Kabel trekken tips nodig? Dit is noodzakelijk als u extra aansluitingen nodig heeft of wanneer u een stopcontact wilt verplaatsen. Dit is geen klus die u in uw eentje doet, het is een karwei die u met z’n tweeën doet. De een moet namelijk voorzichtig aan de trekveer trekken, terwijl de ander de draden door de buisingang heen moet drukken. Hieronder krijgt u leest u meer over hoe u de kabel trekt. Met deze tips is het zo gebeurd.

Wettelijke eisen en beperkingen voor kabels trekken

Er zijn een aantal eisen en beperkingen vastgesteld in de wet. Deze regels zijn er vanwege de veiligheid. Als buizen losraken komt de bedrading bloot te liggen. Daarom moet u bij het zelf aanbrengen van de buizen, deze altijd vastzetten met kabelclips.

Verder is er vastgesteld hoeveel draden er in een buis mogen. Dit verschilt wel per soort buis. Flexibele buizen kunnen minder draden aan dan stijve buizen. Hieronder drie veel voorkomende situaties:

  • In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2.
  • Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten.
  • In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.

Ten slotte mag er per buis maar één groep gekoppeld zijn. Als u meerdere groepen nodig heeft is dit toegestaan mits u ook gebruik maakt van meerdere buizen.

Tips benodigdheden kabel trekken

Een van de handigste tips voor kabels trekken is het bij de hand hebben van een speciaal glijmiddel voor kabels. Ook talkpoeder of afwasmiddel kunnen helpen. Soms zijn de kabels vrij stroef, en met deze hulpmiddelen kan het proces versoepeld worden. Zo wordt de klus een stuk eenvoudiger.

Tips in Stappenplan voor kabel trekken in bestaande buis met kabels

Kabel trekken door een bestaande buis waar al kabels inzitten, is niet makkelijk.

Er zijn een paar stappen die u uit kunt voeren om dit te doen.

Stap 1: Bind de nieuwe kabels aan de bestaande kabels.

Knoop twee kabels aan het uiteinde van een al bestaande kabel. Eén daarvan is de nieuwe kabel, de ander is gelijk aan de al bestaande kabel.

Stap 2: Gebruik een bestaande kabel als trekveer.

Trek de kabel door de buis. Als dit lukt is de bestaande kabel als een soort trekveer gebruikt en zit alles nu op zijn plek. Mocht het niet gelukt zijn, ga dan door met stap 3.

Stap 3: Trek alle kabels opnieuw.

Haal alle kabels uit de buis. Vervolgens worden alle kabels, de al bestaande en de nieuwe samen, door de buis getrokken zoals u zou doen bij een nieuwe buis.

Uitgebreide uitleg over het gebruik van een trekveer

Een trekveer is een stalen veer die kan helpen bij het trekken van draden. Aan het einde van de veer zit een oogje. Dit oog is de plek waar de kabels aan vast worden gemaakt. De veer kan makkelijker door de buis worden getrokken dan kabels, zeker wanneer het gaat om lange kabels. Bij lange afstanden is het zelden haalbaar om de draden te trekken zonder hulpmiddel. De stompe kop maakt vooral bochten een stuk gemakkelijker. Wanneer de trekveer helemaal door de buis is getrokken zitten de kabels op hun plek.

Tips om een kabel door een nieuwe buis te trekken

  1. Kabels trekken doet u met twee personen, waarbij een persoon aan de invoerkant te werk gaat en de ander aan de kant waar de kabel uit de buis komt. Eerst duwt u de trekveer door de buis in kleine stapjes. Het is handig om de ander steeds te laten aangeven wanneer u door kunt gaan. U voorkomt zo knikken. Strip de draden daarna en bevestig deze zo aan de trekveer dat er geen knot ontstaat. Een knot kan namelijk vast komen te zitten in bochten.
  2. Het is verstandig alle draden in één keer doen, zodat het risico op beschadiging het kleinst is. Een tweede keer draden door de buizen trekken is tevens erg lastig.
  3. Een andere tip is om de kabels te laten uitsteken wanneer ze door de buis zijn getrokken. Als de kabels uitsteken wordt het monteren van stopcontacten of een schakelaar makkelijker. Het is altijd makkelijker een deel afknippen dan erachter te komen dat het te kort is.

Schakel direct een elektricien in.