Een groepenkast maakt onderdeel uit van de meterkast. Via een groepenkast wordt de binnenkomende stroom over de rest van het huis verdeeld. Hierdoor kunt u in de verschillende ruimtes van uw woning elektriciteit gebruiken. Wanneer er teveel stroom van een bepaalde groep gevraagd wordt, wordt de groep uitgeschakeld. Dan kunt u geen gebruik meer maken van de elektrische apparaten die op deze groep zijn aangesloten. Wanneer dit vaak gebeurt, kan dit natuurlijk bijzonder vervelend zijn. Om te voorkomen dat u telkens zonder stroom komt te zitten, moet u uw op een logische wijze uw groepenkast samenstellen. Heeft u geen idee hoe u dit doet? Wij leggen u in onderstaande tekst stap voor stap uit hoe u een groepenkast zo goed mogelijk samen kunt stellen.

Stap 1: Weet welke elektrische apparaten u in huis heeft

Gaat u een compleet nieuwe groepenkast plaatsen? Dan is het zaak om in eerst instantie in kaart te brengen wat u allemaal voor een elektrische apparaten in huis heeft. En of u deze ook allemaal (gelijktijdig) wilt gebruiken. U kunt dit het beste overzichtelijk op papier zetten. Sommige apparaten vragen meer stroom dan andere. Zet dit er dan ook bij en neem dit mee bij het samenstellen van uw groepenkast.

Stap 2: Constateer of u een 1-fasegroepenkast of een 3-faseaansluiting nodig heeft

De eerste stap bij het samenstellen van een groepenkast is het uitkiezen van de juiste netwerkaansluiting. Deze twee fases waar u uit kunt kiezen zijn de 1-fasegroepenkast of een 3-faseaansluiting. De 1-fasegroepenkast komt voor in de meeste woonhuizen . De 3-faseaansluiting komt pas in beeld als u apparaten gaat gebruiken met een hoog vermogen. Dit zou een laadpunt voor een elektrische auto kunnen zijn of apparaten met een vermogen van meer dan 7.500 Watt.

Stap 3: Verdeel de apparaten over de groepen

groepenkast samenstellenOm te voorkomen dat uw stroom telkens uitvalt, is het verstandig om de apparaten gelijkmatig te verdelen over de groepen. Wanneer u veel elektrische apparaten in dezelfde ruimte gelijktijdig wilt gebruiken, kunt u de apparaten in deze ruimte beter verdelen over meerdere groepen. Daarnaast moet u bij het samenstellen van uw groepenkast ook niet teveel ‘zware’ apparaten op dezelfde groep aansluiten. Plaats een wasmachine, droger en vaatwasser bijvoorbeeld niet achter dezelfde groep, maar verdeel dit over de groepen.

Wanneer u meerdere ‘zware’ apparaten in uw woning gelijktijdig wilt gebruiken dient u deze verdelen over de groepen. Het kan echter zo zijn dat uw huidige groepenkast dit niet kan trekken. Als u nog een oude groepenkast heeft dan kunt u kiezen om uw oude groepenkast te vervangen voor een moderne variant. In dat geval kunt u direct uw groepenkast uitbreiden. Door bij het samenstellen van uw groepenkast extra groepen te plaatsen, kunt u meerdere ‘zware’ apparaten gelijktijdig gebruiken. Hierdoor valt uw stroom niet telkens uit.

Stap 4: Kies welke componenten u in uw groepenkast wilt

Uw groepenkast dient te bestaan uit een aantal standaardcomponenten. Deze standaardcomponenten kunt u compleet maken met aanvullende componenten.

Standaardcomponenten bij uw groepenkast samenstellen

Een groepenkast dient altijd te beschikken over een hoofdschakelaar. Daarnaast zijn twee aardlekschakelaars een verplicht onderdeel van een groepenkast. Deze zorgt er namelijk voor dat de elektriciteit op tijd wordt uitgeschakeld bij een lekstroom. Een potentiële brand voorkomt u met deze aardlekschakelaar. De groepenkast heeft ook installatieautomaten nodig. Deze installatieautomaten zorgen ervoor dat elektrotechnische installaties beschermd worden tegen hoge elektrische stromen. Dit kan overbelasting of kortsluiting zijn. Als laatste kunt u kiezen voor een aardlekautomaat. De installatieautomaat en de aardlekschakelaar vormen  samen een aardlekautomaat.

Aanvullende componenten bij uw groepenkast samenstellen

Stoppenkast vervangen

Er zijn nog verschillende aanvullende componenten waar u uit kunt kiezen voor uw groepenkast. Dit kunnen onder andere een fornuis- of kookgroep, noodverlichtingslampje, overspanningsbeveiliging, beltransformator of een contactdoos zijn.

Stap 5: Hulp inschakelen bij een groepenkast samenstellen

Het samenstellen van een groepenkast moet zorgvuldig gebeuren. Indien u hier niet bij nadenkt, bestaat de kans dat de groepenkast helemaal verkeerd samengesteld wordt. Indien u geen ervaring heeft met het samenstellen van een groepenkast, kunt u een elektricien in schakelen. Ga in dat geval vooral niet zelf proberen om een groepenkast samen te stellen. Het samenstellen van uw groepenkast kan dan op een foute wijze gebeuren. Onze elektricien kan samen met u kijken naar de beste manier om uw groepenkast samen te stellen. Wij hebben de ervaring in huis om u te adviseren bij het samenstellen van uw groepenkast en kunnen daarnaast tevens een groepenkast voor u plaatsen of uitbreiden. Lees ook onze gids over groepenkasten.

Schakel ons direct in.