Een nieuw keukenapparaat aansluiten omdat u bijvoorbeeld van gas naar inductieplaat gaat, vraagt om meer vermogen. Door een extra groep aan te leggen voorkomt u overbelasting van al bestaande groepen en wordt de stroom in het huis beter verdeeld. Een extra groep aanleggen in de meterkast is een klusje dat niet heel complex is, maar wel zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Als dit het geval is, helpt dit artikel u met het aanleggen van een extra groep.
Veiligheidsmaatregelen voorafgaand aan een extra groep aanleggen
Voordat u een extra groep gaat aanleggen, is het van belang te controleren of er ook een extra aardlekschakelaar geplaatst moet worden. Het nieuwe bouwbesluit stelt dat er een aardlekschakelaar moet zijn voor elke vier zekeringen. Een aardlekschakelaar meet de stroom die binnenkomt gelijk is aan de stroom die uitgaat. Als er een verschil is, schakelt de aardlekschakelaar de stroomvoorziening uit om bijvoorbeeld kortsluiting te voorkomen.
Het is belangrijk dat voordat er iets aangelegd wordt, de stroom er eerst af wordt gehaald. Dit doet u met de hoofdschakelaar. Vervolgens controleert u met een spanningzoeker of dit gelukt is en er dus geen spanning meer op staat.
Benodigdheden om een extra groep aan te leggen
De materialen die u nodig heeft zijn:
- Zekering (zorg dat het merk van de zekering past bij de groepenkast)
- Aardlekschakelaar (zorg dat het merk van de aardlekschakelaar past bij de groepenkast)
- Installatiedraad (2x)
- Aansluit verdeelblokken
De gereedschappen die u nodig heeft zijn:
- Spanningzoeker
- Set met schroevendraaiers
- Draadstriptang
- Combinatietang
- Rondbek punttang
- Kniptang
Stappenplan extra groep aanleggen
Stap 1: Uitzetten van de stroom
Zorg dat de stroom wordt uitgeschakeld. De spanning kan gecontroleerd worden met behulp van de spanningzoeker. Pas op met wat u aanraakt, het deel voor de hoofdschakelaar kan niet worden uitgeschakeld en staat voortdurend onder stroom.
Stap 2: De L-sluiting
De nieuw aangelegde leiding heeft een bruine, een blauwe en een geel/groene draad. De bruine draad is de fase draad. Deze moet worden bevestigd aan L-sluiting aan de bovenkant van de nieuw zekering.
Stap 3: De N-sluiting
De nieuwe zekering heeft ook een N-sluiting. De blauw draad is de 0-draad. De blauwe draad bevestigt u aan de N-sluiting.
Stap 4: Het aarde-verdeelblok
De geel/groene is de aardedraad. Deze draad sluit u aan op het gemeenschappelijke aarde-verdeelblok. Dit is meestal te vinden onder de zekeringen. Het symbool dat past bij aarde zijn drie strepen boven elkaar.
Stap 5: De zekering vastklikken
De groepenkast heeft een richel gemaakt van kunststof. Hier klikt u de nieuwe zekering in.
Stap 6: de L-sluiting verbinden met de aardlekschakelaar
De onderste polen van de nieuwe zekering sluit u aan op de bovenste polen van de aardlekschakelaar. Dit kan met de installatiedraad. De bruine draad die vastzit aan de L-sluiting moet worden bevestigd aan de linker pool van de aardlekschakelaar (n°1)
Stap 7: de N-sluiting verbinden met de aardlekschakelaar
De blauwe draad die vastzit aan de N-sluiting moet naar de rechter pool. Deze is te herkennen aan n°3 of N.
Stap 8: Ruimte maken
Verwijder uit het frontje van de groepenkast een afdekplaatje. Er komt zo ruimte vrij voor de extra groep. Sluit hierna de groepenkast.
Stap 9: Afronden
Draai de hoofdschakelaar om zodat er weer stroom op komt te staan. Het deel voor de hoofdschakelaar kan niet worden uitgeschakeld, hier staat dus voortdurend stroom op. Raak dit niet aan!
Stap 10: Controleren
De spanning op de leiding moet echt weg vallen als u de schakelaar naar beneden trekt. Controleer of dit ook zo is.
Hulp nodig?
Komt u er niet uit? Laat een extra groep aanleggen door de elektriciens van Volton! Zij staan u graag te hulp, en de elektriciens van Volton kunnen behalve een extra groep aanleggen ook helpen bij reparaties en onderhoud. Zij zijn in heel Nederland beschikbaar en iedere dag te bereiken.