Om een plafondlamp aan en uit te kunnen zetten, is het wel zo makkelijk wanneer er een schakelaar is bevestigd op de muur. Het aansluiten van een schakelaar kan behoorlijk lastig zijn wanneer u dit nog nooit eerder heeft gedaan. Indien u echter weet hoe het werkt, is het een fluitje van een cent. In onderstaande tekst wordt duidelijk hoe u een enkelpolige schakelaar aan kunt sluiten. Voordat u begint met de werkzaamheden, moet u er altijd voor zorgen dat de stroom van de betreffende groep uitgeschakeld is. Zo loopt u niet het risico om een stroomschok te krijgen wanneer u aan het werk bent.

Een enkelpolige schakelaar aansluiten

Wilt u een schakelaar aansluiten die slechts één lamp kan bedienen? Dan moet u kiezen voor een enkelpolige schakelaar. Deze schakelaar heeft slechts twee aansluitingspunten. In eerste instantie is het zaak om de twee blauwe draden met elkaar te verbinden. Dit kan met behulp van de zogeheten rapidklemmen. De bruine of zwarte draad die naar de schakelaar toeloopt, bevestigt u op de meest linker schroef (L). Nu is er, als het goed is, nog één aansluitpunt vrij (1). Deze gebruikt u om de bruine of zwarte draad die naar de lamp loopt aan vast te maken. De geelgroene aardedraad kan ook verbonden worden met de rapidklemmen.

De verschillende soorten schakelaars

Het aansluiten van een enkelpolige schakelaar is relatief eenvoudig, maar u kunt er ook voor kiezen om een andere schakelaar te plaatsen. Zo is er ook keuze uit een tweepolige schakelaar, een wisselschakelaar, een kruisschakelaar en een serieschakelaar. Het aansluiten van deze schakelaars is een stuk lastiger dan het aansluiten van een enkelpolige schakelaar. Indien u geen ervaring heeft met het aansluiten van een dergelijk type schakelaar, is het aan te raden om een elektricien in te schakelen. Hij zorgt ervoor dat de schakelaars in uw woning op de juiste manier worden aangesloten.

Schakel direct een elektricien in.