Veel mensen kiezen bij het aansluiten van een krachtstroomstekker voor om een elektricien in te schakelen. Dit is niet altijd nodig maar is zeker verstandig wanneer het complex wordt. Wanneer u in uw woning een sauna, warmtepomp of zwembad heeft of kookt op een inductiekookplaat, is een standaard stopcontact niet toereikend om deze apparaten te laten werken. Daarvoor is krachtstroom nodig. Indien dit niet aanwezig is, moet u dit dus aansluiten. Maar hoe gaat u eigenlijk te werk bij het aansluiten van een krachtstroomstekker?

Meerdere draden bij krachtstroom

In tegenstelling tot normale stroom heeft krachtstroom een hogere spanning. Dit komt met name doordat er bij krachtstroom gebruik wordt gemaakt van vier draden. Bij een normale aansluiting van de installatie zijn dit er maar twee. In dit laatste geval is er enkel sprake van een nul- en een spanningsdraad. Wanneer u krachtstroom aan gaat leggen, krijgt u echter te maken met een nuldraad en drie spanningsdraden. Bij het aansluiten van krachtstroom komt dus wel wat meer kijken dan bij het aansluiten van normale stroom.

Speciale stekker

krachtstroomstekker aansluitenWanneer u een apparaat heeft dat werkt op krachtstroom, dient u ook een speciale krachtstroomstekker aan te sluiten. Alleen op deze manier kan het apparaat optimaal werken. Het is dan in eerste instantie zaak om een krachtstroomaansluiting aan te leggen in uw meterkast. Indien deze al aanwezig is, dient u enkel nog een stopcontact en de benodigde kabels aan te leggen. Wanneer u de krachtstroomstekker zelf aan gaat sluiten, moet u altijd rekening te houden met u eigen veiligheid. Krachtstroom heeft namelijk meer vermogen, waardoor de kans op gevaarlijke situaties dus ook een stuk groter is.

Elektricien krachtstroomstekker aan laten sluiten

Er heel wat meer komt kijken bij het aansluiten van een krachtstroomstekker dan een gewone stekker. Hierdoor kan het verstandig zijn om een elektricien in te schakelen. Dit is zeker het geval wanneer u zelf geen ervaring heeft met het aansluiten van krachtstroom. Een elektricien kan de krachtstroomstekker namelijk voor u aansluiten. Hierdoor loopt u zelf geen gevaar en daarnaast wordt de krachtstroomstekker op de juiste manier aangesloten, waardoor u deze zonder problemen kunt gebruiken.

Schakel direct een elektricien in.