd wordt. Jij hebt zodoende altijd licht bij het openen van jouw deur. Bovendien is jouw woning met buitenverlichting een heel stuk veiliger. Buitenverlichting zorgt er namelijk vaak voor dat een inbreker jouw woning links laat liggen. De kans dat hij gezien wordt, is immers een stuk groter. Hij staat namelijk in het licht van jouw buitenlamp met sensor. Ben jij overtuigd van de voordelen van deze verlichting? Dan ben je vast benieuwd hoe jij buitenverlichting met sensor plaatst. Dat leggen wij je in onderstaande tekst uit!
Waaruit bestaat buitenverlichting met bewegingssensor?
Buitenverlichting met bewegingssensor bestaat uit verschillende onderdelen. Uiteraard heb je een lamp nodig om buiten licht te laten schijnen in het donker. Koop hier niet een afzonderlijke lamp voor. Niet iedere lamp werkt namelijk met een bewegingssensor. Schaf buitenverlichting daarom altijd aan samen met een bewegingssensor. Op deze manier weet je zeker dat de sensor en lamp met elkaar werken. Naast een lamp en een sensor bestaat buitenverlichting met bewegingssensor natuurlijk ook uit elektriciteitsdraden. Net als bij verlichting in huis zijn er vier verschillende draden aanwezig: een blauwe, een bruine, een zwarte en een geelgroene. Deze dienen van binnenuit naar de buitenlamp getrokken te worden. Uiteraard beschikt een lamp ook zelf over deze kabels. Jij kunt de kabels met behulp van een kroonsteentje, lasdop of lasklem betrekkelijk eenvoudig aan elkaar bevestigen.
Waar moet je aan denken voor je een buitenlamp met bewegingssensor aansluit?
Heb jij reeds een buitenlamp met bewegingssensor aangeschaft? Dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk aansluiten. Er zijn echter een aantal zaken waar jij rekening mee moet houden voor je begint met het aansluiten van de lamp. Zo moet er natuurlijk wel elektra aanwezig zijn buiten. Indien jij jouw lamp aan huis bevestigt, kun je de stroom van binnen halen. Komt jouw buitenlamp met sensor aan een bijgebouw? Dan moet er eerst elektra aangelegd worden in jouw tuin. Dit is een betrekkelijk lastige opgave. Zo moet er eerst een aftakdoos komen, van waaruit jij een elektriciteitskabel naar jouw lamp kunt trekken. Dit moet een andere kabel zijn als binnenshuis, want de elektriciteitskabel wordt blootgesteld aan vocht. Plaats dus niet lukraak een buitenkabel, maar verdiep je hier eerst in. Bovendien is het natuurlijk zaak om voorzichtig te werk te gaan. Bij het werken met elektra loop je namelijk altijd het risico een stroomschok te krijgen. Zorg daarom dat je altijd begint met het uitschakelen van de stroom. Meet vervolgens met een spanningsmeter of de stroom ook daadwerkelijk van de kabels is. Gebruik daarnaast ook altijd veilig gereedschap. Kies bijvoorbeeld niet voor een gewone schroevendraaier, maar voor een geïsoleerde. Hierdoor kun jij jouw buitenlamp met bewegingssensor namelijk een stuk veiliger aansluiten.
Hoe sluit je een buitenlamp met bewegingssensor aan?
Heb jij de boel in gereedheid gebracht? Dan kan het aansluiten van de buitenlamp met bewegingssensor beginnen. Heb jij nog nooit eerder zo’n lamp aangesloten? Dan vraag jij je vast en zeker af hoe je een buitenlamp aansluit. Wij leggen het jou hieronder stap voor stap uit.
Stap 1: Waar komt de lamp?
Voor jij begint met het werk aan de elektra, moet je natuurlijk eerst weten waar de buitenlamp met bewegingssensor komt. Kies hiervoor een tactische plek uit, bijvoorbeeld naast jouw buitendeur. Wil je op meerdere plekken in jouw tuin een buitenlamp met bewegingssensor? Dan moet je er eerst voor zorgen dat er elektra aanwezig is. Plaats een aftakdoos op de buitenmuur van jouw woning en trek vervolgens eerst stroomkabels naar de plekken waar jou buitenlampen met bewegingssensor komen.
Stap 2: Strip de buitenkabel
Een elektriciteitskabel voor buiten is doorgaans extra goed geïsoleerd. Hierdoor ontstaat er bijvoorbeeld geen kortsluiting. In deze kabel zijn een geelgroene, bruine, blauwe en zwarte draad verwerkt. Om deze draden te kunnen koppelen aan jouw buitenlamp met bewegingssensor, moet je het grijze omhulsel eerst strippen. Liggen de gekleurde kabels bloot? Dan moet je deze ook nog strippen tot op het koper.
Stap 3: Bevestig de lamp aan de muur
Nu jij de kabels gestript hebt, is het tijd om de buitenlamp met bewegingssensor aan de muur te bevestigen. Zet de losse kap om de basis nog niet vast, want deze moet je straks aan de kant schuiven om de kabels te verbinden. Zorg er altijd voor dat je de lamp solide bevestigt. Plaats de bewegingssensor op een tactische plek, bij voorkeur in de buurt van de lamp.
Stap 4: Sluit de lamp aan op de elektra
Hangt de lamp? Haal dan het kapje dat je tegen de muur kunt schuiven weer naar voren. Je ziet nu, als het goed is, vier gekleurde draden die aangesloten zijn op een kroonsteentje. Nu is het zaak om de draden uit de buitenkabel met de lamp te verbinden. Sluit een draad altijd aan tegenover de draad met dezelfde kleur. Zorg ervoor dat de schroefjes goed vast worden gedraaid, zodat de kabels niet meer losraken.
Stap 5: Test of buitenlamp en sensor werken
Heb je de boel aangesloten? Dan wordt het zaak om te kijken of alles het ook doet. Hiervoor moet je natuurlijk eerst de stroom weer inschakelen. De kans is groot dat de lamp overdag niet werkt. Veel bewegingssensoren herkennen daglicht namelijk. Wacht daarom geduldig af tot het donker wordt en kijk of jouw buitenlamp met bewegingssensor werkt.
Stap 6: Werk de boel af
Werkt jouw buitenlamp met bewegingssensor? Dan wordt het de hoogste tijd om de puntjes op de i te zetten. Om te beginnen werk jij de bedrading netjes weg. Bij veel buitenlampen kan dit achter een speciaal kapje. Zorg ervoor dat deze kap goed vast zit. Wanneer dit niet zo is, kan er namelijk vocht bij de bedrading en het kroonsteentje komen en ontstaat kortsluiting.