Een lamp vervangen klinkt voor veel mensen als een makkelijke klus. Het is immers enkel een kwestie van de oude lamp eruit draaien en een nieuwe plaatsen. Dit is inderdaad een klus die jij prima zelf uit kunt voeren. Maar wat doe je wanneer de lamp niet meer werkt? Mogelijk zit er een probleem in de elektrische installatie die de lamp aanstuurt. In dat geval wordt het een stuk lastiger om de lamp te vervangen, zeker wanneer jij hier geen ervaring mee hebt. Wil jij desondanks toch zelf aan de slag met het vervangen van jouw lamp? Dan doe je er goed aan jezelf eerst goed te verdiepen in de materie. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in onderstaande tekst namelijk hoe jij een lamp vervangt.

Veiligheidsmaatregelen

Werken met elektriciteit brengt de nodige risico’s met zich mee. Zo kun jij bijvoorbeeld een schok krijgen wanneer je werkt met stroom. Bij het vervangen van jouw lamp moet je dan ook altijd veilig te werk gaan. Begin daarom nooit met de werkzaamheden voor jij de stroom hebt uitgeschakeld. Dit doe je in jouw meterkast. Je zet simpelweg de schakelaar van de groep om waar de lamp op is aangesloten. Weet je niet op welke groep de lamp is aangesloten? Zet dan gewoon de hoofdschakelaar om. In dat geval wordt de stroom in een (groot deel van) jouw woning afgesloten. Het is overigens verstandig om dit eerst te testen voor jij begint. Doe dit niet door zelf met je vingers te voelen, maar gebruik een spanningsmeter. Met dit apparaat kun jij veilig meten of de spanning inderdaad van de installatie af is. Geeft de meter aan dat er geen spanning meer aanwezig is? Dan kun jij veilig van start gaan.

Welk gereedschap komt van pas?

Voor het vervangen van een lamp kun jij een aantal gereedschappen goed gebruiken. Komt er een compleet nieuwe lamp te hangen aan bijvoorbeeld jouw plafond? Dan moet je natuurlijk eerste de oude lamp verwijderen. Indien jij een schroevendraaier bij de hand hebt, is dit betrekkelijk eenvoudig. Jij hoeft namelijk alleen de schroefjes in het kroonsteentje maar los te draaien. Uiteraard gaat het dan alleen om de schroefjes waarmee de kabels van de lamp vast zitten. Maak voor de zekerheid gebruik van een geïsoleerde schroevendraaier. Hiermee kun jij jouw werk veiliger uitvoeren dan met een normale schroevendraaier. Heb jij een nieuwe lamp aangeschaft? Dan moet je mogelijk nog een deel van de kabels strippen. Dit doe je met een striptang. Strip de kabels niet onnodig ver, maar precies genoeg zodat het gestripte deel in het kroonsteentje valt. Draai vervolgens de schroefjes weer aan en jouw nieuwe lamp is aangesloten.

Welke fitting?

Ga jij jouw lamp vervangen? Dan is het belangrijk om ook te kijken naar de fitting. Veel mensen gaan er vanuit dat hier geen verschil in zit. Dit is echter wel het geval. In ons land komen namelijk verschillende fittingen voor. We zetten er hieronder een aantal op een rijtje.

  • E27: Deze fitting heeft een schroefdraad van 27 millimeter en komt in ons land het meeste voor. Vrijwel alle spaar-, gloei-, hallogeen- en LED-lampen zijn in zo’n fitting te draaien.
  • E14: De E14-fitting is kleiner dan de E27-fitting en heeft een schroefdraad van 14 millimeter. Grote gloei-, spaar-, hallogeen- en LED-lampen zijn niet in deze fitting te draaien.
  • GU10-fitting: Deze fitting vinden we voornamelijk terug bij spots. De GU10-fitting is voorzien van twee pennetjes aan de onderzijde. Deze dienen in de plug van de spot gedrukt te worden. Draai de fitting vervolgens een kwartslag om deze vast te zetten.

Zijn alle oude lampen te vervangen?

Over het algemeen zijn alle oude lampen te vervangen. Het is in dat geval echter wel belangrijk dat jij kijkt naar jouw fitting. Wil jij bijvoorbeeld een gloei- of spaarlamp vervangen door LED? Dan moet de lamp wel in de fitting passen. Die kans is vrij groot, maar dit gaat niet altijd op. Misschien werk jij nu nog wel met E14-fittingen bij diverse lampen. Om normale LED-verlichting te gebruiken, moet jij eerst jouw fitting vervangen. Kijk vooral ook of alle benodigde kabels aanwezig zijn bij het vervangen van een oude lamp.

Schakel direct een elektricien in.