U heeft waarschijnlijk heel wat apparaten in uw huis of kantoor staan. Heeft u er ooit bij stilgestaan hoe het komt dat al deze apparaten genoeg stroom krijgen? Alle apparaten kunnen niet zomaar op één groep aangesloten worden, dan zou er kortsluiting ontstaan. Er zijn meerdere groepen nodig om het vermogen van alle apparaten te verdelen. Maar hoeveel watt op 1 groep is maximaal haalbaar?

Hoeveel watt op 1 groep? Verschil bij 220 en 230  volt

Een vuistregel voor het handhaven van de hoeveelheid stroom door één groep luidt als volgt: 3500 Watt is de standaard, wat altijd goed is. Echter, als u deze waarde preciezer wilt weten, zal u onderscheidt moeten maken tussen 220 en 230 Volt. Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt. Zoals u ziet ligt dit dicht de waarde van de vuistregel. Uit 16 Ampère x 230 Volt volgt 3680 Watt. Als u een grotere spanning heeft betekent dat dus dat het vermogen ook groter is. Echter kunt u niet meer gebruiken dan deze waarde, aangezien door een te hoge spanning het maximale vermogen kan worden overschreden. Dit kan problemen in de praktijk veroorzaken. Daarom kunt u zich het best houden aan de vuistregel van 3500 Watt. hoeveel watt op 1 groep

Hoeveel Watt wordt er gebruikt per kamer?

Nu is het natuurlijk handig om te weten hoeveel Watt u per kamer in uw huis verbruikt. Zo weet u hoeveel apparaten u op één groep kan aansluiten. Zoals hierboven vermeldt, is de vuistregel voor de hoeveelheid Watt dat op één groep je niet meer da 3500 watt kan aansluiten. Uw keuken, kantoor, huiskamer en slaapkamer zijn ruimtes waarbij het nodig is dit te achterhalen. Als u in uw keuken een kookplaat op gas gebruikt, dan is deze kookplaat niet relevant. Echter, wanneer u elektrisch kookt, zal u een drie-fase aansluiting nodig hebben. Deze kookplaat verbruikt namelijk meer vermogen dan een enkele groep kan leveren.

Ook een oven verbruikt veel vermogen. Sommige ovens zijn aangesloten op een eigen groep, maar andere gebruiken minder vermogen, waarvoor u geen eigen groep hoeft aan te sluiten. Ditzelfde geldt voor een magnetron. Het verbruik van een vaatwasser is hoog, zo’n 2000 Watt tot 2500 Watt, dus u kunt verder geen grote apparaten op deze groep aansluiten. Indien u een waterboiler of Quooker gebruikt, geldt hiervoor hetzelfde als de vaatwasser.

Hoeveel watt gebruiken verschillende huishoudelijke apparaten?

Andere apparaten als koelkast of vriezer gebruiken niet veel vermogen en kunnen op andere groepen worden aangesloten, indien u niet te veel apparaten op 1 groep aansluit. Uw woonkamer en slaapkamer bezitten minder grote apparaten waardoor deze kamer ieder één eigen groep kunnen hebben. Let echter wel op als u in uw kantoor of slaapkamer een airco hebt. Een airco gebruikt gemiddeld 2200 Watt of meer, waardoor er geen grote apparaten nog op deze groep aangesloten kunnen worden. De wasmachine en wasdroger kunnen ook beter op een aparte groep worden aangesloten.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van apparaten op groepen en de bijbehorende hoeveelheid Watt.

ApparaatTotaal vermogen
Elektrische kookplaat6500 Watt (dubbele groep)
Oven3000 Watt
Combimagnetron3000 Watt
Vaatwasser2300 Watt
Quooker of waterboiler2100 Watt
Koelkast, vriezer, afzuigkap2100 Watt
Wasdroger2300 Watt
Wasmachine2000 Watt

U hebt dus meerdere groepen nodig om al uw apparaten de gevraagde vermogen te leveren. Sommige apparaten kunnen samen op een groep, terwijl grote apparaten zoals een over of vaatwasser een eigen groep moeten hebben. Daarbij kunt u het best meer groepen hebben dan te weinig. Als u het vermogen van een groep overschrijdt, slaat de zekering door.

Schakel direct een elektricien in.