Wanneer u te maken heeft met kortsluiting, kunt u in een deel van uw woning geen elektrische apparaten meer gebruiken. Dit is zeer vervelend en u wilt dit waarschijnlijk direct verhelpen. Vaak komt het voor dat ‘zware’ apparaten de oorzaak zijn van kortsluiting. Zeker als deze apparaten al lang meegaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw wasmachine, droger, vaatwasser, oven, koelkast of diepvries de bron is van de kortsluiting. Door de sluiting krijgen deze apparaten geen stroom meer, waardoor u er geen gebruik van kunt maken. En zeg nu zelf: het is erg lastig wanneer u geen gebruik meer kunt maken van uw witgoed? Daarom leggen wij u hier uit hoe u kortsluiting in witgoed op kunt lossen.

Kortsluiting veroorzaakt door witgoed

Wanneer uw wasmachine, droger, vaatwasser, oven, koelkast of diepvries niet meer werkt, zult u waarschijnlijk niet direct denken aan kortsluiting. Als u de oorzaak van de storing niet kunt vinden, is de kans echter groot dat het om kortsluiting gaat. Dit kunt u snel zien door te kijken in de meterkast. Bekijk de groepen waarop uw witgoed is aangesloten. Staat er een aardlekschakelaar naar beneden en is uw witgoed aangesloten op een groep achter deze schakelaar? Dan is de kans groot dat het inderdaad om kortsluiting in uw witgoed gaat. Probeer eerst de schakelaar weer om te zetten. Wanneer deze direct weer terugslaat, heeft u waarschijnlijk te maken met kortsluiting.

wasmachine kortsluiting witgoed

Kortsluiting in witgoed opsporen

Om ervoor te zorgen dat u weer gebruik kunt maken van uw witgoed, moet u de bron van de kortsluiting opsporen. Wanneer u dit zelf gaat doen, laat u de aardlekschakelaar uitgeschakeld staan. Verwijder daarna eerst de stekkers van uw witgoed en schakel de aardlekschakelaar weer in. Blijft de schakelaar staan? Dan wordt de storing inderdaad veroorzaakt door uw witgoed. Om te bepalen welke van deze apparaten de veroorzaker van de kortsluiting is, plugt u de stekkers één voor één weer in. Waarschijnlijk valt de stroom uit wanneer u de stekker van één van de apparaten weer in het stopcontact doet. Is dit inderdaad het geval? Dan is dit apparaat de oorzaak van uw kortsluiting.

Hoe lost u kortsluiting in witgoed op?

Zodra u de bron heeft gevonden, kunt u starten met het oplossen van de kortsluiting. Wanneer de kortsluiting veroorzaakt wordt door de stekker, kunt u deze vervangen. Indien de storing in het apparaat zelf zit, wordt het wat lastiger. U kunt in dat geval een monteur inschakelen om te kijken of de storing nog te verhelpen is. Lukt het een elektricien niet om uw witgoed nog te repareren? Dan zult u toch echt een nieuw apparaat aan moeten schaffen om van de kortsluiting verlost te zijn.

Schakel direct een elektricien in.