De aansluiting van een huishoudapparaat gebeurt meestal in een stopcontact van 230 volt. Enkele apparaten hebben een andere aansluiting nodig. Deze apparaten hebben een speciale stekker en werken alleen met een aansluiting op krachtstroom. Tegenwoordig willen steeds meer mensen krachtstroom in huis. Dit komt met name doordat meer en meer mensen eten koken op een inductiekookplaat. Deze plaat werkt hoofdzakelijk op krachtstroom. Deze heeft weer een speciale aansluiting nodig. Uit deze speciale elektriciteitsaansluiting komt stroom met een krachtiger vermogen. Een krachtstroomaansluiting levert een vermogen van 400 volt. Het gebruik van krachtstroom komt meestal voor in het bedrijfsleven en doorgaans niet in huishoudens. U kunt wel een krachtstroomaansluiting creëren in uw woning. U zult u misschien afvragen: ‘Hoe werkt de aansluiting van krachtstroom?’

De aanwezigheid van krachtstroom in uw huis

In de meterkast vindt de installatie van de krachtstroom aansluiting meestal plaats. De elektrische installatie in deze meterkast verzwakt de stroom tot 230 volt. Vervolgens verspreidt het naar de overige elektrische aansluitingen in het huis. Dit wil dus zeggen dat uw huis vaak al krachtstroom heeft. In principe is krachtstroom dus dezelfde soort stroom dan de elektriciteit die via de meterkast uw woning binnenkomt. Standaard stopcontacten in een woningen gebruiken twee draden. Krachtstroom gebruikt daarentegen vier draden. De krachtstroom aansluiting heeft dus een ander stopcontact nodig.

U heeft een elektricien nodig om krachtstroom aan te sluiten

Inductieplaat

Bij het aansluiten van krachtstroom in huis komt veel kijken. U dient rekening te houden met het schema van een krachtstroom aansluiting. Hierbij horen ook de verschillende draden en de kleuren van deze draden. Daarnaast dient u eerst een aanvraag te plaatsen bij een energiebedrijf om krachtstroom te kunnen gebruiken in uw woning. Een energiebedrijf accepteert echter geen aanvragen van particulieren. Dit is de reden dat een elektricien de aanvraag moet plaatsen. De aansluiting van de krachtstroom vindt plaats na goedkeuring van de aanvraag. Na deze goedkeuring moet de elektrische installatie in de meterkast omgebouwd worden. Dit kunt u ook laten doen door een elektricien.

De kosten van een krachtstroom aansluiting

Het aansluiten van krachtstroom kost geld, want de elektricien en het energiebedrijf rekenen beiden kosten. Zij rekenen namelijk een vast bedrag voor het ombouwen van de elektrische installatie in de meterkast. Zodat de krachtstroom aangesloten kan worden. In veel gevallen wordt ook het basistarief verhoogd. De kosten voor het inschakelen van de elektricien zijn niet op voorhand vast te stellen. Wanneer hij uw elektrische installatie gaat ombouwen, is hij verantwoordelijk voor de gehele installatie. Indien er elders elektriciteit foutief is aangesloten, zal hij dit moeten herstellen om de kans op problemen tot een minimum te beperken. Op deze manier loopt u geen gevaar en weet de elektricien dat er geen problemen op kunnen duiken waar hij aansprakelijk voor gesteld kan worden.

Schakel ons direct in.