Een elektriciteitsstoring kan erg vervelend zijn en komt nooit gelegen. De lichten vallen uit en de vaatwasser werk niet meer. Het eten in de vriezer ontdooit en er moeten kaarsen worden aangestoken. Gelukkig is er geen reden tot paniek, een stroomuitval is niet permanent. Blijf vooral rustig, pak uw zaklamp en kijk wat er u eraan kunt doen. In dit artikel krijgt u een stappenplan van Volton, de elektricien bij u in de regio.

De mogelijke oorzaak van uw elektriciteitsstoring

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van uw elektricteitsstoring. Hieronder benoemen we de meeste voorkomende oorzaken:

  • Hapering in elektrische installatie:

    Een stroomuitval kan vaak worden toegeschreven aan haperingen in de elektrische installatie. Een aardlekschakelaar kan omslaan als de stroom richting een bepaalde groep wordt uitgeschakeld. Dit komt bijvoorbeeld door een defect apparaat. Als er meerdere groepen achter een aardlekschakelaar zitten, zal de stroom voor al die apparaten tegelijkertijd uitvallen.

  • Storing in de installatie:

    Kortsluiting hoeft echter niet altijd te zijn veroorzaakt door een elektrisch apparaat. Een storing in de installatie kan ook kortsluiting en dus een elektriciteitsstoring veroorzaken.

  • Omgeslagen aardlekschakelaar:

    Het kan zijn dat de aardlekschakelaar is omgeslagen zonder dat er een kortsluiting of zelfs groter probleem is. Het is daarom handig om in het geval van een elektriciteitsstoring eerst de schakelaar weer om te zetten. Mocht deze gewoon omhoog blijven staan, dan is er niets aan de hand en kunnen alle apparaten gewoon weer gebruikt worden als normaal.

Stappenplan wat te doen bij een elektriciteitsstoring

Er zijn een aantal stappen die u kunt ondernemen in het geval van een elektriciteitsstoring. Het belangrijkste is dat u rustig blijft.

Stap 1 controleer de buurt

Als eerste is het belangrijk om te controleren of de hele buurt zonder stroom zit. Een elektriciteitsstoring bij de hele buurt betekent een probleem met het distributienet. U kunt dan bellen naar de netbeheerder. Als alleen u er last van heeft, controleert u welke apparaten en stopcontacten het niet meer doen. Het probleem kan bij een secundair circuit liggen, maar ook bij het hele huis.elektriciteitsstoring

Stap 2 controleer zekeringen en aardlekschakelaar

Controleer de zekering of de aardlekschakelaar. Iedere installatie wordt beschermd door een smeltzekering of door een automatische schakelaar. Overbelasting en kortsluiting kunnen leiden tot een brand, daarom is het belangrijk dat de installatie beschermd is.

Smeltzekeringen zijn in feite stroomonderbrekers. Wanneer er een te sterke droom is door bijvoorbeeld het gelijktijdige gebruik van veel apparaten of een kapot apparaat, reageert deze smeltzekering. De metalen draad die door de smeltzekering loopt smelt als er stroom doorheen gaat die boven een bepaalde waarde is gestegen.

Een automatische schakelaar onderbreekt het circuit wanneer de stroom boven een bepaalde waarde komt. De schakelaar bestaat uit een magnetische en een thermische beveiliging. De magnetische beveiliging is voor kortsluiting, de thermische beveiliging voor overbelasting.

Stap 3 vervang evt. de smeltzekering

Een smeltzekering kan nadat de draad gesmolten is niet opnieuw gebruikt worden. Deze moet u dus vervangen door een nieuwe. Als u geen smeltzekering, maar een automatische schakelaar heeft, is het probleem makkelijker op te lossen. Een automatische schakelaar kan na een elektriciteitsstoring gewoon weer worden aangezet.

Stap 4 bekijk de websites van netbeheerders

Kijk op de website van energienetbeheerders voor extra tips. Zo laat Enexis bijvoorbeeld weten dat het handig is de koelkast en vriezer dicht te houden. De voedingsmiddelen blijven hierdoor langer goed, u zal minder weg hoeven gooien als alles het weer doet.

Stap 5 zoek de oorzaak

Ga in geval van kortsluiting op zoek naar het apparaat dat dit heeft veroorzaakt. Dit kunt u doen door alle apparaten een voor een terug aan te sluiten en te kijken wanneer de schakelaar weer om springt. Zo weet u welk apparaat defect is en dus een probleem veroorzaakt voor alle andere apparaten.

Schakel 24 uur per dag een elektricien van Volton in indien u de elektriciteitsstoring zelf niet kan verhelpen!

Als het niet lukt om het probleem te identificeren of op te lossen, kunt u een elektricien bellen. De elektriciens van Volton helpen u graag het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Dankzij de 24 uur service, kunt u hen ook in de avonden en weekenden inschakelen

Schakel ons direct in.