Bij een ver- of aanbouw van uw woning, zal de groepenkast in veel gevallen moeten worden uitgebreid. Wanneer u de groepenkast niet zou uitbreiden, zou dit voor een overbelasting van bestaande groepen kunnen zorgen. Een bepaalde groep vraagt in dit geval immers veel meer stroom, dan de groepenkast aan die groep kan leveren. De binnenkomende stroom wordt namelijk evenredig over de verschillende groepen verdeeld. Onze elektriciens kunnen u vooraf adviseren over de noodzaak van het uitbreiden van uw groepenkast.

Naast de mogelijkheid om uw groepenkast uit te breiden met een extra groep, kunt u deze ook van een 3-fase-aansluiting voorzien. Dit type aansluiting is noodzakelijk, wanneer u krachtstroom binnen uw pand wilt kunnen gebruiken.

Noodzaak van een extra groep in de groepenkast

Normaliter krijgt iedere groep in huis evenveel stroom aangeleverd. Vaak staat een losse groep voor een bepaalde ruimte in huis. Zo hebben bijvoorbeeld de woon-, slaap- en werkkamer een eigen groep in uw groepenkast. Wanneer u voor een uitbouw aan uw woning kiest, zult u deze op een eigen groep in de groepenkast moeten aansluiten. Mocht u dit niet doen, dan zou een andere groep stroom aan deze ruimte moeten leveren. Dit kan tot een overbelasting van die groep leiden. In het bijzonder wanneer u bijvoorbeeld een bijkeuken op de groep van uw keuken aansluit. De vaatwasser en wasmachine samen zullen veel meer stroom vragen, dan de groepenkast aan de groep kan leveren.

Grootstroomverbruikers gebruiken met krachtstroom

Ook kunt u de meterkast van een 3-fase-aansluiting voorzien. Deze aansluiting is noodzakelijk wanneer u krachtstroom in uw pand wilt kunnen gebruiken. Krachtstroom is onder meer noodzakelijk voor het gebruik van een elektrisch kooktoestel, een jacuzzi, of soortgelijke grootstroomverbruikers. Het aansluiten van een 3-fase-aansluiting mag u alleen door een professionele installateur laten uitvoeren.

Bij een verandering van de groepenkast, waaronder een uitbreiding hiervan, zult u de groepenkast aan moeten laten sluiten bij de laatste richtlijnen voor meterkasten. Onze elektriciens helpen u hier graag bij!

Schakel direct een elektricien in.