De meeste mensen koken op inductie, gas of op een keramische kookplaat. Desondanks zijn er ook mensen die hun eten bereiden met behulp van een elektrisch fornuis. Dit fornuis wordt niet veel meer gebruikt, maar ze worden nog steeds verkocht. Heeft u een elektrisch fornuis gekocht? Dan wilt u waarschijnlijk weten hoe u deze aan moet sluiten. Tenzij u natuurlijk een elektricien inschakelt om u het werk uit handen te nemen. We gaan er voor het gemak maar even van uit dat u zelf uw elektrisch fornuis aan gaat sluiten. Weet u niet precies hoe u hierbij te werk moet gaan? Wij leggen u hieronder uit wat u moet doen om een elektrisch fornuis op de juiste wijze aan te sluiten.

Speciale groep installeren

Elektrisch fornuis aansluitenVoordat u kunt beginnen met het aansluiten van uw elektrische kookplaat, moet u in de meterkast kijken of er een speciale groep aanwezig is. Koken op een elektrisch fornuis is namelijk alleen mogelijk wanneer u over krachtstroom beschikt. Indien dit niet het geval is, moet er dus eerst een speciale groep worden aangelegd in uw meterkast.

Speciaal stopcontact

Was er al een speciale groep aanwezig of heeft u deze inmiddels zelf aangelegd? Dan kunt u beginnen met het aansluiten van het elektrische fornuis. Een dergelijk fornuis is vaak voorzien van een perilex-stekker. Deze stekker past niet in een standaard stopcontact, waardoor u dus een speciaal stopcontact in de buurt van uw kookplaat moet installeren. Heeft u hier geen ervaring mee? Laat het werk dan uitvoeren door een elektricien.

Elektricien sluit elektrische kookplaat aan

Werken met stroom kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Om dit te voorkomen, dient alles op de juiste wijze aangesloten te zijn. Hiervoor kunt u een elektricien inschakelen. Hij kan niet alleen de speciale groepen in uw meterkast plaatsen, maar kan er eveneens voor zorgen dat uw elektrische kookplaat op de juiste wijze wordt aangesloten. Op deze manier bent u verzekerd van een juiste aansluiting van uw elektrisch fornuis en is de kans op gevaarlijke situaties dus een stuk kleiner.

Als u meer wilt weten over krachtstroom, lees dan hier verder.

Schakel direct een elektricien in.