Het merendeel van de lampen in huis is aangesloten op een schakelaar. Zo’n schakelaar maakt het bedienen van een lamp bijzonder makkelijker. Jij hoeft immers alleen maar op de knop te drukken om jouw lamp in of uit te schakelen. Nu denk jij mogelijk dat een schakelaar een schakelaar is. Dat is echter niet het geval. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten schakelaars. Wil jij een nieuwe schakelaar plaatsen? Of wil jij een oude schakelaar vervangen door een nieuwere variant? Dan moet je natuurlijk wel weten hoe je een schakelaar aansluit. Dat lees je in deze tekst!

Wisselschakelaar aansluiten

Een wisselschakelaar heeft een groot voordeel ten opzichte van een gewone schakelaar. Met deze schakelaar kun jij jouw verlichtingsbron namelijk met twee verschillende schakelaars bedienen. Bij het aansluiten van een wisselschakelaar krijg je te maken met drie draden: blauw, bruin en zwart. Begin altijd bij de eerste schakelaar. Koppel de blauwe draad van de schakelaar en de blauwe draad die naar de lamp loopt aan elkaar. Vervolgens bevestig jij de resterende kabels aan de schroeven. De bruine fasedraad of zwarte schakeldraad koppel je aan het schroefje waar ‘L1’ boven staat. Vervolgens zijn er nog twee zwarte draden over die naar de tweede schakelaar gaan. Deze sluit je aan op de schroeven 1 en 1’. Bij de tweede schakelaar verbind jij opnieuw de twee blauwe draden. Ook de zwarte draden die van de andere schakelaar komen sluit je aan op dezelfde schroefjes. Tot slot koppel je de schakeldraad naar de lamp aan de schroef ‘L1’.

Dubbele wisselschakelaar aansluiten

schakelaar aansluitenWaar een gewone wisselschakelaar met twee schakelaars één lamp bedient, bedien jij met een dubbele wisselschakelaar twee lampen vanaf meerdere plaatsen. Deze schakelaar komt vaak voor op een overloop. Vanaf deze plek kunnen zowel lampen op zolder als in de hal bediend worden. Bij het aansluiten van een dubbele wisselschakelaar krijg jij te maken met bruine en zwarte draden. Begin allereerst met de bruine draden. Deze sluit je aan op ingang ‘L1’, zoals staat aangegeven op de achterzijde van de schakelaar. De tweede bruine fasedraad steek je in opening ‘L2’. Komt er maar één bruine draad uit de muur? Maak dan een brug door een losse bruine draad van de tweede opening bij ‘L1’ naar ‘L2’ te laten lopen. De vier zwarte draden sluit je vervolgens aan op de openingen 1 en 2. In beide openingen, zowel boven als onder, dient één zwarte draad te zitten. Zorg er altijd voor dat je de zwarte draden van dezelfde schakelaar tegenover elkaar in de wisselschakelaar steekt.

Serieschakelaar aansluiten

Met behulp van een serieschakelaar kun jij twee lampen tegelijkertijd in- en uitschakelen. Begin ook hier weer met de bruine draad. Deze sluit je aan op de markering ‘L’, die zich bovenaan de schakelaar bevindt. Aan de onderzijde bevestig jij twee zwarte draden, die allebei naar één lamp lopen. Sluit de draad die naar lamp 1 gaat aan op markering 1 op de schakelaar. De zwarte draad die naar lamp 2 gaat sluit jij aan op markering 2. Je bent er nu nog niet, want ook de blauwe nuldraad en geelgroene aardedraad moeten nog aangesloten worden. Maak hiervoor gebruik van een drievoudige lasklem. Gebruik bij beide lasklemmen de ingang uiterst links voor de verbinding met de centraaldoos. Laat vervolgens vanuit de twee andere openingen een draad naar lamp 1 en lamp 2 vertrekken. Gebruik altijd één lasdoos voor de drie blauwe draden en één voor de drie geelgroene draden.

Dubbelpolige schakelaar aansluiten

Een dubbelpolige schakelaar wordt gebruikt om een (deel van) het elektrische circuit spanningsloos te maken. Zulke schakelaars komen voornamelijk voor in vochtige ruimtes en worden gebruikt voor elektrische apparaten met veel vermogen. De bruine (of zwarte) fasedraad sluit je aan op ingang ‘L1’. De blauwe nuldraad plaats je in de opening waar ‘L2’ bij staat. Er zijn nu nog twee opening over in het midden van de schakelaar. Deze zijn bedoeld voor de draden die naar de lamp of het elektrische apparaat lopen. Het gaat hier om een blauwe en zwarte draad. De blauw draad steek je in opening 2 en de zwarte in opening 1. Nu heb je, als het goed is, enkel nog twee aardedraden (geelgroen) over. Koppel deze met behulp van lasklemmen aan elkaar en je kunt jouw dubbelpolige schakelaar gebruiken.

Kruisschakelaar aansluiten

Dankzij een kruisschakelaar kun jij één of meerdere lampen bedienen vanaf verschillende punten. Doordat wisselschakelaars met elkaar verbonden worden door een kruisschakelaar, voorkom je dat jij straks lampen niet meer kunt bedienen vanaf één of meerdere punten. Bij deze schakelaar hoef jij de blauwe nuldraad en geelgroene aardedraad niet op de schakelaar aan te sluiten. De binnenkomende en vertrekkende draden vanaf de lamp koppel jij aan elkaar met behulp van een lasklem. De bruine fasedraad sluit jij aan op de schroef waar ‘L’ bij staat van de eerste wisselschakelaar. Laat nu twee zwarte draden uit de onderzijde van de schakelaar vertrekken naar de bovenkant van de tweede wisselschakelaar. Bij de tweede wisselschakelaar sluit je de vertrekkende zwarte draden (onderkant) aan op de onderste openingen van de kruisschakelaar (onderkant). Op de kruisschakelaar zijn nu dus vier zwarte draden aangesloten, twee onder en twee boven. Sluit tot slot de vertrekkende zwarte draad van de lamp aan op de schroef ‘L’ van de tweede wisselschakelaar.

Combinatieschakelaar aansluiten

Heb jij thuis een schakelaar boven een stopcontact zitten? Dan heb je te maken met een combinatieschakelaar. Wil je deze vervangen? Dan moet je natuurlijk wel eerst weten hoe je deze aan moet sluiten. Bij een combinatieschakelaar wordt de bruine fasedraad aangesloten op het rode contactpunt van de wandcontactdoos. Hier staat de letter ‘L’ of ‘P’ bij. De blauwe draad sluit je op het tweede contactpunt aan. Is er een geelgroene aardedraad aanwezig? Schakel deze dan aan op de aarde, aan de onderzijde van de combinatieschakelaar. Blijft de zwarte draad nog over. Deze dient aangesloten te worden op één van de punten die vanaf de schakelaar naar de lamp vertrekt. Op deze manier kun jij de lamp straks zonder problemen bedienen met de combinatieschakelaar.

Dimmer aansluiten

Ben jij van mening dat een lamp te fel is? Dan kun je overwegen de schakelaar te vervangen door een dimmer. Hiermee kun jij de verlichtingsintensiteit van een lamp zelf regelen. Maar hoe sluit je een dimmer eigenlijk aan? Laten we ook hier maar weer beginnen met de bruine fasedraad. Deze bevestig jij op ‘L-in’. De zwarte draad die van de dimmer naar de lamp loopt, dien jij te bevestigen op ‘L-out’. Als het goed is komen er ook twee blauwe nuldraden samen bij de dimmer. Sluit deze niet aan op de dimmer zelf, maar verbindt ze met elkaar. Vervang jij jouw wisselschakelaar door een dimmer? Dan moet er een extra zwarte draad aanwezig zijn. Hiermee kun jij de twee dimmers onderling met elkaar, en dus ook met de lamp, verbinden.

Schakel direct een elektricien in.