Het uitbreiden van een groepenkast kan soms bijzonder handig zijn. Zeker wanneer uw huidige groepenkast het niet kan trekken wanneer er veel elektrische apparaten tegelijkertijd worden gebruikt. Is dit bij u inderdaad het geval? Dan kunt u nieuwe groepen aansluiten. Bij het aansluiten van nieuwe groepen komt heel wat meer kijken dan veel mensen denken. Zo moet er bijvoorbeeld ook een nieuwe aardlekschakelaar aangesloten worden wanneer u uw groepenkast uit gaat breiden. Achter iedere aardlekschakelaar mogen namelijk maar maximaal vier groepen zitten. In onderstaande tekst vertellen wij u hoe u een aardlekschakelaar aansluit.

Voorbereidingen van de installatie

Aardlekschakelaar aansluitenVoordat u kunt beginnen met het aansluiten van een aardlekschakelaar, moet u over de juiste materialen beschikken. Zo moet u onder andere het type van uw groepenkast weten en weten of u een 1-fase of een 3-fase groepenkast heeft. Bij een 1-fase groepenkast komen er twee draden uit de onderzijde van de installatie, bij een 3-fase groepenkast zijn dat er vier. Wanneer u deze informatie in kaart heeft gebracht, kunt u de juiste materialen aanschaffen en beginnen met het aansluiten van de groepen en de aardlekschakelaar. Begin echter nooit voordat u de stroom heeft uitgeschakeld met behulp van de hoofdschakelaar. Heeft u hier geen ervaring mee schakel dan een elektricien in.

Schakelaar aansluiten

Bij het aansluiten klikt u de schakelaar allereerst in de kunststof richel van uw groepenkast. Vervolgens sluit u de bruine verdeeldraad aan op het linker verdeelblok en de blauwe op het rechter verdeelblok. De onderste polen van de aardlekschakelaar verbindt u vervolgens met de hoofdschakelaar. Hierbij is het van belang dat de bruine draad onder de bruine uit het verdeelblok komt en de blauwe onder de blauwe. Dit is alleen mogelijk wanneer u het frontje van de hoofdschakelaar weghaalt. Tot slot haalt u een afdekplaatje uit het frontje van de groepenkast om de aardlekschakelaar doorheen te steken. Lukt het u niet om de aardlekschakelaar aan te sluiten? Schakel dan een elektricien in om dit voor u op te lossen. Op deze manier weet u zeker dat de aardlekschakelaar op de juiste wijze aangesloten wordt.

Schakel direct een elektricien in.