Is het met uw huidige groepenkast niet mogelijk om meerdere elektrische apparaten gelijktijdig te laten werken? Dan doet u er goed aan uw groepenkast uit te breiden. Een groepenkast uitbreiden is echter geen gemakkelijke opgave. Er komt heel wat meer bij kijken dan u waarschijnlijk denkt. Veel mensen die zelf hun groepenkast uitbreiden, gaan dan ook de fout in. Dit resulteert vaak in een verkeerde aansluiting en dit heeft tot gevolg dat uw groepenkast niet werkt zoals deze zou moeten werken. Om dit probleem de das om te doen, vertellen wij u in onderstaande tekst alles wat u moet weten over het uitbreiden van een groepenkast.

Wanneer moet u de groepenkast uitbreiden?

Gaat u uw keuken verbouwen en komt er veel meer elektrische apparatuur dan voorheen het geval was? Dan is het bijna zeker dat u uw groepenkast uit moet breiden. De stroomvraag ligt in dat geval namelijk veel te hoog voor één groep. Dit is zeker het geval wanneer u onder meer een oven, magnetron en vaatwasser aansluit op de groep. Wanneer u twee van deze apparaten gelijktijdig gebruikt, valt de stroom vast en zeker uit. Om dit in de toekomst te voorkomen, dient u uw groepenkast uit te breiden. Op die manier kunt u de apparaten namelijk verdelen over meerdere groepen, waardoor u tijdens het bereiden van uw maaltijd niet telkens rekening hoeft te houden met het gebruik van verschillende apparaten.

De regels voor wat betreft het uitbreiden van een groepenkast

groepenkast uitbreidenHet uitbreiden van een groepenkast is alleen mogelijk indien hier nog ruimte voor is. Indien uw huidige groepenkast bestaat uit vier groepen en twee aardlekschakelaars, is het nog mogelijk om uw groepenkast uit te breiden. Dit is bijvoorbeeld ook mogelijk wanneer er drie aardlekschakelaars deel uitmaken van uw groepenkast en er nog geen twaalf verschillende groepen zijn. Er mogen namelijk maximaal vier groepen achter één aardlekschakelaar zitten. Dit wil dus zeggen dat u uw groepenkast alleen uit kan breiden wanneer hier nog ruimte voor is. Wanneer u al aan het maximum aantal groepen zit en alsnog groepen te kort komt, moet er een nieuwe groepenkast aangeschaft worden om aan de stroomvraag te kunnen voldoen.

De groepenkast uitbreiden met een extra aardlekschakelaar

Er mogen dus maar vier groepen op één aardlekschakelaar  aangesloten worden. Op deze vier groepen mag 16 ampère aangesloten worden. De aardlekschakelaar zorgt voor een extra beveiliging in de groepenkast. De aardlekschakelaar regelt bij een lekstroom ervoor dat er geen spanning meer op de elektrische installatie staat. Tegenwoordig moeten er in een groepenkast twee aardlekschakelaars aanwezig zijn. Wilt u uw groepenkast uitbreiden? Zorg dan voor voldoende aardlekschakelaars.

De keuze voor een 1-fase of 3-fase groepenkast

De meeste huizen hebben een 1-fase groepenkast. Als u uw groepenkast uit wilt breiden dan kunt u overgaan van een 1-fase naar een 3-fase groepenkast. De 3-fase groepenkast heeft u nodig voor bepaalde apparaten die krachtstroom verbruiken. Dit kunnen onder andere een sauna, inductiekookplaat of een bepaalde oven zijn. De 1-fase groepenkast kan maximaal 8.050 Watt leveren, terwijl een 3-fase groepenkast 17.250 Watt kan leveren.

De groepenkast uit laten breiden door een ervaren elektricien

Heeft u nog nooit eerder met een groepenkast gewerkt en heeft u ook geen ervaring met het werken met elektra? Dan is het niet aan te raden zelf uw groepenkast uit te breiden. De kans op een verkeerde aansluiting van de nieuwe groepen is in dat geval namelijk groot. Wanneer de groepen op de verkeerde wijze aangesloten worden, kunt u de elektrische apparaten achter deze groep niet gebruiken. Daarnaast kan een verkeerde aansluiting van uw nieuwe groep resulteren in kortsluiting, wat weer brand als gevolg kan hebben. Wilt u liever niet zelf uw groepenkast uitbreiden? Schakel dan onze elektricien in om deze klus te klaren. Onze elektricien heeft ruime ervaring in het aansluiten van een groepenkast en weet dan ook als geen andere hoe hij uw groepenkast uit moet breiden. Ook kunt u meer informatie over groepenkasten vinden op onze website.

Schakel ons direct in.