Het aanleggen van een stopcontact in uw woning is vrij eenvoudig. Veel mensen denken daardoor ook dat het aansluiten van een buitenstopcontact een fluitje van een cent is. Vergis u niet, want hier komt heel wat meer bij kijken. Een buitenstopcontact wordt blootgesteld aan diverse weersomstandigheden en u moet deze daar goed tegen beschermen. Daarnaast zijn er allerlei regels voor het aanleggen van elektriciteit buiten uw woning. Gaat u een buitenstopcontact aanleggen? Hier leest u alles wat u moet weten over het aanleggen van een dergelijk stopcontact.

Het plaatsen van een aftakdoos

Om buiten stroom te krijgen, moet u een aftakdoos installeren. Voordat u begint met het aanleggen van deze aftakdoos, schakelt u eerst weer de stroom uit. Vanuit uw groepenkast laat u een elektraleiding naar deze aftakdoos lopen. Om deze naar buiten te voeren, boort u een gat in uw muur. Plaats de waterdichte aftakdoos boven het boorgat en voer vervolgens de stroomdraden via de onderkant naar binnen. Sluit vervolgens de stroomdraden aan op de schroefklem in de aftakdoos.

Denk aan de diepte van de kabel

Het aanleggen van een buitenstopcontact gaat gepaard met de nodige regels. Om het stopcontact te laten werken, legt u een kabel aan van de aftakdoos naar het stopcontact. De meeste mensen kiezen ervoor om deze ondergronds te leggen. Houdt u hierbij wel rekening met de diepte van de kabel. Deze moet namelijk minimaal 60 centimeter onder de grond geplaatst worden. U kunt ook kiezen voor een bovengrondse kabel, maar dat is wel minder fraai. Heeft u de kabel aangelegd? Dan is het zaak om de elektra aan te sluiten op het buitenstopcontact, zodat u deze ook kunt gebruiken.

Buitenstopcontact aan laten leggen

Een buitenstopcontact wordt blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Hierdoor heeft het stopcontact veel te lijden. Sluit het stopcontact dan ook altijd veilig aan. Weet u niet hoe dit moet? Schakel dan een elektricien in om dit klusje op te knappen. Hij weet precies wat hij moet doen en sluit uw buitenstopcontact binnen no-time veilig aan.Buitenstopcontact aanleggen

Waar moet u op letten?

Bij het aanleggen van een buitenstopcontact dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Eerder beschreven we al, dat een buitenstopcontact aan verschillende weersomstandigheden wordt blootgesteld. Daarom is het onder meer erg belangrijk om het stopcontact buiten goed waterdicht te maken. U wilt voorkomen dat er tijdens een hevige regenbui vocht in het stopcontact komt. Iets wat zou kunnen leiden tot een kortsluiting! Een kortsluiting zorgt voor een stroomstoring en kan vervolgens in het ergste geval zelfs leiden tot een brand. Ook kan kortsluiting kunnen ontstaan bij een blikseminslag in het stopcontact.

Pas op voor kortsluiting

Een kortsluiting als gevolg van ruige weersomstandigheden is niet het enige risico wat u loopt. Ook wilt u er zeker van zijn dat het stopcontact straks veilig gebruikt kan worden. De IP-waarde van het stopcontact zegt iets over de veiligheid hiervan. Een buitenstopcontact heeft over het algemeen een IP-beschermingscode IP44. Dit betekent dat het stopcontact spatwaterdicht is. U herkent het stopcontact aan het klepje waarvan deze voorzien is. Ook een buitenstopcontact met IP55 is zeer geschikt voor het gebruik buiten uw woning.

De maximale belasting is belangrijk

Kijk ook naar de maximale belasting die een groep in de meterkast kan verdragen. Over het algemeen mag het vermogen dat u op een groep in de meterkast aansluit niet groter zijn dan 3680 Watt. Het kan om deze reden verstandig zijn om een extra groep in de meterkast te plaatsen, die specifiek bedoeld is voor buiten. Zo hoeft u de stopcontacten buiten niet aan te sluiten op een bestaande groep in de meterkast. Een elektricien kan u bij deze klus helpen.

Benodigdheden voor het aansluiten van een buitenstopcontact

Voor het aansluiten van een buitenstopcontact heeft u verschillende soorten gereedschap nodig. Kies altijd voor kwalitatief goed gereedschap om verzekerd te zijn van een optimaal resultaat. Naast het gereedschap heeft u een aantal losse componenten nodig, welke we onderstaand voor u op een rijtje zetten.

Gereedschap voor een buitenstopcontact

 • Schroevendraaier
 • Boormachine
 • Schroeven
 • Pluggen
 • Kabelmes
 • Striptang
 • SpanningstesterBuitenstopcontact aanleggen

Materialen voor een buitenstopcontact

 • Buitenstopcontact
 • Installatiekabel
 • PVC elektrabuis (minimale diameter van 16 mm)
 • Kroonsteentjes
 • Lasdoppen
 • Lasklemmen

Stappenplan voor het aansluiten van het buitenstopcontact

Het aansluiten van een buitenstopcontact kan op verschillende manieren. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen het aansluiten van het stopcontact vanaf een lasdoos van binnen en het aansluiten van het stopcontact op een kabeldoos van buiten. Zorg er altijd voor, dat u het buitenstopcontact op minimaal 30 centimeter boven het grondoppervlak monteerd.

Buitenstopcontact vanaf een lasdoos van binnen

Bij het aansluiten van een buitenstopcontact vanaf een lasdoos van binnen is het belangrijk, dat deze lijnrecht vanaf de lasdoos aangesloten wordt.

Stap 1 Hoofdschakelaar omzetten

Zorg dat hoofdschakelaar is omgezet, om te voorkomen dat u een schok krijgt tijdens de werkzaamheden. U kunt er ook voor kiezen om enkel de groep om te zetten, waarop u het buitenstopcontact aan wilt sluiten.

Stap 2 Boor een schuin gat

Boor op de gewenste plek een gat in de muur, waarbij u van binnen naar buiten werkt. Het is raadzaam om dit gat schuin naar beneden te boren. Dit voorkomt dat er water bij het gat naar binnen kan komen.

Stap 3 PVC-buis installeren

Schuif nu een pvc-buis door het gat en verwijder aan weerszijden van de elektriciteitskabel een stuk van de buitenmantel. Het kabelmes is hiervoor een geschikt hulpmiddel. Zorg er vervolgens voor dat de elektriciteitsdraden zeker 13 mm gestript zijn.

Stap 4 Koppel de elektriciteitskabel met de kabeldoos

Pak er een lasklem bij en zorg dat de elektriciteitskabel met de kabeldoos gekoppeld wordt. Het is belangrijk dat u bij het gebruik van de lasklem de juiste kleuren kabels met elkaar verbind.

Buitenstopcontact aanleggen

Stap 5 Gaten boren

Wanneer er nog geen gaten in het stopcontact zitten, kunt u deze zelf creëren met een schroevendraaier of boormachine. De gaten zijn benodigd om het water af te kunnen voeren.

Stap 6 Boor een wartel

Draai nu een wartel in het buitenstopcontact, om hier de elektriciteitskabel doorheen te kunnen trekken. Boor ook een aantal gaten in de muur, om het stopcontact straks te kunnen bevestigen.

Stap 7 Schroef het buitenstopcontact stevig vast

Voorzie vervolgens de in de muur geboorde gaten van een plug en schroef het buitenstopcontact stevig vast. Trek de elektriciteitskabel vervolgens door het buitenstopcontact. Dit kan ook voordat u het stopcontact vastzet.

Stap 8 Sluit de elektriciteitsdraden aan

Sluit nu de elektriciteitsdraden aan, waarbij gelet dient te worden op de verschillende kleuren van de kabel. De bruine draad wordt verbonden met de letter “L”. Echter kunt u andere draden middels de steekklem vastzetten.

Stap 9 Laatste onderdelen installeren

Zorg nu dat de laatste onderdelen van het stopcontact gemonteerd worden. Denk aan het klepje waarmee het stopcontact gesloten kan worden. Sluit de stroom weer aan en test of het buitenstopcontact werkt.

Buitenstopcontact op een kabeldoos van buiten

Het stappenplan voor het aansluiten van een buitenstopcontact vanaf een kabeldoos van buiten ziet er als volgt uit.

Stap 1 Zorg ervoor dat u de hoofdschakelaar heeft omgezet

Zorg ten eerste dat hoofdschakelaar is omgezet, om te voorkomen dat u een schok krijgt tijdens de werkzaamheden. U kunt er ook voor kiezen om enkel de groep om te zetten, waarop u het buitenstopcontact aan wilt sluiten.

Stap 2 Verwijder een stuk van de buitenmantel

Verwijder aan weerszijden van de elektriciteitskabel een stuk van de buitenmantel door middel van het kabelmes dat hiervoor een geschikt hulpmiddel is. Zorg er vervolgens voor dat de elektriciteitsdraden zeker 13 mm gestript zijn.

Stap 3 Koppel de kabel en kabeldoos

Koppel de elektriciteitskabel aan de kabeldoos middels een lasklem en zorg dat u dezelfde kleuren met elkaar verbindt.

Stap 4 Sluit de draden aan op het buitenstopcontact

Sluit nu de elektriciteitsdraden aan op het buitenstopcontact, waarbij u moet letten op de verschillende kleuren van de kabel. De bruine draad verbindt u met de letter “L”. Andere draden zet u middels de steekklem vast.

Stap 5 Plaats het stopcontact in de kabeldoos

Lijkt alles correct aangesloten te zijn? Plaats het stopcontact in dat geval in de kabeldoos en monteer het klepje als laatste om deze waterdicht te maken.

Bekijk ook deze video voor een visuele toelichting.

Kosten voor het aansluiten van een buitenstopcontact

Door een buitenstopcontact zelf te monteren bespaard u kosten omdat u enkel betaald voor de onderdelen uit het stappenplan. Werken met elektriciteit is uiteraard gevaarlijk als u weinig ervaring hebt. Kortom het kan verstandig zijn om hulp in te schakelen, wanneer u weinig ervaring heeft met elektra klussen. De kosten voor het aansluiten van een buitenstopcontact zijn ook volledig afhankelijk van uw wensen.

Direct een elektricien inschakelen voor hulp

Wilt u op korte termijn een buitenstopcontact aan laten sluiten? Neem dan eens contact met ons op! Onze elektriciens helpen u graag bij het uitvoeren van deze klus. Een elektricien inschakelen verzekert u van een veilige oplossing, wanneer u buiten stroom wilt kunnen gebruiken.

Schakel ons direct in.

Schakel ons direct in.