Een centraaldoos is een speciaal type lasdoos, die gebruikt wordt in elektrische installaties binnen gebouwen. Vanuit deze centraaldoos worden de installatiedraden van de voeding, schakelaars en contactdozen in de muur met elkaar verbonden. U herkent deze centraaldoos vaak aan een holte in uw plafond, waar de verlichting in huis aan bevestigd kan worden. Ook achter een wandcontactdoos in de muur kan een centraaldoos zitten. Deze centraaldozen bevatten verschillende draden, die aan de lamp of het stopcontact gekoppeld moeten worden. Wanneer u hierin slaagt, zal de schakelaar aan de muur vaak direct werden! U hoeft de centraaldoos dus niet meer aan de schakelaar te koppelen. Tenzij u de centraaldoos als geheel zelf wilt installeren.

Een geschikte plek voor een centraaldoos

Over het algemeen plaatst men een centraaldoos in een ruimte. Vaak wordt gekozen voor de holte in het plafond, die kan worden afgedekt met een lamp of een speciaal plastic plaatje. Het is belangrijk dat u vooraf bekijkt welke plek in uw ruimte het meest geschikt is voor het plaatsen van de centraaldoos. Houd er rekening mee dat het erg lastig om een centraaldoos te monteren als uw plafondplaten al geplaatst zijn. Vanuit de centraaldoos moet u immers kabels naar uw schakelaars en wandcontactdozen laten lopen. Dit werkt het makkelijkste als u eenvoudig bij uw plafond kunt komen.

U kunt ook voor meerdere centraaldozen in een ruimte kiezen. In dit geval dient u de centraaldozen onderling met elkaar te verbinden. Vaak wordt de centraaldoos aan twee latten bevestigd, die over het plafond gelegd kunnen worden.

Elektrakabels aanleggen vanuit de centraaldoos

Nu de centraaldoos op z’n plek ligt, kunt u de verschillende elektrakabels leggen. Het is raadzaam om deze kabels via (flexibele) buizen te laten lopen. U kunt deze buizen aan de centraaldoos in uw plafond bevestigen. Aan de zijkanten van de centraaldoos zitten verschillende uitgangen voor deze buizen.

Heeft u hulp nodig bij het plaatsen van uw centraaldoos? Schakel in dat geval hulp van onze elektriciens in! Wij beschikken over een ruime ervaring in het installeren van centraaldozen. De kans dat er complicaties, zoals een kortsluiting of stroomstoring, optreden, is zodoende erg klein. Waar in huis wilt u een centraaldoos laten plaatsen?

Schakel direct een elektricien in.