Wilt u krachtstroom laten aansluiten?

1. Probleem?

Heeft u een storing, kortsluiting of andere elektraproblemen?

2. Zoek en bel

Zoek op uw woonplaats en vind direct een elektricien in uw regio.

3. Oplossing

Er komt direct een vakman die voor een professionele oplossing zorgt.

Krachtstroom voor elektrische apparaten

KrachtstroomIn iedere woning wordt gebruik gemaakt van krachtstroom om alle elektrische apparaten in huis te kunnen voorzien van voldoende stroom. U wilt immers elektrisch kunnen koken, televisie kunnen kijken en het liefst tegelijkertijd ook nog gebruik kunnen maken van uw verlichting. Dankzij de krachtstroom in uw woning is dit mogelijk! Standaard komt de krachtstroom vanaf de leverancier van de elektriciteit bij u in de buurt naar uw meterkast, waar het verdeeld wordt over de verschillende groepen.

Iedere groep krijgt een deel van de krachtstroom toegewezen, wat binnen de groep over de aangesloten elektrische apparaten wordt verdeeld. Dit is ook de reden dat het sterk aan te raden is om voor grootstroomverbruikers een losse groep in de meterkast te laten installeren. Deze apparaten hebben namelijk veel meer stroom nodig dan de gebruikelijke elektrische apparaten in woningen.

Hulp bij het aansluiten van krachtstroom

Bij de nieuwbouw van een woning moet de krachtstroom op de meterkast binnen de woning worden aangesloten. Wanneer u twijfelt over uw eigen vaardigheden in het aansluiten van de krachtstroom, kunt u de hulp van een vakman aangesloten bij Volton inschakelen. De vakmannen helpen u graag bij het aansluiten van de krachtstroom en het installeren van groepen in de meterkast. Het is belangrijk dat de krachtstroom op de juiste wijze wordt aangesloten om te voorkomen dat u na de oplevering van uw woning te maken krijgt met een stroomstoring of kortsluiting.

Mocht u twijfelen over de noodzaak om een nieuwe groep aan uw meterkast toe te voegen na het aansluiten van de krachtstroom, dan geven zij u graag passend advies! Als u een grootstroomverbruiker aansluit op een bestaande groep kan dit een stroomstoring veroorzaken.

Gebruiken woningen altijd krachtstroom?

In woningen wordt altijd gebruik gemaakt van krachtstroom. Zonder krachtstroom zou u niet voldoende stroom hebben om meerdere elektrische apparaten tegelijk te kunnen gebruiken in uw woning.

Aansluiting op 380 volt

Sommige apparaten hebben niet voldoende aan 230 volt, wat op een regulier stopcontact staat. Denk bijvoorbeeld aan een sauna, een jacuzzi of een inductiekookplaat. Deze apparaten hebben 380 volt nodig; krachtstroom. Om in huis krachtstroom te kunnen gebruiken, heeft u een 3-fase hoofdschakelaar nodig. Zeker oudere woning zijn hier niet standaard van voorzien. Een elektricien kan hulp bieden bij het aansluiten van krachtstroom, om zo 380 volt te kunnen gebruiken. Overigens zijn er steeds

krachtstroom

meer landen waar krachtstroom gelijkstaat aan een spanning van 400 volt. Nederland is hier een voorbeeld van. Naast de aansluiting van 400 volt, zou u ook voor 2×230 volt kunnen kiezen. Het is afhankelijk van de apparaten die u wilt gebruiken, welke aansluiting het meest geschikt is. Een elektricien van Volton adviseert u hier graag over.

Van 380 volt naar 400 volt binnen de EU

Waar krachtstroom voorheen gelijkstond aan 380 volt, is dit door de jaren heen verhoogd naar 400 volt. De standaardisatie van de spanning bij krachtstroom werd in 1987 op Europees niveau vastgelegd met een overgangsperiode tot 2003. Het werd vastgelegd in CENELEC-verband, waar men streefde naar een harmonisering van het lichtnet binnen Europa. Overigens was het niet zo dat er voor 1987 geen krachtstroom van meer dan 230 volt gebruikt werd. In die tijd werd in sommige landen zelfs een spanning van maar liefst 415 volt aangeboden. Iets wat nog meer is dan de huidige krachtstroom aansluiting in Nederland.

Een krachtstroom aansluiting van 400 volt betekent niet, dat overal in huis een dergelijke spanning op het stopcontact staat. Tussen de fase in de meterkast en het sterpunt in huis wordt de spanning verminderd tot 230 volt. Op 230 volt kunnen de reguliere elektrische apparaten worden aangesloten.

Krachtstroomaansluitingen voornamelijk in de industrie

In woningen wordt een apparaat vaak niet rechtstreeks aangesloten op een krachtstroom aansluiting. Binnen woningen kiest men normaliter voor een aansluiting van 2×230 volt. In de meeste gevallen is dit een Perilex-aansluiting, waarvoor speciale stekkers gebruikt worden aan elektrische apparaten. Onder meer inductiekookplaten hebben vaak een dergelijke stekker. Een krachtstroom aansluiting wordt wel vaak gebruikt binnen de industrie, of bijvoorbeeld theaters.

Ook in de bouw komt het regelmatig voor, dat men gebruik maakt van een krachtstroom aansluiting in plaats van de 2×230 volt uit woningen.

Voor het aansluiten van apparaten op een krachtstroom aansluiting maakt men gebruik van een speciale stekker. Dit is geen Perilex-stekker, zoals die gebruikt wordt bij een 2×230 volt aansluiting. U herkent de stekker aan z’n vaak rode kleur, waarbinnen zich vijf pinnen bevinden. Deze stekkers noemt men ook wel IEC 60309. Door een generieke naam te gebruiken, weet men binnen heel Europa om wat voor soort stekker het gaat. Ook is direct duidelijk op welk type stroom u de stekker moet aansluiten.

Let op, de IEC 60309 stekkers worden ook aangeboden in de kleuren geel en blauw. Een gele stekker kan aangesloten worden op een spanning van 110 volt. Daar waar een blauwe stekker, welke vaak op campings gebruikt wordt, een spanning van 230 volt kan verwerken.

Hoe gaat krachtstroom aanleggen in zijn werk?

Zelf 400 volt aanleggen is onverstandig en onveilig! De hoge spanning op kabels die zorgen voor de aanvoer van krachtstroom maakt dat de kans op letsel relatief groot is. De kans op letsel is echter niet groter, dan bij een reguliere spanning van 230 volt. Ook bij dergelijke klussen is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Niet alleen bij het aanleggen van een krachtstroom aansluiting is de kans op ongelukken groot. Ook kan het op een verkeerde wijze monteren van de krachtstroom aansluiting op termijn nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een kortsluiting. In het ergste geval resulteert zo’n kortsluiting in een brand in huis. Daarbij is het opsporen van de oorzaak van een kortsluiting vaak erg lastig.

Professionele elektriciens hebben de kennis en ervaring om deze klus voor u uit te voeren. Zo bent u ervan verzekerd, dat de 400 volt aansluiting op de juiste en een verantwoorde wijze wordt aangebracht. De vakman aangesloten bij Volton helpt u hier graag bij! Onderstaand leest u meer over de aanpak.

Plan van aanpak bij krachtstroom aansluiting

Onderstaand vindt u een plan van aanpak dat door de elektriciens gevolgd wordt bij het aansluiten van krachtstroom in uw woning. Voordat een elektricien aan de slag gaat, zal deze altijd een eerste scan van uw bestaande meterkast maken. Het is afhankelijk van de staat van uw meterkast, of het aanpassen hiervan de moeite waard is. Soms loont het om de krachtstroom aansluiting te combineren met het vervangen van de meterkast. Laat u hierover adviseren door de elektricien die bij u langskomt.

Stap 1:

Allereerst plaatst de elektricien een krachtgroep achter de aardlekschakelaar in de meterkast van uw woning. Mocht er momenteel een 1-fase hoofdschakelaar in de meterkast zitten, dan wordt deze vervangen door een 3-fase hoofdschakelaar. Dit is noodzakelijk om de krachtstroom aansluiting te kunnen monteren.

Stap 2:

Mocht er een 3-fase hoofdschakelaar geplaatst moeten worden, dan zal er ook aan de kant van de netbeheerder wat veranderd moeten worden. De aansluiting moet verzwaard worden om u van voldoende spanning te voorzien.

Stap 3:

Het kan noodzakelijk zijn om een aardlekautomaat te plaatsen. Dit geldt voor situaties waarin er momenteel geen groep vrij is in de meterkast. Is er wel een groep vrij? In dat geval zal er een aardlekschakelaar in de meterkast zitten, wat een aardlekautomaat overbodig maakt.

Stap 4:

Nu de meterkast gereed is, kan worden begonnen aan het aanleggen van de bekabeling voor de krachtstroom aansluiting. Het is de stap die vaak het meeste tijd kost! Een elektricien is doorgaans twee tot drie uur bezig met het leggen van de kabels. Het is belangrijk dit op de juiste wijze te doen, om kortsluiting te kunnen voorkomen. De kabels worden aangesloten op een krachtstopcontact. U kunt er ook voor kiezen om een 2×230 V-groep te laten plaatsen. Dit afhankelijk van het apparaat dat u op het stopcontact aan wilt sluiten. Een krachtstopcontact wordt onder meer gebruikt voor inductiekookplaten.

Stap 5:

Niet alleen in huis wilt u mogelijk krachtstroom gebruiken. Ook buiten de deur kan een krachtstroom aansluiting wenselijk zijn. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer u een jacuzzi of sauna in de tuin wilt plaatsen. Een elektricien kan u helpen bij het aanleggen van de buitenkabels, zodat ook hier een krachtstopcontact gemonteerd kan worden. Het is belangrijk dat deze kabels diep genoeg gelegd worden. Daarbij maakt de elektricien gebruik van een ijzeren mantel. Deze mantel is veel sterker dan de kunststof mantel van een reguliere elektriciteitskabel. Het voorkomt dat u de kabel per ongeluk breekt tijdens het spitten in de tuin.

Nadat de krachtstroom aansluiting in uw meterkast geplaatst is en de stopcontacten op hun plek zitten, zal de elektricien deze altijd voor u testen. Pas wanneer er spanning op de stopcontacten staat verlaat de elektricien uw woning!

Tip: kijk voor het inschakelen van een elektricien alvast naar onderstaande checklist. De checklist toont u een aantal punten, waarover u vooraf na zou moeten denken. Zo kan de monteur de krachtstroom aansluiting direct op de gewenste wijze voor u monteren.

Checklist voor een krachtstroom aansluiting

Zoals reeds werd aangehaald, is het belangrijk dat u vooraf over een aantal zaken nadenkt bij de montage van een krachtstroom aansluiting. Zo maakt het bijvoorbeeld uit, welke apparaten u straks wilt gaan gebruiken. Dit heeft invloed op de stopcontacten die op de kabels voor krachtstroom moeten worden aangesloten door de elektricien. Onderstaand vindt u deze punten, samen met een korte toelichting.

  • Aan te sluiten apparaten op krachtstroom; op krachtstroom kunt u apparaten aansluiten die meer dan 8 kW aan vermogen nodig hebben om goed te kunnen werken. Niet alle apparaten zijn echter geschikt voor krachtstroom. In dergelijke situaties wenst u een regulier stopcontact.
  • Aansluitpunt voor elektrische apparaten; om de elektricien een offerte op te kunnen laten stellen, is het belangrijk om te weten waar u het aansluitpunt voor krachtstroom wilt laten monteren. Is dit in de keuken van uw woning, of bijvoorbeeld in de tuin?
  • De indeling van uw meterkast; zoals in het stappenplan al naar voren is gekomen, heeft de bestaande indeling van uw meterkast invloed op de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd bij de montage van een krachtstroom aansluiting. U kunt een foto naar de vakman toesturen, zodat deze hier vooraf een inschatting van kan maken.
  • Jaartal waarin de woning gebouwd is; bij oudere woningen kost het vaak meer moeite om een krachtigere aansluiting te monteren, dan bij relatief nieuwe woningen. Dit valt onder meer te verklaren door het ontbreken van een 3-fase hoofschakelaar in oudere woningen. Voor de elektricien is het prettig dit vooraf te weten.

 

Ga snel naar:

Kies voor een aangesloten elektricien:

  • Ook voor spoed
  • 24/7 te bereiken
  • De elektriciens komen direct
  • Overal in Nederland
  • De beste service
  • Elektra experts

Schakel direct een elektricien in.