Koken doen we allemaal. Daar waar we vroeger bijna allemaal op gas kookten, koken steeds meer mensen in Nederland op een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Qua energieverbruik is een inductiekookplaat het zuinigst omdat het vrijwel geen warmte verliest. Maar hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat nu eigenlijk, waar moet u op letten bij het overstappen naar zo’n kookplaat en wat zijn andere voordelen van een inductiekookplaat? We vertellen u het graag in deze blog.

Hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat

Het koken op een inductiekookplaat is de laatste decennia steeds populairder geworden, Niet alleen omdat het veiliger is, maar ook omdat het veel zuiniger in gebruik is. De reden dat deze kookplaat veel zuiniger is omdat het heel effectief verwarmd. De inductiekookplaat verwarmd alleen de bodem van de pan zelf en niet de plaat. De pan wordt hierdoor veel sneller verwarmt dan bij het gas of keramisch koken. In minder dan een een halve minuut is de pan al heet. Misschien denkt u, leuk en aardig allemaal om te weten, maar hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat nu echt? Het antwoord is dat inductiekookplaat een gemiddeld energieverbruik heeft van 175 kWh per jaar. De geschatte verbruikskosten zijn 40 euro per jaar. Dit is veel energiezuiniger en goedkoper dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat en al helemaal een stuk zuiniger dan te koken op een traditioneel gasfornuis.

Vergelijking met verbruik gas en keramisch koken

U kunt dus kiezen uit koken op gas of op elektra. Voor het elektrische koken hebt u de keuze uit keramisch of inductie. In totaal kunt u dus kiezen uit drie verschillende kooksystemen: gas, keramisch of inductie. Hieronder hebben we de voornaamste voordelen en nadelen voor u op een rijtje gezet en ook een overzicht gemaakt van het gemiddeld energieverbruik per jaar en de geschatte jaarlijkse verbruikskosten.

 GasKeramischInductie
AanschafkostenLaag tot gemiddeldLaag tot gemiddeldGemiddeld tot hoog
VerbruikskostenGemiddeldHoger dan gemiddeldGemiddeld
Hoe snel wordt de warmte ontwikkeld?GemiddeldLangzaam tot gemiddeldSnel
SchoonmakenLastigEenvoudigEenvoudig
VeiligheidOpen vuur en kans op gaslekPlaat blijft heetAlleen de pan wordt heet
Temperatuur controlerenEenvoudigLastigEenvoudig
Aanschaf nieuwe pannen nodig?NeeMeestal nietJa
Speciaal stopcontact/ aansluiting nodig?NeeJa vijf poligSoms
Levensduur15 – 25 jaar10 – 15 jaar10-15 jaar

In onderstaand tabel ziet u een vergelijking ten opzichte van een keramisch kookplaat en elektrische kookplaat.

Soort kookplaatGemiddeld energieverbruik per jaarGeschatte verbruikskosten per jaar (uitgaande van 23 cent per kWh
Inductiekookplaat175 kWh€40,-
Keramische kookplaat225 kWh€ 51,75
Gietijzeren elektrische kookplaat260 kWh€70,-

Overstappen naar inductiekookplaat, waar moet u op letten?

In sommige gevallen hebt u een aangepaste of moderne meterkast (met 3 fasen) nodig met een speciale kookgroep. Hieronder de verschillende soorten inductiekookplaten in drie groepen onderverdeeld naar het stroomverbruik:

  • 1-fasekookplaat: Een 1-fasekookplaat kunt u gewoon op een standaard stopcontact aansluiten. Deze platen hebben tegelijkertijd maximaal 3680 Watt nodig.
  • 2-fasenkookplaat: Voor een plaat die maximaal 7360 Watt gebruikt, hebt u en 2-fasenkookplaat nodig waarop u elke 16 A Perilex-aansluiting kunt aansluiten. Naast een Perilex-aansluiting, hebt u dan in uw meterkast een gekoppelde stroomgroep.
  • 3-fasen kookplaat: Voor een plaat die meer dan 7460 Watt tegelijkertijd gebruikt hebt u een 3-fasenkookplaat nodig. U moet dan eerst in uw meterkast controleren of u krachtstroom hebt. U kunt krachtstroom herkennen aan vier gekoppelde groepen met één gedeelde hendel.

Een inductiekookplaat kan uitsluitend pannen met een magnetisch veld verwarmen. Een pan van koper, aardewerk, glas of aluminium zijn niet geschikt. Verder is het handig om pannen te hebben met een platte en rechte bodem.

Andere voordelen van een inductiekookplaat

Een aantal andere voordelen van het inductie koken zijn:+

  1. Snelheid: Het kost minder tijd om uw eten te verwarmen op een inductie kookplaat omdat er veel minder energie verloren gaat en het geen lucht nodig heeft om warmte te geleiden zoals bij een gas kookplaat. Hierdoor kan koken tot minder 50% tijd kosten
  2. Energieverbruik: Een inductie kookplaat verspilt geen wat langs de pan gaat zoals bij het koken op het gas. Hierdoor wordt tot 90% van de elektrische energie omgezet in warmte. Ter vergelijking: Bij koken op gas gaat ongeveer 50% verloren.
  3. Veiligheid: Koken op inductie is erg veilig omdat er geen open vuur wordt gebruikt. Doordat de kookplaat alleen maar heet wordt onder de pan, is er minder kans op verbrandingsgevaar. Ook kunnen er ook geen gaslekken ontstaan.
  4. Bediening: Veranderingen in het ingestelde vermogen hebben dus gelijk effect. Met inductie kunt u de warmte heel nauwkeurig regelen tussen lauw en super heet.
  5. Schoonmaken: Een inductie kookplaat maakt u erg snel schoon omdat het oppervlak van de kookplaat van keramisch glas is. Even vegen met een vochtige doek en uw kookplaat is weer perfect schoon. m

Schakel ons direct in.