Gaat u zelf elektra aanleggen in uw woning? Daar komt heel wat bij kijken. Indien u hier ervaring mee heeft, weet u waarschijnlijk precies wat u moet doen. Bent u echter onervaren maar wilt u het klusje wel zelf klaren? Dan loopt u waarschijnlijk tegen een aantal problemen aan. Bij het aanleggen van elektra maken veel mensen gebruik van een centraaldoos. Dit is een centraal punt van waaruit de elektriciteit naar verschillende stopcontacten en lichtschakelaars in een bepaalde ruimte loopt. In onderstaande tekst vertellen wij u hoe u te werk gaat bij het aanleggen van elektra met een centraaldoos.

Kies een logische plek

Wanneer er nog geen elektra in een ruimte aanwezig is, moet u in eerste instantie een centraaldoos plaatsen. Hiervoor is het van belang dat u een logische plek kiest. Veel mensen plaatsen een centraaldoos in het plafond in het midden van een ruimte. Op deze manier is het makkelijk om de verschillende stopcontacten, lichtpunten en schakelaars te bereiken.

Leidingen frezen

Heeft u de centraaldoos inmiddels verwerkt in uw plafond? Dan is het tijd om de elektriciteitsleidingen aan te leggen. Dit doet u vanuit de centraaldoos. Begin nooit direct met frezen, maar teken eerst de leidingen af op het plafond en de muur. Teken ook de positie voor stopcontacten en schakelaars af. Vervolgens freest u een sleuf waar u de elektriciteitsleidingen in kunt verwerken. Doe dit ook op de plekken waar een stopcontact komt en waar u lichtschakelaars wilt plaatsen.

Sluit de elektra aan

Bent u klaar met frezen? Dan kunt u de leidingen plaatsen en de elektra aanleggen. Laat de kabels vanuit de centraaldoos, via de elektriciteitsleidingen in uw plafond en muur, naar de verschillende elektriciteitspunten lopen. Tot slot sluit u de kabels op de juiste wijze aan op de stopcontacten, lichtschakelaars en lichtpunten en klaar is Kees! Lukt het u niet om zelf de elektra aan te leggen met behulp van een centraaldoos? Schakel dan een elektricien in. Pruts vooral niet teveel zelf, want de kans bestaat dat de elektra hierdoor onveilig aan wordt gesloten.

Schakel direct een elektricien in.