Wanneer u te maken heeft met kortsluiting, kunt u in een bepaald deel van uw woning geen gebruik meer maken van elektrische apparaten. Dit is een bijzonder vervelend fenomeen dat u waarschijnlijk zo snel mogelijk wilt verhelpen. Regelmatig komt het voor dat ‘zware’ apparaten de oorzaak zijn van kortsluiting. Zeker wanneer deze apparaten al behoorlijk oud zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw wasmachine, droger, vaatwasser, oven, koelkast of diepvries oorzaak is van de kortsluiting. Door de sluiting krijgen deze apparaten geen stroom meer aangeleverd, waardoor u er geen gebruik van kunt maken. En zeg nu zelf: het is toch best vervelend wanneer u geen gebruik meer kunt maken van uw witgoed? Daarom leggen wij u hier uit hoe u kortsluiting in witgoed op kunt lossen.

Kortsluiting veroorzaakt door witgoed

Wanneer uw wasmachine, droger, vaatwasser, oven, koelkast of diepvries niet meer werkt, zult u waarschijnlijk niet direct denken aan kortsluiting. Indien u de oorzaak van de storing niet kunt achterhalen, is de kans echter groot dat het om kortsluiting gaat. Dit kunt u snel bepalen door een blik te werpen in de meterkast. Bekijk de verschillende groepen waarop uw witgoed is aangesloten. Staat er een aardlekschakelaar naar beneden en is uw witgoed aangesloten op een groep achter deze schakelaar? Dan is de kans groot dat het inderdaad om kortsluiting in uw witgoed gaat. Probeer eerst de schakelaar weer om te zetten. Wanneer deze direct weer terugslaat, heeft u waarschijnlijk te maken met kortsluiting.

wasmachine kortsluiting witgoed

Kortsluiting in witgoed opsporen

Om ervoor te zorgen dat u weer gebruik kunt maken van uw witgoed, moet u de bron van de kortsluiting opsporen. Wanneer u dit zelf gaat doen, laat u de aardlekschakelaar uitgeschakeld staan. Verwijder vervolgens eerst de stekkers van uw witgoed en schakel de aardlekschakelaar weer in. Blijft de schakelaar staan? Dan wordt de storing inderdaad veroorzaakt door uw witgoed. Om te bepalen welke van deze apparaten de veroorzaker van de kortsluiting is, plugt u de stekkers één voor één weer in. Waarschijnlijk valt de stroom uit wanneer u de stekker van één van de apparaten weer in het stopcontact doet. Is dit inderdaad het geval? Dan is dit apparaat de oorzaak van uw kortsluiting.

Hoe lost u kortsluiting in witgoed op?

Zodra u de bron eenmaal heeft gevonden, kunt u beginnen met het oplossen van de kortsluiting. Wanneer de kortsluiting veroorzaakt wordt door de stekker, kunt u deze vervangen. Indien de storing in het apparaat zelf zit, wordt het wat lastiger. U kunt in dat geval een elektricien inschakelen om te kijken of de storing nog te verhelpen is. Lukt het een elektricien niet om uw witgoed nog te repareren? Dan zult u toch echt een nieuw apparaat aan moeten schaffen om van de kortsluiting in uw witgoed verlost te zijn.

Schakel ons direct in.