Evenals bij een inductiekookplaat moet er bij een keramische kookplaat ook een 3-fasen aansluiting aanwezig zijn. Tenminste, wanneer de plaat over minimaal vijf pitten beschikt. Bij vier pitten of minder volstaat een 2-faseaansluiting normaal gesproken. Heeft u een keramische kookplaat met vijf pitten of meer en is er geen krachtstroom aanwezig? Dan kunt u deze kookplaat niet gebruiken. Het is namelijk niet mogelijk om een keramische kookplaat aan te sluiten op een standaard groep in uw meterkast. De stroomvraag van de plaat is namelijk veel groter dan de standaard 25 Ampère-groepen kunnen bieden. Daarom moet er een speciale aansluiting voor krachtstroom geplaatst worden in uw meterkast wanneer u de keramische kookplaat wilt gebruiken.

Meterkast gereed maken

keramische kookplaat aansluitenNiet iedere meterkast is berekend op een krachtstroom aansluiting. Zo moet onder meer de hoofdschakelaar geschikt zijn voor een 3-fasenaansluiting. Indien dit niet het geval is, zult u de hoofdschakelaar moeten vervangen door een schakelaar die hier wel tegen bestand is. Daarnaast is het goed om te weten dat u nooit zo maar krachtstroom in uw meterkast aan kunt leggen. De energieleverancier moet de capaciteit namelijk verhogen, anders is het niet mogelijk om een 3-fasenaansluiting in uw woning te krijgen.

Perile-stopcontact aansluiten

Wanneer u nog geen 3-fasenaansluting in uw meterkast had, beschikt u waarschijnlijk ook nog niet over een perilex-stopcontact. Een dergelijk stopcontact is nodig om uw keramische kookplaat op aan te kunnen sluiten. Een dergelijk stopcontact wordt doorgaans in de buurt van de kookplaat aangesloten. Het aansluiten van een perilex-stopcontact is niet makkelijk, maar het is wel zelf te doen. U kunt hiervoor echter ook een elektricien inschakelen. Dan weet u zeker dat het stopcontact goed wordt geïnstalleerd.

Hulp inschakelen bij aansluiten

Bent u geen held als het op werken met elektra aankomt? Dan is het verstandig een elektricien in te schakelen. Zeker wanneer u straks zonder problemen gebruik wilt maken van uw keramische kookplaat. Wanneer de kookplaat niet op de juiste wijze aangesloten wordt, is het namelijk niet mogelijk om hem te gebruiken. Daarnaast moet ook de aansluiting in de meterkast natuurlijk goed zijn. Wilt u zeker zijn van een juiste aansluiting? Schakel dan een elektricien in.

Schakel direct een elektricien in.