Bij de nieuw-, aan- of verbouw van uw woning, kan het voorkomen dat u een nieuwe groepenkast wilt plaatsen. Een groepenkast wordt met verschillende componenten opgebouwd, waarbij er een aantal verschillen tussen deze componenten bestaan. Weet u bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een 1-fase- en 3-fase-groepenkast? In dit artikel beschrijven we de verschillen tussen beide systemen. Ook beschrijven we in welke situatie een 3-fase-groepenkast noodzakelijk is. In veel gevallen zult u aan een 1-fase-groepenkast voldoende hebben voor het gebruik van elektrische apparatuur.

Verschil tussen een 1-fase- en 3-fase-groepenkast

In een 1-fase-groepenkast wordt een tweepolige aardlekschakelaar geplaatst, in combinatie met een tweepolige hoofdschakelaar. U herkent deze componenten aan het gegeven, dat deze uit twee modules bestaan. Deze modules zijn samen goed voor een breedte van ongeveer 3,6 cm. Ook in een 3-fase-groepenkast worden tweepolige aardlekschakelaars gebruikt. De hoofdschakelaar is echter breder dan de hoofschakelaar uit de 1-fase-groepenkast, doordat de hoofdschakelaar van een 3-fase-groepenkast vierpolig is. Dit betekent dat de hoofdschakelaar twee keer zo breed is, wat neerkomt op 7.2 cm.

Gebruik van deze groepenkasten

Een 1-fase-groepenkast is de meest gebruikte groepenkast binnen woningen en kleine bedrijfspanden. Deze groepenkast volstaat voor het gebruik van de meeste elektrische apparaten. Het kan echter voorkomen dat u krachtstroom nodig heeft. Denk aan een situatie waarbij u elektrisch wilt kunnen koken of een jacuzzi wilt kunnen gebruiken. In zo’n geval heeft u aan een 1-fase-groepenkast niet voldoende. U zult zodoende een 3-fase-groepenkast moeten aansluiten.

Het is niet mogelijk om zelf een 3-fase-groepenkast in huis of in uw bedrijfspand aan te sluiten. U zult hier de hulp van een gespecialiseerde elektricien voor in moeten schakelen. Elektrische apparaten die krachtstroom vergen hebben een andere aansluiting, dan normale elektrische apparatuur. Er zal zodoende een speciaal stopcontact moeten worden geplaatst op de plek waar u deze apparaten wilt gaan gebruiken.

Schakel direct een elektricien in.