Vindt u het aantal stopcontacten in huis te beperkt? U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact. Dit heeft te maken met het maximale vermogen wat een groep in de groepenkast kan leveren. Op iedere groep in de meterkast kan normaliter 3.680 Watt worden aangesloten. In dit artikel vindt u een handig stappenplan, waarin stapsgewijs verteld wordt hoe het aansluiten van een dubbel stopcontact in z’n werk gaat.
Benodigdheden en gereedschap voor het aansluiten van een dubbel stopcontact
Voor het plaatsen van een dubbel stopcontact heeft u verschillende soorten gereedschappen en een aantal andere benodigdheden nodig. Veel van deze benodigdheden en gereedschappen kunt u bij de lokale bouwmarkt aanschaffen of online bestellen. Onderstaand vindt u het overzicht van het gereedschap wat u in ieder geval klaar dient te leggen. Soms komen ook andere soorten gereedschap van pas, afhankelijk van het type muur waarin u het dubbele stopcontact wilt gaan monteren.
- Steenbeitel
- Muurdozen
- Dozenboor
- Snelcement
- Elektrabuizen
- Trekdraad
- Schroevendraaier
- Lange bouten
- Afdekramen
- Spanningzoeker
Stappenplan: aansluiten van een dubbel stopcontact
Er zijn twee verschillende manieren om een dubbel stopcontact aan te sluiten. Zo kunt u ervoor kiezen om naast de bestaande muurdoos een tweede muurdoos te plaatsen. Onderstaand vindt u hier de uitleg voor. Dit is de meest veilige manier om een tweede stopcontact aan te sluiten. U kunt er echter ook voor kiezen om twee stopcontacten aan te sluiten op een losse muurdoos. Een dergelijk circuit is in onder meer België verboden. Dit kan een reden zijn om voor twee losse muurdozen te kiezen.
Wanneer u een groot aantal wijzigingen doorvoert in het aantal stopcontacten binnen uw woning, moet de elektrische installatie opnieuw gekeurd worden. Dit geldt niet, wanneer u de stopcontacten in bijvoorbeeld uw keuken uitbreidt. Werk altijd op een veilige en verantwoorde wijze om onder meer kortsluitingen te kunnen voorkomen.
Tip: bekijk deze video eens, om alvast een beeld te krijgen van de stappen die doorlopen moeten worden.
Stap 1: de stroomvoorziening afsluiten
Sluit de stroomvoorziening in huis af, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Dit doet u door de hoofdschakelaar om te zetten. U kunt er ook voor kiezen om enkel de schakelaar van de specifieke groep waarbinnen u werkt uit te schakelen.
Stap 2: een gat in de muur vergroten
Maak gebruik van de steenbeitel om het gat in de muur te verruimen. Pas hierbij op, dat u geen schade veroorzaakt aan de reeds bestaande muurdoos. Mocht de bestaande muurdoos beschadigd raken, dan is het raadzaam om deze direct te vervangen.
Stap 3: aansluiten van de elektradraden
Nu is het zaak om de draden uit het bestaande stopcontact los te halen. Knip ook alvast een groengeel, blauw en bruin draad af voor het tweede stopcontact en strip deze aan het uiteinde. Als gevolg hiervan ziet u de koperdraad uit de binnenzijde van deze elektradraden. Koppel de koperdraden aan de kabels van het bestaande stopcontact.
Stap 4: schroef de draden vast
Zodra de draden aan elkaar gekoppeld zijn, kunt u deze stevig vastmaken aan het stopcontact in de muurdoos. Plaats vervolgens de stopcontacten in de muurdoos en draai deze op de hiervoor bestemde plaatsen stevig vast met schroeven. Er mag geen beweging meer zitten in het stopcontact.
Stap 5: plaats het afdekkapje over het stopcontact
Indien gewenst kunt u het stopcontact voorzien van een afdekkapje. Deze afdekkapjes worden voornamelijk gebruikt bij stopcontacten in de garage, een stopcontact in een tuinhuis of bijvoorbeeld een stopcontact buiten uw woning. Hier zou het stopcontact blootgesteld kunnen worden aan vocht, met alle risico’s van dien.
Stap 6: testen van het stroomcircuit
Nu is het zaak om te testen of het dubbele stopcontact op de juiste wijze aangesloten is. Dit gaat het makkelijkste met een spanningzoeker. Het is een kleine schroevendraaier, waarbinnen een lichtje activeert als deze een elektrisch geladen onderdeel aanraakt. Zet de schakelaar in de groepenkast om en kijk welk effect dit geeft.
Mocht er nog geen spanning op het stopcontact staan, dan dient u de stroom weer uit te schakelen en het stappenplan opnieuw te doorlopen. Mogelijk zijn de kabels niet op de juiste wijze op het stopcontact aangesloten.
Elektricien inschakelen bij dubbel stopcontact aansluiten
Een dubbel stopcontact aansluiten kan best lastig zijn. Mocht het middels de reeds beschreven stappen niet lukken om een dubbel stopcontact aan te sluiten, dan is het raadzaam om hier een elektricien voor in te schakelen. Een elektricien voert deze klus op de juiste wijze uit, om u te verzekeren van een correct werkend stroomcircuit in huis. De kans op bijvoorbeeld een kortsluiting neemt hiermee sterk af.