Doordat de badkamer een vochtige ruimte is, doet u er verstandig aan goed na te denken over de wijze waarop u deze ruimte van elektra voorziet. Zou de elektra met vocht in aanraking komen, dan kan er een kortsluiting ontstaan. Iets wat grote gevolgen kan hebben voor de elektriciteitsvoorziening in uw woning. Een kortsluiting gaat altijd gepaard met een stroomstoring en kan in het ergste geval een brand veroorzaken. Ook de kans op schade aan de elektra in huis is groot. Op deze pagina leest u meer over de wijze waarop u op een veilige manier elektriciteit aan kunt leggen in de badkamer zoals een stopcontact in de badkamer.
Belangrijk voordat u begint aan elektra aanleggen
Voordat u aan de slag gaat met het aanleggen van bijvoorbeeld een stopcontact in de badkamer, is het belangrijk om de regels op dit gebied tot u te nemen. Zo moet de elektra voldoen aan de NEN-1010 normen. Deze kunt u op internet vinden, of opvragen bij een elektricien. De elektricien kan u tevens van advies voorzien over de wijze waarop u elektriciteit aan moet leggen in een vochtige ruimte als de badkamer. Om elektriciteit aan te mogen sluiten in de badkamer moet er een aardlekschakelaar van 30 milliampère aanwezig zijn in de meterkast. Zonder aardlekschakelaar kunt u geen lichtpunten of stopcontacten aansluiten. Hoe u dan uiteindelijk het stopcontact bijvoorbeeld moet aansluiten ziet u in het filmpje hieronder:
60 cm van de natte zone
De badkamer wordt opgedeeld in verschillende zones, waarover u later op deze pagina meer leest. In de basis mag u enkel lichtpunten en stopcontacten in de badkamer in zone 3 plaatsen. Dit is de zone die begint op 60 centimeter van een bad of douche en doorloopt tot maximaal drie meter rond deze elementen. In andere zones mag u elektra aansluiten, maar dient u te voldoen aan zeer strenge eisen.
Eisen voor huis met aardlekschakelaar
In een woning met een aardlekschakelaar kunt u elektriciteit aanleggen in de badkamer. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar de zones binnen uw badkamer. Reeds werden deze zones kort geïntroduceerd. De eerste zone (zone 0) bevindt zich direct rondom een bad of bijvoorbeeld douchecabine in de badkamer. Zone 1 is de ruimte boven deze elementen. Heeft u geen douchecabine, maar een losse douchekop? In dat geval geldt voor zone 1, dat deze in een straal van 1.2 meter rondom de douchekop loopt.
Zone 2 is het gebied van 0 tot 60 centimeter rond het bad en de douchebak. Deze zone komt niet voor in een badkamer waar u geen bad en geen douchecabine heeft, maar enkel een losse douchekop. De vierde zone, zone 3, is het gebied van 60 centimeter tot aan 3 meter rondom de elementen met een kraan.
Zone | Eisen |
---|---|
Zone 0 | Geen elektrische apparatuur Lampen met klasse III en van 12 Volt zijn toegestaan, mits deze voldoen aan de IPX8-classificatie |
Zone 1 | Lampen en apparaten met 12 Volt wisselspanning en klasse III zijn toegestaan, mits deze voldoen aan de IPX5-classificatie |
Zone 2 | Elektrische apparatuur en verlichting is toegestaan, mits deze voldoen aan de IPX4-classificatie en tenminste klasse I hebben |
Zone 3 | Stopcontacten mogen gemonteerd worden, mits deze geaard zijn Verlichting is toegestaan, mits deze voldoet aan de IPX4-classificatie en tenminste klasse I heeft |
Eisen voor huis zonder aardlekschakelaar
Heeft u een woning zonder aardlekschakelaar? In dat geval is het sterk aan te raden deze alsnog aan te sluiten. Kiest u ervoor om dit niet te doen, dan moeten de metalen onderdelen van een vloer, de badkuip en bijvoorbeeld de douche afzonderlijk geaard zijn. Het voorkomt dat u tijdens het douchen of het nemen van een bad onder stroom kan komen te staan. Ook de radiator in de badkamer moet geaard zijn.
Ook geldt dat er in een woning zonder aardlekschakelaar geen stopcontacten bevestigd mogen worden in een straal van 60 centimeter rond de douche, het bad of een wastafel. Daarbij moeten alle lampen in de badkamer waterdicht zijn, wat aangeduid wordt middels een IP65-classificering. Lampen dienen geaard of dubbel geïsoleerd te zijn. Kiest u voor het gebruik van halogeenspotjes in de badkamer? In dat geval moet de transformator hiervan buiten de badkamer geplaatst worden.
Andere eisen die gelden voor een huis zonder aardlekschakelaar:
- Apparaten als een föhn of radio mogen niet gebruikt worden binnen de badkamer;
- Een trekschakelaar voor de wasmachine mag enkel gebruikt worden, wanneer deze zich in zone 3 bevindt en op een minimale hoogte van 2,5 meter boven de grond gemonteerd wordt.
Klasse-aanduiding voor badkamerverlichting
Reeds werden de verschillende classificaties voor de verlichting in de badkamer genoemd, klasse I, II en III. Onderstaande tabel toont aan wat men onder deze indeling verstaat. Het is belangrijk om hierop te letten, wanneer u de elektra binnen een straal van 60 centimeter van een kraan plaatst in een woning met aardlekschakelaar.
Classificatie | Beschrijving |
---|---|
I | Verlichting met geaard armatuur, werkend op met een netspanning van 230 Volt. |
II | Verlichting welke dubbel geïsoleerd en geaard is, werkend op een netspanning van 230 Volt. |
III | Verlichting welke geaard en dubbel geïsoleerd is en daarbij enkel werkt op een lage veiligheidsspanning (12 Volt). |
Tips voor het aansluiten van een stopcontact
Elektriciteit aanleggen in de badkamer is geen eenvoudige klus. Onderstaande tips helpen u om veilig te werk te gaan.
Tip 1.
Zorg dat de groep voor de badkamer uitgeschakeld is. Haal eventueel de zekering uit de groep in de meterkast.
Tip 2.
Laat gezinsleden weten dat u aan de slag gaat met het aanleggen van elektriciteit in de badkamer. Het voorkomt dat zij aan stopcontacten of lichtpunten zitten die nog niet goed aangesloten zijn.
Tip 3.
Voorkom een overbelasting van groepen in de meterkast, door nooit te veel apparatuur en stopcontacten aan te sluiten op zo’n groep. Bereken vooraf of de groep in de meterkast voldoende stroom levert voor de apparaten en verlichting in de badkamer.
Aan de slag met stopcontact aanleggen in de badkamer
U bent klaar om aan de slag te gaan met elektriciteit aanleggen in de badkamer! Het is sterk aan te raden om de hulp van een elektricien van Volton in te schakelen voor bijvoorbeeld het installeren van een stopcontact in de badkamer. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat de elektriciteit op correcte wijze aangesloten wordt, wat de kans op ongelukken en bijvoorbeeld een kortsluiting sterk verkleint.