Bent u gewezen op de mogelijkheid om een hoofdzekering te verzwaren? Of heeft u hier op internet over gelezen? Een hoofdzekering verzwaren kan interessant zijn, wanneer u regelmatig te maken heeft met een overbelasting van groepen in de groepenkast. Mogelijk bent u onlangs overgestapt op een inductiekookplaat, of heeft u een jacuzzi in de tuin laten plaatsen. Op deze pagina leest u meer over uw hoofdzekering verzwaren. Wanneer is dit wenselijk en hoe doet u dit?

Wat verstaan we onder een verzwaring van de hoofdzekering?

Een verzwaring van de hoofdzekering betekent dat u de 1-fase aansluiting in uw meterkast vervangt voor een 3-fase aansluiting. Met een 3-fase aansluiting levert de netbeheerder u krachtstroom. Dit is een vereiste om een grootstroomverbruiker als uw inductiekookplaat of bijvoorbeeld een warmtepomp naar behoren te kunnen gebruiken. Een 1-fase aansluiting levert in de basis maximaal 8.050 Watt aan vermogen. Bij een 3-fase aansluiting ligt dat vermogen op 17.250 Watt. Ook een 2-fase aansluiting kan een optie zijn. In de meeste gevallen zal echter voor de 3-fase aansluiting gekozen worden.

Wanneer moet ik mijn hoofdzekering verzwaren?

Zoals we eerder op deze pagina benoemden, kan een hoofdzekering verzwaren interessant zijn wanneer u regelmatig te maken heeft met een overbelasting van groepen in de groepenkast. U verbruikt in zo’n geval meer energie, dan de groep u kan leveren. In sommige gevallen volstaat het uitbreiden van de groepenkast met een extra groep. Dit is echter niet voldoende, wanneer het benodigde vermogen van een groep de hoeveelheid geleverde energie overschrijdt. In zo’n geval heeft u krachtstroom nodig.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij een inductiekookplaat. Ook wanneer u de aankoop van een elektrische auto overweegt, is het verstandig om de hoofdzekering te verzwaren. U wilt de elektrische auto immers ook thuis op kunnen laden. Op internet vindt u meer informatie over het benodigde vermogen van verschillende soorten apparaten. Voor een wasmachine of wasdroger is uw de verzwaring bijvoorbeeld niet noodzakelijk.

Rekenvoorbeeld

Reeds benoemden we een aantal voorbeelden van apparaten en situaties, waarin uw hoofdzekering verzwaren het overwegen waard is. Onderstaande tabel toont u het benodigde vermogen van diverse apparaten.

ApparaatVermogen
Inductiekookplaat7.000 Watt
Wasdroger2.500 Watt
Waterkoker2.000 Watt
Oplaadpunt elektrisch voertuig3.700 Watt
TOTAAL15.200 Watt
Eerder las u al dat een 1-fase aansluiting een vermogen heeft van maximaal 8.050 Watt. Dit betekent dat een hoofdzekering verzwaren in bovenstaand voorbeeld interessant is. Een 3-fase aansluiting levert u een vermogen van maximaal 17.250 Watt. Bovenstaande apparaten vallen daar binnen, wanneer deze allen op hetzelfde moment ingeschakeld zouden zijn. Houd er rekening mee, dat kleine apparaten nog niet zijn meegenomen in deze berekening. Deze vergen samen vaak nog 2.000 tot 3.000 Watt.

Effecten van het verzwaren

Houd er rekening mee, dat het verzwaren van de hoofdzekering effect zal hebben op uw energierekening. Afgaande op de noodzaak, zult u straks meer energie (elektriciteit) verbruiken. De energiekosten nemen hierdoor toe. Hier staat tegenover dat het verbruik van gas af zal nemen, waardoor u per saldo ongeveer hetzelfde zal betalen op maandbasis. Dat geldt niet, wanneer u door de verzwaring van uw hoofdzekering in een hogere tariefgroep terechtkomt. Een hogere tariefgroep betekent zeer waarschijnlijk dat de afname van uw gasverbruik de toename van de kosten voor uw elektriciteitsverbruik onvoldoende compenseert. U gaat zodoende meer betalen op maandbasis.

Alternatieven voor het verzwaren van de hoofdzekering

Een alternatief voor het verzwaren van de hoofdzekering in huis is het aanvragen van een tweede netaansluiting. U kunt in zo’n geval zware apparaten aansluiten op uw eerste netaansluiting en de overige apparaten op de tweede. Nadeel van een tweede netaansluiting ten opzichte van een hoofdzekering verzwaren is dat de kosten hiervan doorgaans hoger liggen. Daarbij zijn er weinig duidelijke voordelen van een tweede netaansluiting te vinden, ten opzichte van de keuze voor een verzwaring van de hoofdzekering. Informeer vooraf bij uw energieleverancier of een verzwaring van de hoofdzekering ertoe leidt dat u in een hogere tariefgroep terechtkomt.

Laat uw hoofdzekering verzwaren door een elektricien!

Maak het uzelf zo makkelijk mogelijk, door deze klus over te laten aan de elektricien. Een elektricien van Volton adviseert u graag over de noodzaak en gevolgen van een hoofdzekering verzwaren. Tevens kan deze de klus direct voor u uitvoeren! Zelf een hoofdzekering verzwaren wordt niet toegestaan door uw netbeheerder. U dient deze klus altijd door een vakman uit te laten voeren.

Schakel direct een elektricien in.