Er kunnen verschillende redenen zijn voor de noodzaak van het vervangen van de meterkast binnen uw woning. Denk bijvoorbeeld aan een groter aantal elektrische apparaten die u binnen uw woning wilt gaan gebruiken, het gebruik van een grootstroomverbruiker in huis, of een veroudering van uw huidige meterkast. De richtlijnen voor meterkasten zijn de afgelopen jaren sterk veranderd. Dit maakt dat een meterkast die al tien jaar in uw woning zit sterk verouderd kan zijn en zodoende toe is aan vervanging! Een meterkast vervangen is geen eenvoudige klus, waardoor veel mensen hulp van een elektricien inschakelen voor de uitvoering hiervan.

Gaat u toch zelf aan de slag met het vervangen van uw meterkast? Zorg er in dat geval voor dat u zich vooraf goed voorbereid. In dit artikel vertellen we u meer over het vervangen van meterkasten en de stappen die hierbij moeten worden uitgevoerd. Bovenal is het van groot belang dat u begint met het afsluiten van de stroom in uw woning. Zo voorkomt u dat u al snel een schok krijgt.

Aan de slag met het vervangen van de meterkast

Naast het afsluiten van de hoofdstroomvoorziening in huis, doet u er verstandig aan om een spanningsmeter te kopen. Met een spanningsmeter, een simpel schroevendraaiertje, kunt u heel eenvoudig controleren op welke onderdelen stroom staat. Op deze manier minimaliseert u de kans op lichamelijk letsel. Vervolgens kunt u de oude meterkast verwijderen en deze vervangen voor een nieuw model. Zorg dat u vooraf bedacht heeft hoe uw nieuwe meterkast er uit moet komen te zien.

Een nieuwe meterkast ontwikkelen

Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden bij het ontwikkelen van een nieuwe meterkast voor in huis. Hoeveel groepen heeft u bijvoorbeeld nodig? Is de behuizing van uw huidige meterkast groot genoeg, of wilt u deze ook meteen vervangen? Kiest u voor een 1-fase-aansluiting, of gaat u voor een 3-fase-aansluiting? Een 3-fase-aansluiting van 380V is onder meer noodzakelijk wanneer u een grootstroomverbruiker wilt kunnen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een elektrisch kooktoestel zijn.

Let op: niet iedere woning beschikt standaard over de benodigde aansluiting voor een 3-fase-aansluiting in de groepenkast. Dit kan betekenen dat u uw energieleverancier in moet schakelen om deze aansluiting bij uw woning aan te leggen.

Waar kan Elektricien Aan Huis u helpen?