Groningen is altijd al een belangrijke provincie geweest voor de energievoorziening van Nederland. Zo staat de noordelijke provincie bijvoorbeeld al tientallen jaren bekend als de gasprovincie. Als het aan Groningse bestuurders ligt zal dit beeld in de toekomst veranderen en komt Groningen bekend te staan als de groene energieprovincie. Deze bijnaam hebben zij nu eigenlijk al verdiend. Groningen is namelijk één van de groenste provincies van Nederland. De landelijke doelstellingen die de Nederlandse provincies voor 2023 moeten halen op het gebied van duurzame energie zijn in de Groningse provincie namelijk nu al bereikt. Van de totale energiebehoefte wordt op dit moment al bijna 16 procent met duurzame energie opgewekt. De rest van Nederland zit pas op een gemiddelde van 6 procent.
Duurzame energie projecten in Groningen
In 2017 heeft Groningen al de doelstellingen voor 2023 op het gebied van duurzame energie weten te behalen. In de provincie zijn ze echter niet van plan om nu achterover te handen alsof het werk al gedaan is. Voor de nabije toekomst staan namelijk al de nodige nieuwe duurzame energie projecten in Groningen gepland. De bedoeling is om de stijgende lijn door te zetten. Met de huidige plannen die de komende jaren gerealiseerd gaan worden zal in Groningen in 2020 een derde van de energie duurzaam worden opgewekt. Het grootste percentage komt op dit moment uit biomassa. De energieopwekking uit organische materialen is namelijk verantwoordelijk voor 62 procent van de duurzame energie. Windenergie komt op de tweede plek met 31 procent. Het aandeel zonne-energie is sterk aan het groeien. Nu is het vermogen elektriciteit dat met zonnepanelen wordt opgewekt per inwoner al wel het hoogste van alle Nederlandse provincies.
Bijdrage leveren aan groene energieprovincie
Groningse bestuurders zien graag dat de prestaties die tot nu toe geleverd zijn in de provincie door de politiek in Den Haag worden erkend. Zo is er bijvoorbeeld een brief opgesteld waarin staat dat met de hulp van de Haagse politiek Groningen een groot deel kan bijdrage aan de landelijke energiedoelstellingen. Bovendien kunnen deze doelstellingen door de infrastructuur in het noorden ook nog eens vele malen goedkoper gerealiseerd worden. Zo is er bijvoorbeeld genoeg open ruimte voor wind- en zonneparken voor het opwekken van groene energie. Wanneer jij als bewoner ook wilt bijdragen aan Groningen als groene energieprovincie dan kun je onder andere investeren in de plaatsing van zonnepanelen op je woning. De elektricien in Groningen kan je hier meer over vertellen.