Nieuwbouwwoningen worden standaard niet meer aangesloten op het gasnet in Nederland. Dit betekent dat kopers op zoek moeten naar een andere kookvoorzieningen, dan het reguliere gasfornuis. Een inductiekookplaat kan een goede optie zijn! Kunt u een inductiekookplaat direct aansluiten op 220 Volt? Is het noodzakelijk veranderingen door te voeren in de meterkast om een inductiekookplaat te kunnen gebruiken? In dit artikel duiken we verder in dit onderwerp en beschrijven we welke stappen u dient te zetten, alvorens u deze moderne kookplaat kunt gebruiken.

Check welke aansluiting u al in de meterkast heeft

Een goede eerste stap in het aansluiten van de inductiekookplaat, is het bekijken van de huidige aansluitingen in de meterkast. Een nieuwbouwwoning zal er bijvoorbeeld op ingericht zijn, dat hier een inductiekookplaat gebruikt wordt in de keuken. Het maakt dat u zeer waarschijnlijk geen aanpassingen aan de meterkast hoeft door te voeren, om de inductiekookplaat te kunnen gebruiken. Bij een bestaande woning met gasaansluiting is de kans kleiner, dat de meterkast al juist is ingericht voor een inductiekookplaat.

Tip: bekijk deze video eens, om een beeld te krijgen van hetgeen er komt kijken bij een inductiekookplaat aansluiten.

Overbelasting van groepen in de meterkast

Bij het aansluiten van een inductiekookplaat is het belangrijk om rekening te houden met een mogelijke overbelasting van groepen in de meterkast. Een groep kan standaard 3860 Watt aan vermogen leveren. Dit betekent dat het benodigde vermogen van de aangesloten apparaten op een groep niet groter mag zijn dan deze 3860 Watt. Mochten er meerdere apparaten op de groep met de inductiekookplaat aangesloten zijn, dan is de kans op een overbelasting groot. Doordat een inductiekookplaat een groot benodigd vermogen heeft, wordt sterk aangeraden om hier altijd een losse groep voor te plaatsen in de meterkast. U kunt ook een bestaande groep gebruiken, als u hier momenteel geen elektrische apparaten op aangesloten heeft.

Verschillende fase-aansluitingen

Een meterkast kan een 1- of 3-fase aansluiting hebben. Een 2-fase aansluiting wordt in woningen niet gebruikt. De meeste Nederlandse woningen beschikken over een 1-fase aansluiting. In nieuwere of sterk gerenoveerde woningen wordt vaak voor een 3-fase aansluiting gekozen. Deze 3-fase aansluiting levert een groter vermogen, wat de woning geschikter maakt voor een inductiekookplaat. Vaak kunt u op uw energierekening zien, welke aansluiting u heeft. Schakel een elektricien in, om de 1-fase aansluiting te laten vervangen voor een 3-fase aansluiting.

Waarom zou u een inductiekookplaat kopen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een inductiekookplaat te overwegen. Eerder las u al, dat nieuwbouwwoningen standaard zonder gasaansluiting worden opgeleverd. In zo’n geval is het vaak noodzaak om voor een inductiekookplaat te kiezen. Een elektrisch kooktoestel kan een alternatief zijn, maar deze komen doorgaans minder goed uit de test dan de inductiekookplaat.

Andere voordelen hiervan zijn het feit dat de kookzones van een inductiekookplaat snel opwarmen en weer afkoelen, dat het apparaat relatief weinig energie verbruikt en dat de kookplaat eenvoudig schoon te maken is. Dit gaat veel makkelijker dan bij een traditioneel gasfornuis. Moderne kookplaten beschikken over kookzones die alleen warm worden, op het moment dat er een pand op het fornuis staat.

Ook niet onbelangrijk: een inductiekookplaat wordt altijd uitgevoerd met een kinderslot. Het voorkomt dat kinderen zich kunnen bezeren, of dat de kookplaat een lange tijd ongebruikt aan blijft staan.

Inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt

U kunt een inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt, zonder dat u een aanpassing hoeft te doen aan de meterkast. Ook wanneer uw woning is voorzien van een gasaansluiting. Zoals eerder beschreven, worden dergelijke woningen doorgaans niet standaard van een 3-fase aansluiting voorzien. Houd er rekening mee, dat een kookplaat voor een 1-fase aansluiting maar een beperkt vermogen heeft. Dit betekent dat de mogelijkheden van de verschillende kookzones op een inductiekookplaat niet optimaal benut kunnen worden. Daar dit wel kan, wanneer u voor een 3-fase aansluiting in de meterkast kiest. U kunt ook kiezen voor een 1- of 2-pits kookplaat, welke een aansluitwaarde heeft van circa 3.600 Watt.

Wij raden u aan om te kiezen voor een aanpassing aan de meterkast, om daarmee de volledige mogelijkheden van een inductiekookplaat te kunnen benutten. Een elektricien kan hulp bieden bij het omzetten van een 1-fase aansluiting naar een 3-fase aansluiting.

Inductiekookplaat aansluiten op krachtstroom

Om een inductiekookplaat optimaal te kunnen gebruiken, is het verstandig om gebruik te maken van krachtstroom. Voor krachtstroom heeft u een 3-fase aansluiting nodig in de meterkast. Wanneer uw woning niet over een dergelijke aansluiting beschikt, heeft u een elektricien nodig om de bestaande 1-fase aansluiting te vervangen. Het grote vermogen waarmee gewerkt wordt maakt het zeer onverstandig om zelf aan de slag te gaan met aanpassingen aan de meterkast. De kans op letsel of bijvoorbeeld schade aan uw woning is groot.

Tip: wanneer u een inductiekookplaat aansluiten overweegt, is het verstandig de elektricien voorafgaand aan de aankoop van de kookplaat naar de meterkast te laten kijken. Zo krijgt u een goed beeld van de kosten die u betaalt. Soms blijkt een aanpassing aan de meterkast veel duurder te zijn, dan u op voorhand verwacht. U voorkomt een dergelijke situatie door vooraf een offerte op te vragen bij een elektricien.

Nadat de aanpassingen in de meterkast zijn doorgevoerd, is het zaak om het stopcontact te vervangen. Voor een inductiekookplaat gebruikt u over het algemeen een andere stekker dan voor een regulier elektrisch apparaat. Een elektricien kan u helpen bij het vervangen van het stopcontact, zodat deze voldoet voor het gebruik van een inductiekookplaat. We noemen een dergelijke stekker ook wel perilex stekker.

Nieuwbouwwoningen met een 3-fase aansluiting

Nieuwbouwwoningen beschikken doorgaans al over de benodigde 3-fase aansluiting en het perilex stopcontact. Dit betekent dat de inductiekookplaat direct door een keukeninstallateur in het stopcontact kan worden gestoken.

Andere dingen waar u op moet letten bij het aansluiten van een inductiekookplaat

Kijk voorafgaand aan het aansluiten van een inductiekookplaat niet alleen naar het verschil tussen een 1- en 3-fase aansluiting in de meterkast. Let bijvoorbeeld ook goed op de manier waarop de keuken geventileerd wordt. De ruimte onder de inductiekookplaat moet zo ingericht zijn, dat de warmte van de kookplaat hier kan ontsnappen. In moderne keukens monteert u vaak ook in de plint onderaan een aantal ventilatieroosters. Daarbij is het sterk aan te raden om boven de inductiekookplaat een afzuigkap op te hangen.

Tip: laat een inductie kookplaat altijd los in het aanrechtblad liggen. Op deze manier voorkomt u dat het glas van de plaat kan gaan scheuren.

Voor uw eigen veiligheid is het sterk aan te raden om voor het aansluiten van een inductie kookplaat altijd een elektricien in te schakelen. De elektricien beschikt over de kennis en ervaring om uw meterkast op de juiste wijze aan te kunnen passen. Doet u dit zelf, dan loopt u het risico op lichamelijk letsel en bijvoorbeeld schade aan de elektrische installaties binnen uw woning.

 

 

Schakel direct een elektricien in.