Gaat u uw keuken verbouwen? Grote kans dan dat uw huidige kookstel vervangen wordt door een inductiekookplaat. Steeds meer mensen kiezen voor een dergelijke kookplaat, omdat het veel sneller gaat dan koken op gas of een keramische kookplaat. Wanneer u kiest voor een inductiekookplaat moet u wel met een aantal dingen rekening houden. Zo vraagt koken op een inductieplaat bijvoorbeeld veel meer stroom dan een keramische kookplaat.

Speciale groep

Koken op een inductiekookplaat gaat een stuk sneller dan koken op andere kookstellen. Dit komt doordat er een soort magnetisch veld wordt gecreëerd. Om dit veld te verkrijgen, wordt er veel stroom verbruikt. Daarom moet een inductiekookplaat een speciale groep krijgen in uw meterkast. Op deze manier voorkomt u dat uw huidige groepen de stroomvraag van een inductiekookplaat niet kunnen trekken en uitvallen.

Zelf inductiekookplaat aansluiten

Voor een inductieplaat moet dus een speciale aansluiting komen. Wanneer u hier geen verstand van heeft, is het niet aan te raden dit zelf te doen. Niet alleen moet er in uw groepenkast een speciale groep komen, maar ook achter de kookplaat moet een contactpunt komen om de plaat op aan te sluiten. Hiervoor moet dus gewerkt worden met elektra. Indien u hier geen ervaring mee heeft, is het niet verstandig dit zelf te doen. Werken met elektra kan in dat geval gevaarlijke situaties opleveren. Daarbij komt dat u de boel mogelijk op de verkeerde wijze aansluit, waardoor uw inductiekookplaat niet naar behoren werkt.

Elektricien inschakelen

Heeft u zelf geen idee hoe u een inductiekookplaat aan moet sluiten? Dan doet u er goed aan een elektricien in te schakelen. Een elektricien heeft ruime ervaring voor wat betreft het werken in een meterkast en het aansluiten van een inductiekookplaat. Zowel de plaat als de groep moeten met de grootste zorg aangesloten worden om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Twijfel dan ook niet, maar laat dit werk gewoon aan een elektricien over.

Schakel direct een elektricien in.