Stroomuitval is bijzonder vervelend en de meeste mensen willen er dan ook alles aan doen om de kans hierop te beperken. Maar het komt heel vaak voor dat mensen niet weten wat nu precies de oorzaak is van een stroomstoring. Een korte zoektocht levert vaak niets op, waardoor zij maar besluiten een elektricien in te schakelen. Dit is natuurlijk een prima oplossing, want zo weet u zeker dat de stroomstoring op de juiste wijze verholpen wordt. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van een stroomstoring? En misschien nog wel belangrijker: hoe kunt u een storing voorkomen?

Hoe wordt een stroomstoring veroorzaakt?

oorzaken stroomstoringEen stroomstoring kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een blikseminslag er bijvoorbeeld voor zorgen dat de elektriciteit in uw woning uitvalt, maar het kan ook zo zijn dat er een storing is aan het elektriciteitsnetwerk in uw regio. Dit zijn echter niet de meest voorkomende problemen. In de meeste gevallen wordt een stroomstoring namelijk veroorzaakt door kortsluiting. Wanneer er een defect zit in een elektrisch apparaat, zorgt dit ervoor dat de stroom wordt uitgeschakeld. Dit gebeurt om gevaarlijke situaties zoals brand te voorkomen. Alleen wanneer de kortsluiting is verholpen of het de stekker van het elektrische apparaat uit het stopcontact wordt gehaald, kunt u weer stroom gebruiken.

Stroomstoring voorkomen

Een stroomstoring is nooit helemaal uit te sluiten. Toch zijn er wel een aantal dingen die u kunt doen om de kans op een storing te beperken. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om alleen apparaten aan te schaffen die over het CE-label beschikken. Dit label geeft aan dat de apparaten over de minimale eisen beschikken voor elektrische kabels. Het is echter nog beter om apparaten met het KEMA of VDE-keurmerk aan te schaffen. Apparaten met een dergelijk keurmerk zijn uitvoerig getest, waardoor de kans op kortsluiting al een stuk kleiner wordt. Verder is het ook verstandig om regelmatig uw elektra te inspecteren op schade wanneer u de kans op een storing wilt beperken.

Storing in elektrische installatie

stroomstoring voorkomenKortsluiting mag dan de grootste oorzaak zijn voor een stroomstoring in uw woning, maar dit wil niet zeggen dat dit ook altijd de oorzaak is. Zo kan het ook zijn dat er een storing in uw elektrische installatie zit. Ga in dat geval niet proberen zelf de installatie te openen om de storing te verhelpen, maar schakel hier een elektricien voor in. Een elektricien weet namelijk precies hoe hij een storing in uw elektrische installatie moet verhelpen. Hij zal de boel weer op de juiste wijze herstellen, waardoor u binnen de kortste keren weer de beschikking heeft over stroom.

Lees hier meer over stroomstoringen.

Schakel direct een elektricien in.