Heeft u te maken met kortsluiting in uw woning? Dan wilt u dit probleem zo snel mogelijk verhelpen. De kortsluiting zorgt er immers voor dat u geen beschikking meer heeft over stroom. Dit probleem kan alleen verholpen worden door zelf actie te ondernemen. In veel gevallen is het namelijk goed mogelijk om kortsluiting zelf op te sporen en op te lossen. Ook wanneer u geen verstand heeft van elektriciteit is dit al mogelijk. Kortsluiting is echter niet altijd een probleem dat u één, twee, drie verholpen heeft. Wanneer u niet direct een elektricien in wilt schakelen, is het dus belangrijk dat u weet hoe u te werk moet gaan. Daarom vertellen wij u in de onderstaande tekst hoe u kortsluiting op kunt sporen en op moet lossen.

De bron opsporen

Vaak wordt kortsluiting veroorzaakt door een storing in een elektrisch apparaat. Het probleem kan in het apparaat zelf zitten, maar vaak is de kortsluiting een oorzaak van een kapotte stekker. Om de bron te vinden, werpt u in eerste instantie een blik in de meterkast. Hier kun u namelijk vrij eenvoudig zien in welk deel van uw woning de storing veroorzaakt wordt. Bekijk uw groepenkast zorgvuldig. Is er een aardlekschakelaar omgeslagen? Dan weet u dat het probleem veroorzaakt wordt door één van de elektrische apparaten die aangesloten is op de groepen achter de aardlekschakelaar. Vervolgens kunt u op zoek gaan naar het betreffende apparaat

kortsluiting opsporen en oplossen

Stekkers verwijderen en inpluggen

Om te bepalen of de storing inderdaad veroorzaakt wordt door een elektrisch apparaat, loopt u alle apparaten die zijn aangesloten op de groepen achter de aardlekschakelaar langs. Voordat u de schakelaar weer omzet, verwijdert u eerst de stekkers van alle elektrische apparaten achter de aardlekschakelaar. Wanneer u dit gedaan heeft, kunt u de schakelaar weer inschakelen. Blijft de stroom ingeschakeld? Dan wordt de kortsluiting inderdaad veroorzaakt door één van de betreffende apparaten. Om te bepalen welk apparaat de boosdoener is, plugt u de stekkers weer één voor één in. Valt de stroom uit zodra u een stekker in het stopcontact steekt? Dan is dit apparaat de oorzaak van de kortsluiting.

Kortsluiting in de elektrische installatie

Kortsluiting mag dan hoofdzakelijk veroorzaakt worden door een defect in een elektrisch apparaat, maar dat wil nog niet zeggen dat dit ook altijd de oorzaak is. Het kan namelijk ook zo zijn dat er storing ontstaat in de elektrische installatie zelf. Dit kan bijvoorbeeld doordat de elektra verkeerd is aangelegd. Ook kan de bliksem bijvoorbeeld zijn ingeslagen in uw woning, waardoor kortsluiting is ontstaan. Lukt het u niet om zelf de kortsluiting te verhelpen of zit de storing in de elektrische installatie zelf? Schakel dan een elektricien in om het probleem te verhelpen. Een elektricien weet namelijk precies hoe hij de sluiting in uw woning moet verhelpen, waardoor u binnen de kortste keren weer beschikt over elektriciteit.

Schakel direct een elektricien in.