Een groepenkast is in ieder gebouw onmisbaar. Vanuit deze elektrische installatie wordt de binnenkomende elektriciteit namelijk verspreid over de rest van het gebouw. Woont u nog in een verouderde woning? Dan kan het verstandig zijn om uw oude groepenkast te vervangen. Heeft u de oude groepenkast inmiddels verwijderd? Dan is het de hoogste tijd om een nieuwe groepenkast aan te sluiten. Anders heeft u namelijk niet de beschikking over stroom in het betreffende gebouw. Het aansluiten van een groepenkast is echter een bijzonder lastige opgave. Lukt het u ook niet om een groepenkast aan te sluiten? Wij helpen u een handje met onderstaande handleiding.

Bevestig de nieuwe groepenkast

Nadat u de oude groepenkast verwijderd heeft, is het tijd om te beginnen met het aansluiten van de nieuwe variant. Voordat u uw nieuwe groepenkast aan kunt sluiten, moet er echter wel een passende groepenkast gekocht worden. Indien dit gelukt is, kan de klus beginnen. Zorg er in eerste instantie voor dat de groepenkast zelf aan de muur bevestigd wordt. Wanneer u een groepenkast heeft met dezelfde afmetingen als uw oude, zijn de gaten om de kast mee op te hangen al aanwezig. Indien dit niet het geval is, moeten er dus nieuwe gaten geboord worden. Zorg er altijd voor dat de groepenkast zelf stevig aan de muur hangt, zodat de kans niet bestaat dat de installatie naar beneden valt.

Sluit de elektra aan

groepenkast aansluitenWanneer de groepenkast eenmaal hangt, kunt u de verschillende groepen aansluiten. Leg de benodigde kabels naar groepenkast en zorg ervoor dat de kabels op de juiste wijze aangesloten worden. Bevestig de bruine draden aan de L-aansluiting aan de bovenkant van de verschillende groepen. De blauwe draden bevestigt u aan de N-aansluiting. Vervolgens heeft u, als het goed is, nog de geelgroene aardedraad over. Deze moet u aansluiten op het gemeenschappelijke verdeelblok die vaak onder de betreffende groep te vinden is. Nu kunt u de zekering in de reeds aanwezige richel klikken. Vervolgens dient u de onderste polen van de groep aan te sluiten op de bovenzijde van de aardlekschakelaar. Sluit de blauwe en bruine draad in tegengestelde richting aan op de aardlekschakelaar. Als laatste verwijdert u alleen nog de afdekplaatjes uit het frontje van de groepenkast, zodat de groepen zonder al teveel moeite te bedienen zijn.

Neem de tijd

Het aansluiten van een nieuwe groepenkast is een hele opgave. Verwacht niet dat u dit binnen een handomdraai gepiept heeft. Bij het aansluiten van een groepenkast is het van belang dat u voldoende tijd neemt. De groepenkast moet immers wel op de juiste wijze aangesloten worden. Bij een verkeerde aansluiting van de groepenkast heeft u niet alleen geen beschikking over elektriciteit, maar daarnaast bestaat de kans op gevaarlijke situaties. Bij een verkeerde aansluiting kan bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan, wat in het ergste geval kan resulteren in een brand. Een zorgvuldige aansluiting is dus noodzakelijk en daarvoor dient u voldoende tijd te nemen.

Laat uw groepenkast aansluiten

Het aansluiten van een groepenkast is niet alleen een lastige opgave, maar het kan ook nog eens bijzonder gevaarlijk zijn. U moet namelijk werken met stroom. Wanneer u niet eerder met stroom gewerkt heeft, is het niet verstandig om zelf uw groepenkast aan te sluiten. In dat geval kunt u uw groepenkast het beste aan laten sluiten door onze aangesloten elektricien. Door onze elektricien in te schakelen wordt uw groepenkast op de juiste wijze aangesloten en is de kans op gevaarlijke situaties minimaal. Ook kunt u op onze site meer lezen over groepenkasten.

Schakel direct een elektricien in.