In de moderne keuken bevinden zich vaak veel keukenapparaten. Te denken valt aan een inductiekookplaat, magnetron, stoomoven, vaatwasser, elektrische boiler en ingebouwd koffiezetapparaat. Het is niet eenvoudig om een kookgroep aan te sluiten. Er is tegenwoordig veel nodig. Lees hier welke mogelijkheden er zijn en hoe u een kookgroep aan kunt sluiten.

Kookgroep aansluiten, wat is het eindelijk?

Een kookgroep aansluiten is een groep in de meterkast waar een kooktoestel op wordt aangesloten. In een gemiddeld woonhuis kan een kooktoestel maximaal 3680 Watt hebben. Een fornuis trekt vaak meer dan 3680 Watt. In dat geval is er een aparte groep noodzakelijk. Dit is een tweeledige installatieautomaat die via een hendel mechanisch verbonden is. Het fornuis wordt dan verdeeld over twee elektrische delen.

Als u elektrisch gaat koken zal er een 3-fase aansluiting moeten komen. Om ten behoeve van elektrisch koken toch over voldoende energie te beschikken is de kookgroep geïntroduceerd. Bij een kookgroep worden twee eindgroepen samengevoegd tot één eindgroep. Deze groep is meestal beveiligd tot 16A en in één buis of kabel ondergebracht. De kookgroep kan in zijn geheel geschakeld en gescheiden worden.

Verschil tussen kookgroep aansluiten en krachtstroom

Als u een 3-fase aansluiting in de woning hebt kunt u ervoor kiezen om een krachtgroep als kookgroep te gebruiken. Als er een krachtgroep geïnstalleerd kan worden heeft dit altijd de voorkeur boven een kookgroep. Zo kunnen er zwaardere installaties aangesloten worden dan bij een kookgroep.

Een kookgroep bestaat altijd uit twee gekoppelde groepen. Dit zijn twee blokjes die aan elkaar vastzitten en samen één hendel hebben in de meterkast. Kies in dat geval voor een kookplaat die geschikt is voor twee fasen. Als u geen fornuisgroep heeft maar wel een Perilex stopcontact in de keuken (een stopcontact met vijf openingen in plaats van twee), dan heeft u krachtstroom. Dit herkent u aan een grote kookgroep bestaande uit vier gekoppelde groepen. De kookgroep heeft één gezamenlijke hendel. In de meterkast lijken het vier verschillende groepen met één gezamenlijke hendel. Zo herkent u krachtstroom. U kunt in dat geval zowel een 2- als 3-fasen elektrische kookplaat aansluiten.

De verschillende draden die nodig zijn om een kookgroep aan te sluiten.

Er zijn verschillende draden nodig om een kookgroep aan te sluiten. Meet de aansluiting altijd voor met een multimeter. Voor kookplaten wordt een apart systeem gebruikt: Perilex. Vanaf de 3-fase automaat in de meterkast lopen er drie Fasen (L – bruine) en één Nul (N – blauwe) kabel (en de aarde) naar de keuken.

Voor de aansluiting tussen de meterkast en de Perilex contactdoos in de keuken wordt een 19mm buis gebruikt met vijf aders van 2,5mm2. Bij een 3-fase kookgroep zijn dat de volgende kleuren:

  • Bruin: Fase 1 (L1)
  • Zwart: Fase 2 (L2)
  • Grijs: Fase 3 (L3)
  • Blauw: Nul (N1)
  • Groengeel: Aarde (PE)

Als u er niet uitkomt met de verschillende draden, dan is het verstandig dat u hiervoor een specialist inschakelen. Het verkeerd aansluiten van de elektrische kookplaat kan leiden tot letsel en onherstelbare schade aan het apparaat.

Stappenplan aansluiten kookgroep

Om u te helpen bij het installeren van een kookgroep volgt hier een handig stappenplan. Als u twijfelt, neem dan contact op met een elektricien.

  1. Voorbereiding

De voorbereiding is erg belangrijk. U moet van tevoren weten waar u de kookgroep in de groepenkast wilt plaatsen. Gebruik het juiste gereedschap en de juiste kennis. Werk volgens een plan en zorg ervoor dat u de juiste materialen in huis heeft.

  1. Schakel de elektrische installatie uit

Werk alleen in de groepenkast als deze spanningsloos is. Schakel daarom eerst de elektrische installatie uit. Schakel de groepen één voor één uit en schakel daarna de aardlekschakelaar en de hoofdschakelaar uit. Controleer of de installatie spanningsloos is.

  1. Kookgroep installeren in de groepenkast

Er zijn drie plekken waar u de kookgroep kunt installeren:

  • Op de twee overige modules op de kamrail: verwijder de beschermdopjes en klik de kookgroep erbij.
  • Eén module over op de kamrail: vervang de kamrail voor een groetere.
  • U heeft geen kamrail: in dit geval zijn alle automaten volledig bedraad aangesloten. Vervang de bedrading met een kamrail of sluit de groep bedraad aan op het net.
  1. Draai de schroeven ‘handvast’

Schroef de schroeven aan de inkomende stroomzijde handvast.

  1. Sluit de afgaande bekabeling van de 2P+2N kookgroep aan

Dit is de bedrading die naar de kookplaat gaat. Als deze al aangelegd is ziet u waarschijnlijk twee of drie kleuren draden (blauw, bruin en eventueel geelgroen).

Bruin: hiervan zijn er twee. Deze gaan naar twee van de fasen van de Perilex stekker, vaak worden fase 1 en 2 gebruikt.

Blauw: hier zijn er ook twee vak, deze gaan naar de nul van de Perilex stekker.

Geelgroen: als deze nog niet is aangesloten kunt u hem aansluiten op de aardrail. Hier zitten waarschijnlijk al meerdere aarde draden op gemonteerd.

Draai deze bedrading ook handvast met een schroevendraaier.

  1. Controleren

Controleer of alles aangedraaid is en zit waar het moet zitten. Ga de stappen nogmaals langs. Schakel daarna de elektrische installatie in. Zorg voor een groepenverklaring en laat de meterkast schoon en overzichtelijk achter.

Schakel direct een elektricien in.