Wilt u elektriciteit gebruiken in uw tuin? Dan moet u een grondkabel aansluiten. Zonder deze kabel kunt u buiten geen verlichting of stopcontacten gebruiken. Sommige mensen denken dat een grondkabel hetzelfde is als de normale elektriciteitsdraden. Dit is een misvatting. Grondkabels verschillen namelijk op vele punten van normale installatiedraden.

Omdat u een grondkabel in de aarde legt, is deze extra geïsoleerd. De buitenkant van de kabel bestaat uit een buitenmantel. Hierin zit een ijzeren mantel verwerkt. Dit maakt de kabel stevig, waardoor hij tegen een stootje kan. Bovendien is een grondkabel goed geïsoleerd, waardoor er geen water in de kabel komt. Binnenin de grondkabel zitten de kabeladers verwerkt. Daarnaast treft u hier een aardlitze aan. Dit onderdeel vervangt de aardedraad. Hierdoor heeft een grondkabel één ader minder dan een normale installatiedraad. Wilt u een grondkabel aansluiten? Wij vertellen u in deze tekst precies hoe dit werkt.

Veiligheidsmaatregelen nemen bij het aansluiten van een grondkabel

Voor het aansluiten van een grondkabel moet u over de juiste kennis beschikken. Hier houdt het niet bij op. Nee, want u moet ook veiligheidsmaatregelen nemen. Zorg er allereerst voor dat u beschikt over geïsoleerd gereedschap. Dit gereedschap beschermt u tegen kortsluiting en elektrocutie. Draag daarnaast ook altijd veiligheidsschoenen met een rubberen zool.

Gaat u zelf een grondkabel aansluiten? Neem dan ook altijd de volgende zaken in acht:
grondkabel aansluiten– Begin er niet aan wanneer u geen kennis van een grondkabel heeft;
– Werk alleen met droge handen;
– Gebruik geen beschadigde kabels;
– Ga niet blindelings op de draadkleuren af;
– Kies voor materiaal met het CE-keurmerk;

Welke type grondkabel moet ik gebruiken?

Gaat u een grondkabel kopen? Dan ontdekt u snel dat er verschillende typen grondkabels zijn. Het is belangrijk dat u weet welke grondkabel u nodig heeft alvorens u er eentje koopt. Kijk bij de aankoop van een grondkabel allereerst naar de dikte van de kabel. Hoe dikker de kabel is, des te hoger de toegelaten stroom. De minimale doorsnede van een grondkabel is 1,5 mm2, de maximale doorsnede 35 mm2. Om de juiste keuze te maken vraagt u zich af hoeveel vermogen een grondkabel moet leveren.

Naast de doorsnede en het vermogen speelt ook de brandveiligheid een rol. Niet ieder type grondkabel is namelijk even veilig. Voor de indeling van brandkabels op basis van brandveiligheid worden zeven brandklassen gebruikt. In Nederland mag u enkel een grondkabel aansluiten met de brandklasse B2ca, Cca, Dca of Eca.

Maak een kabelplanning

Een goed begin is het halve werk, dit geldt ook bij een grondkabel aansluiten. Begin daarom nooit zonder dat u een plan heeft. Maak daarom altijd een kabelplanning voordat u begint. Dit is in feite gewoon een overzicht van de plek waar de grondkabel komt te liggen, zoals uw tuin. Teken de plattegrond op papier en zet hier de afmetingen van het buitenterrein bij. Hierdoor krijgt u een visuele weergave van de buitensituatie en dat maakt een grondkabel aansluiten makkelijker.

Besteedt u de nodige aandacht aan uw kabelplanning? Dan kunt u hier tijdens het traject altijd op terugvallen. Bovendien helpt deze planning u te berekenen hoeveel grondkabel u nodig heeft. U weet immers hoe groot het buitenterrein is, en hoe de grondkabel komt te liggen. Hierdoor berekent u makkelijk en snel hoe lang een grondkabel moet zijn. Teken overigens niet alleen de grondkabel in op de kabelplanning, maar geef ook aan waar contactdozen en schakelaars komen.

Tips bij het aansluiten van een nieuwe grondkabel

U weet inmiddels het nodige over een grondkabel. Toch is extra informatie bij deze klus geen overbodige luxe. Daarom geven wij u hier 3 tips die van pas komen bij een grondkabel aansluiten.

1. Schakel altijd eerst de stroom uit

Dit lijkt een open deur, maar toch vergeten veel mensen dit. Schakel daarom altijd eerst de stroomt uit voordat u begint met een grondkabel aansluiten. Zorg er ook voor dat huisgenoten op de hoogte zijn, zodat zij de stroom niet tussentijds inschakelen.

2. Leg de kabel op de juiste diepte

Volgens de NEN1010-richtlijnen moet een grondkabel minimaal 50 centimeter onder het grondoppervlak liggen. Leg jouw grondkabel bij voorkeur op 60 centimeter diepte. Waarom? Omdat je zo altijd voldoet aan de geldende eisen.

3. Sluit de kabel aan op een aparte groep

Sluit een grondkabel nooit aan op een bestaande groep in uw meterkast, maar creëer hier een aparte groep voor. Dit doet u omdat de kabel buiten ligt. De kans op kortsluiting is hierdoor groter dan binnen. Als u de kabel aansluit op een bestaande groep, kunt u alle apparaten

die op deze groep zijn aangesloten niet meer gebruiken bij kortsluiting.

Stappenplan grondkabel aansluiten

Weet u niet hoe u begint? Doorloop dan deze 10 stappen om uw grondkabel aan te sluiten.

Stap 1: Weet waar u aan begint

Sluit een grondkabel nooit aan wanneer u niet weet waar u aan begint. Een grondkabel aansluiten is namelijk geen gemakkelijke opgave. Bij een verkeerde aansluiting ontstaan er mogelijk problemen. Verdiep u daarom goed in de klus alvorens u begint.

Stap 2: Leg alle benodigdheden klaar

Begin nooit met een grondkabel aansluiten zonder dat u alle benodigdheden klaar heeft liggen. Pak geïsoleerd gereedschap en trek uw veiligheidsschoenen met rubberen zool aan. Niets houdt u nu nog tegen om de klus in één keer af te ronden.

Stap 3: Zorg dat het kabelplan binnen handbereik ligt

Heeft u een kabelplan opgesteld? Heel goed. Leg deze altijd in de buurt van de plek neer waar u aan het werk gaat. Weet u niet precies meer hoe de grondkabel loopt? Dan valt u terug op het kabelplan. Zodoende wordt een grondkabel aansluiten een fluitje van een cent.

Stap 4: Installeer een aparte groep in de meterkast

Grondkabel aansluiten

U kunt het beste een aparte groep gebruiken om een grondkabel op aan te sluiten. De kabel wordt blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden, waardoor de kans op kortsluiting groter is. Weet u zelf niet hoe u nieuwe groep plaatst? Schakel dan een elektricien in.

Stap 5: Graaf de sleuven

Voordat u begint, doet u er goed aan de sleuven te graven. Doe dit aan de hand van de opgestelde kabelplanning. Vergeet niet de NEN1010-richtlijnen in acht te nemen. Grondkabels moeten namelijk minimaal 50 centimeter onder het grondoppervlak liggen. Graaf de sleuven liever iets dieper, zodat u aan deze eis voldoet.

Stap 6: Creëer een opening in de muur

U moet uw grondkabel aansluiten op de meterkast om buiten stroom te gebruiken. Hiervoor boort u een opening in de buitenmuur. Boor altijd vanaf binnen naar buiten en zet de boormachine schuin naar beneden op de muur. Zo voorkomt u dat er water naar binnen stroomt via de opening. Trek de grondkabel vervolgens door de muur. U kunt ook een lasdoos op de buitenmuur plaatsen en de kabel hierop aansluiten.

Stap 7: Schakel de stroom uit

Aangezien u werkt met elektra, schakelt u eerst de stroom uit voordat u begint met uw grondkabel aansluiten. U beperkt hierdoor de kans op een stroomschok of elektrocutie. Vergeet niet uw direct omgeving in te lichten voordat u aan de slag gaat. De stroom wordt hierdoor tussentijds niet weer ingeschakeld door iemand die denkt dat deze uitgevallen is.

Stap 8: Leg de grondkabel in de sleuven


Heeft u de kabel door de muur getrokken of aangesloten op de lasdoos en staat de stroom uit? Leg de kabel dan in de gegraven sleuven. Trek de kabel nooit strak in de sleuven, maar leg hem er al slingerend in. Op deze manier voorkom je dat je bij het aansluiten te weinig lengte hebt.

Stap 9: Installeer en test de elektra

Wanneer de grondkabel eenmaal ligt, maakt u de benodigde aftakkingen om lichtpunten, schakelaars en contactdozen op aan te sluiten. Test vervolgen of de elektra werkt. Is dit het geval? Zorg er dan voor dat alle verbindingen en aftakkingen waterdicht zijn. Gebruik hiervoor eventueel giethars.

Stap 10: Gooi de sleuven dicht

Werkt alle elektra en zijn de aftakkingen waterdicht? Gooi dan pas de sleuven dicht. Doe dit vooral niet voordat u alles test. Als de elektra niet werkt, kunt u namelijk alles weer opengraven.

 

Komt u er niet uit? Schakel dan een Volton elektricien in voor hulp!

Schakel ons direct in.